Jeg ser for meg at jeg har matematikk undervisning på niende trinn. Når elevene kommer inn, har jeg allerede tegnet en likebeint trekant og skrevet målet for uken på tavla: ”Jeg kan bruke Pytagoras til å regne ut lengden av hypotenusen og lengden av én av katetene i en likebeint trekant” (utgangspunkt fra kompetansemål – udir.no). Jeg har tegnet og skrevet på tavla før elevene kommer inn, for å skape nysgjerrighet og undring blant elevene.
Jeg starter timen med å lese opp målet for uken. Deretter snakker jeg med elevene om de vet hva Pytagoras er, og hva det brukes til. Etter dette forteller jeg elevene at summen av arealet til katetene på en likebeint trekant blir arealet til hypotenusen. Deretter viser jeg de dette ved tegningen jeg har laget på tavla.
Jeg har 9 kvadrater som er klippet ut i gule lapper, og 16 kvadrater som er klippet ut i blåe lapper. Jeg setter de gule kvadratene inn i kvadratet til det ene kateten på 3 cm, og de blåe lappene inn i arealet til kateten på 4 cm. Deretter gjentar jeg det jeg sa i starten med at summen av arealene til katetene er lik arealet til hypotenusen. Jeg får hjelp av en elev til å flytte de gule og blå kvadratene over i arealet til hypotenusen. Jeg spør elevene undrende om de tror at alle de lappene får plass i arealet til hypotenusen. Vi finner ut at dette stemmer!
Jeg skriver opp setningene:
c2 = b2 + a2 H2 = K2 + K2
Grunnen til at jeg viser begge setningene, er fordi jeg har opplevd tidligere at noen elever forstår den ene, mens andre forstår den andre bedre. Jeg forklarer setningene og viser i forhold til tegningen på tavla. Deretter setter jeg elevene i gang med noen oppgaver som omhandler dette. Jeg går rundt og hjelper elevene. Etter dette går vi igjennom et par oppgaver som jeg har lagt merke til at noen elever har strevet litt med.
Til slutt deler jeg ut en post-it lapp til hver elev, og skriver en oppgave på tavla. Alle elevene skal skrive navnet sitt på lappen og gjøre oppgaven på den. Jeg synes dette er en veldig grei måte å sjekke om elevene har forstått det vi har drevet med i timen eller ikke. Hvis jeg legger merke til noen misoppfatninger på post-it lappene, kan jeg avklare disse neste matematikktime.
Jeg avslutter timen med å spørre eleven hva de har lært denne timen. Vi ser på målet på tavla, og snakker sammen om vi har nådd dette!
Synes det er utrolig bra at du bruker konkretiseringsmateriell for å få elevene til å forstå hva du holder på med i undervisningen din! Jeg synes du har valgt en god måte å gjøre dette på som er veldig beskrivende for elvene, og det gir dem et godt bilde på hvorfor k2+k2= h2.
Jeg synes det er fint at du skriver mål på tavla for så å ta opp igjen tråden på slutten av timen. Samtidig er det en fin måte å kvalitetsikre undervisningen din med å gi de en oppgave på slutten som du sjekker.
Bra An- Magritt!!! 🙂
Til å begynne med må jeg si at en kan se at du synes matte er gøy:) For et opplegg! Du legger virkelig til rette for at alle skal lære, og inkluderer elevene i utførselen, noe som jeg selv synes er viktig i undervisningen. Ut ifra opplegget du har laget, viser du tydelig at du har gode kunnskaper knytttet til mattefaget. Noe av det jeg liker godt, og som vi alle kan si er bra for elevene, er at du kvalitetsikrer at elevene faktisk forstår oppgaven og at de vet hva pytagoras er. Det at en som lærer sjekker underveis, ikke alltid bare ved bruk av prøver, om elvene får med seg det som blir gjennomført i timene, legger tilrette for at elevenes læring og forståelse blir bedre.