En god undervisningsøkt for meg inneholder blant annet variasjon, passe faglig nivå, kreativitet og tydelig klasseledelse. Eksempelet er fra praksis på 8.trinn, og hadde kompetansemålet «Føre dialog med andre om sammenhenger mellom etikk, religioner og livssyn» (LK 06, s.49) fra RLE som utgangspunkt.
Timen startet med presentasjon av etikk gjennom bilder og hvor jeg teoretisk introduserte dialog for elevene og anvendte samtaleformen på bildene. Hoveddelen av timen besto av grupperinndeling på ca. 4-5 elever hvor de så fikk utdelt 6-7 forskjellige dydekort. Disse kortene er et redskap laget av The Virtues Project og brukes ved flere skoler rundt om i verden som et verktøy for å jobbe konkret med etikk i skolen (http://www.virtues.no). Hvert kort beskriver en dyd som er allmennmenneskelig uavhengig av religion, livssyn og kultur. I gruppene skulle elevene bruke dialog til å rangere dydene. Utfordrende lå i de ulike oppfatninger av hva som er viktigst av f.eks. respekt eller ærlighet. Hovedpoenget fra min side med denne oppgaven var ikke å komme frem til en «riktig» rangering, men at elevene gjennom dialog måtte lytte og reflektere sammen. Til slutt fikk elevene presentere deres rangering og prosessen bak til resten av klassen.
Dette var et opplegg jeg gjorde før vi fikk dialog som tema i pensum, men opplegget er et godt eksempel på en måte å praktisere dette temaet i klasserommet. I boken Lærerrollen tar Per Arneberg og Bjørn Overland opp nettopp at skolen er en verdibasert virksomhet og jeg tror det er viktig at elevene ikke bare får videreformidlet de bestemte verdiene og holdningene som samfunnet har, men også at de blir bevisste på hvilke verdier og holdninger de selv og deres medelever har og kan føre en dialog rundt dette.
Godt skrevet (om en formelt, men det setter jeg bare pris på 🙂 ). Jeg liker særlig godt refleksjonen bak bruken av kortene og hvordan de setter elevene i en posisjon der de må reflektere i stor grad selv, samtidig som man får innspill fra de andre i elevgruppen. Mulig jeg rapper noe av dette fra deg i min egen yrkespraksis 🙂
Du tar opp mange gode poeng og likte godt det siste du to med fra Lærerrollen. Tror det er vitkig at vi klarer å få elevene til å være besvit på hvilke verdier og holdninger de står for og uttrykker 😉