God klasseledelse og samarbeid i team

Det er mange punkt man kan setter under overskriften «god klasseledelse», og jeg velger å dele det inn i fire hovedpunkter som jeg selv mener er grunnpilarer. Den første er gode relasjoner mellom lærer og elev. Om vi kan oppnå en god relasjon til våre elever vil vi kunne oppnå langt mer både faglig og sosialt, gjennom å respektere hverandre, ha tålmodighet og ikke minst være støttende og trygge voksne som ønsker det beste for barna. Når man greier å etablere en god relasjon vil det også bli lettere å finne oppnåelige forventninger til hver enkelt elev og hvordan vi kan øke deres motivasjon, som er andre punkt. Tredje punkt er læringskultur. For det fjerde må vi være tydelige på normene og reglene vi ønsker, slik at elevene vet hva de skal forholde seg til.

Alle de fire punktene over kan vi også trekke inn når vi samarbeid i team, her velger jeg å fokusere på kollega-kollega. Andrew Hargreaves, professor i sosiologi, deler inn i to ytterpunkter, samarbeidskultur kontra påtvunget kollegialitet (Postholm, Haug, Munthe og Krumsvik, 2012, s.132). Her forklarer han forskjellen på de to måtene å jobbe i team, samarbeidskultur med ønske og vilje til å jobbe sammen uten at det er for lederstyrt, og påtvunget kollegialitet som ofte er bestemt fra høyere hold. Gjennom et motivasjonskurs jeg deltok på av Bodil Berntsen fra Acoach lærte jeg om indre og ytre motivasjon, som er relevant i forhold til Hargreaves teori. Selv om påtvunget kollegialitet finnes sted i skolen, tror jeg det blir gjennomført pga. en ytre motivasjon. Samarbeidskulturen vil bli drevet av indre motivasjon for å oppnå et felles mål.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til God klasseledelse og samarbeid i team

  1. Iselin Toft sier:

    Vitkig punkt du trekker fram, og som det er lette å skrive mye om, men som du har klarte å korte ned veldig bra og presist 😉
    Liker bildet, sier mye hvorfor det å jobbe i team er viktig og bra for eg godt miljø og læring 🙂

  2. Svært enig i at relasjoner og rimlige forventninger er viktig i klasserommet. Det første punktet setter jeg særlig pris på: det å være voksne. Mange kan fort gå i «kulhets»-fellen om å være for mye «kompis» heller enn ledere i klasserommet.

    Jeg tror også du treffer spikeren på hodet når det gjelder samarveidskulturen i skolen. Man ønsker å samarbeide for å få et best mulig resultat i jobben. Dette er til det beste for elevene, og det gir en selv en god mestringsfølelse i jobben.

Legg igjen en kommentar