En god undervisningsøkt er tilpassa de ulike elevenes nivå, ferdigheter og kunnskaper. Alle elevene skal få utfordringer etter sine forutsetninger og alle skal mestre noe, enten aleine eller med støtte fra læreren. Undervisningen bør være variert og inneholde ulike former for arbeidsmetoder og aktiviteter.
Under planlegging og gjennomføring av undervisninga er det hensiktsmessig å følge MAKVIS-prinsippet: motivasjon, aktivisering, konkretisering, variasjon/visualisering, individualisering og samarbeid (Brattenberg 2010).
Når man skal planlegge en god undervisningsøkt er det først og fremst en stor fordel å kjenne elevgruppa godt. Da vet man hva som fungerer for elevene og hvilke elever som trenger ekstra støtte.
Et eksempel på en god undervisningsøkt på 2. trinn i engelsk kan for eksempel inneholde disse aktivitetene:
Elevene sitter i lyttekrok og ser en video med en engelsk sang fra youtube (eks: Action words) som handler om verb (løpe, krabbe, svømme, sove osv). Etterpå viser læreren noen bilder (flashcards) til elevene og de skal gjette hva slags aktivitet det forestiller. Deretter har vi en mimelek der læreren hvisker en aktivitet i øret på en elev og de andre gjetter på engelsk (den som gjetter får komme opp neste gang). Læreren har en kort gjennomgang av en oppgave de skal gjøre i arbeidsboka før elevene setter seg på plassene og arbeider individuelt mens læreren går rundt og hjelper. Til slutt har vi popcorn-leken: en elev (de bytter på) kaster ut små lapper i klasserommet med ord på både engelsk og norsk, elevene skal plukke en lapp hver og finne den eleven som har det samme ordet og vise det til eleven som kastet ut lappene, det paret som raskest får godkjent vinner.
Ville du ha brukt noen av disse metodene?