Oppgave 2. En Naturfagstime

Når jeg skal ha en time i et fag vil jeg alltid prøve å ha den didaktiske relasjonsmodellen i bakhodet. Jeg har alltid et ønske om å møte elevene der de er i et læringsmiljø der de kan prestere på det de kan klare. Eksempel på en slik time kan være følgende i naturfag:

Jeg vil som oftest, om ikke alltid starte timen med et «hallo», som følges av en introduksjon av målet for timen. Hvis timen denne gang skulle handle om et nytt kapittel innen «sansene våre», ville jeg startet med å gjøre elevene kjent med kapittelet først uten å hverken lese eller skrive. Elevene ville fått beskjed om å nevne alt de kan om sanser og følelser, hva som påvirker dem. Før timen hadde jeg hatt en liste om hovedtemaene kapittelet tar for seg, og veiledet dem inn på nettopp disse, om diskusjonen hadde gått utover visse grenser.
Jeg liker å la elevene få gode knagger å henge informasjonen på, så jeg ville deretter latt elevene jobbet utifra en såkalt «BISON» metode. Denne dreier seg om å ta for seg hver bokstavs betydning i riktig rekkefølge. Se på «B»ildene,  lese «I»ngressen fremst i kapittelet, lese «S»ammendraget bakerst i kapittelet, skrive «O»verskriftene i arbeidsboka og det samme gjelder alle «N»økkelorda i kapittelet. Dette gjør at hver elev får en viss og rask oversikt over hva kapittelet handler om.

En slik time handler om aktivitet.Å gi av meg selv er viktig. La elevene forstå at det ikke er farlig å være aktiv, lure, være spørrende. Jeg ville avsluttet timen med å ha en ny spørrerunde, la dette dreie seg om de de nettopp hadde lest. Spørre om det er noe mer de kunne tilføyet per tema. Inkludering er vitkig i denne sammenheng, og jeg hadde hatt som mål og selv få alle aktive, spørre elever jeg ikke hadde før i timen.

2 tanker om “Oppgave 2. En Naturfagstime

  1. Fin måte å introdusere et nytt tema på 😀 Flott at du bygger på elevenes forkunnskaper så de har noe å henge det på. Jeg er litt nyskjerrig på hvordan de skulle jobbe med BISON blikket, da tenker jeg på grupper, individuelt..?

    Ispinne metoden din Anne tror jeg jeg skal ta med meg, godt tips.

  2. Flott opplegge 🙂 Hvilket trinn tenker du på? Har du hørt om ispinne metoden? Det er slik at du skriver navnet til hver elever på hver sin ispinne. Du setter disse i en krukke. Så når du skal stille elevene spørsmål kan du trekke navnene opp fra denne krukken. Da er det lettere som lærer å ikke velge de samme elevene hele tiden og å sørge for at alle har mulighet til å svare. Dette er noe du kan prøve i slutten av timen, når alle elevene har lest sammendrag og lignende 🙂

Legg igjen en kommentar