I løpet av lærerutdanningen har ett fokus vært å utvikle en profesjonalitet som lærer. Dette kan innebære flere elementer. Arneberg (2008) skriver at den profesjonelle, autonome lærer må ha evne, vilje og mot til å utvikle skolens virksomhet til beste for elevene sammen med sine kolleger. Det å inneha endringskompetanse og en vilje til å se mulige utviklingspotensialer i forbindelse med det pedagogiske arbeidet, ser jeg på som evner lærere bør besitte. Det er kun gjennom nytenkning og utvikling at skolearbeidet kan nå nye høyder.
Læreboka er i stor grad et viktig verktøy i skolehverdagen. Som Arneberg (2008) sier, har den profesjonelle lærer kompetanse til ikke ensidig la seg styre av denne. Å vurdere læremidler er dermed en viktig del av læreres hverdag. Kompetanse i å begrunne de valg som gjøres på bakgrunn av innsikt i både læreplanen, i faget og i eleven selv utgjør også kjerneområder for arbeidet i skolen (Arneberg 2008:127). En bevissthet rundt dette vil legge grunnlaget for reflekterte avgjørelser i klasserommet.
Som lærer i grunnskolen opplever man fra tid til annen etiske dilemmaer. Yrkesetikk blir derfor et sentralt område innenfor læreprofesjonaliteten. De voksne i utdanningsinstitusjonene omgås mennesker på daglig basis der maktbalansen er asymmetrisk. Dermed krever yrket at man utvikler en yrkesetisk bevissthet. Men dette gjelder ikke kun i forbindelse med den direkte lærer-elev-relasjonen, også holdninger og verdier som skolen skal videreformidle må vurderes på en etisk måte. Refleksjon omkring yrkets egenart, egen rolleforståelse og egne valg og prioriteringer er altså sentrale element innenfor den yrkesetiske bevisstheten (Bergem 2011:151). Denne bevisstheten vil jeg ta med meg i mitt arbeid som lærer.