Vi har som et kollegium ansvar for å styrke og utvikle et godt utdanningstilbud til elevene på vår skole. Jeg ser på samarbeid i team og god klasseledelse som essensielt i denne profesjonutviklingen.
For at et godt team skal fungere så mener jeg og i følge «lærerprofesjonens etiske platform» at samarbeid om å videreutvikle kunnskaper, ferdigheter, og etisk dømmekraft må være til stedet. En må skape en positiv samhandlingskultur der alles synspunkter tas på alvor, hvor støtte blir gitt kolleger som trenger det i særlige utfordringer i arbeidet. Det er viktig at en kan varsle om kritikkverdige forhold, og for å kunne gjøre det er et lurt å legge tilrette for god kommunikasjon, slik at ikke slike situasjoner blir ødeleggende for noen verken elev eller kollega. «LK06:Skolen skal legge til rette til rette for at lærerne kan lære av hverandre gjennom samarbeid om planlegging, gjennomføring og vurdering av opplæring (s. 34)»
Jeg mener P.Y.T-trekanten står sentralt i forhold til samarbeid i team. I følge denne skal det gis mulighet for diskusjon rundt både hvorfor en gjør som en gjør i en undervisningstime, diskusjon rundt selve opplegget en har rent praktisk, men også diskusjon rundt hvorfor en faktisk skal ha nettopp et slikt opplegg. «Er det viktig at elvene faktisk lærer dette?», «er det nødvendig å ta Per ut av timen?» eller, «Hvordan kan vi bedre forholde oss til klassen i nettopp dette faget?». Slike spørsmål rundt klasseledelse er viktig for at enhver i kollegiet skal kunne danne en lik visjon om hva skolen som organisasjon skal kunne tilby eleven.
Flott innlegg. Synes det var flott at du tok med det som står i LK06 om samarbeid. Jeg har ikke lest det før og synes det er flott å ha det i bakhodet. Det virker som du har reflektert rundt dette temaet og vet hva du vil 🙂 Synes du er blitt flink til å holde deg til ca. 250 ord 🙂