En typisk undervisningsøkt

I skolen finnes det mange spennende fag og emner, et av dem jeg brenner mest for er RLE-faget. Spesielt etikk-emnet fenger meg, da det går igjen i omtrent alle emner ikke bare i faget, men generelt i skolehverdagen. Skulle jeg lagt opp en undervisningsøkt i dette emnet ville jeg sørget for at det fikk nok tid, gjerne fordelt over fler økter. Men en arbeidsøkt  kunne sett omtrent slik ut;

Først en kort presentasjon fra meg om emnet og målet med undervisningen, definere noen sentrale begreper som forskjellen på etikk og moral f.eks. og ulike typer etikk. Deretter ville jeg latt elevene arbeide med å finne aktuelt fagstoff rundt emnet, gjerne delt dem inn i små grupper hvor hver gruppe skulle finne fagstoff rundt hvert sitt underemne som pliktetikk, dydsetikk, konsekvensetikk osv. Deretter ville jeg gitt dem en problemstilling eller et dilemma som de skulle løst utfra sin type etikk for så å presentere sine funn for resten av klassen etter tur, både type etikk og evt. løsning. En felles oppsummering og diskusjon rundt problemstillingen og hva elevene individuelt tenker om dilemmaet og evt. andre løsninger til sist.

Jeg velger helt bevisst å ordne timen min på denne måten, jeg starter med å gi dem noen verktøy for å løse oppgaven for deretter å la dem løse dem i samspill med andre, dette på bakgrunn av bl.a. Vygotskys sosiokulturelle læringsteori, og Deweys kjente setning «learning by  doing». Ved å oppleve lærestoffet selv og i samspill med andre vil elevene dra mer nytte av lærdommen, i tillegg viser læringspyramiden at det å forelese for elever gir et minimalt utslag i lærdom, mens det å lære vekk til andre igjen, gir maksimalt utbytte. Derfor syns jeg det er nyttig at elevene kan samarbeide seg imellom på denne måten. Et emne som etikk gir også stort rom for egen refleksjon som igjen er viktig for elevenes læring.

Legg igjen en kommentar