Undervisningsopplegg

Grunnlaget for ei god undervisningsøkt starter ved at man bearbeider kompetansemålene i LK06 slik at de blir anvendelige i undervisningen. Spesielt i musikkfaget hvor vi ikke bruker lærebøker blir arbeidet med å legge årshjulet svært viktig og avgjørende. Ved å lage bolker hvor man fokuserer på ulike emner har jeg opplevelsen av at elevene sitter igjen med mest  etterpå.

Jeg tar her utgangspunkt i en musikktime på 6. trinn hvor elevene i hovedsak skal jobbe med gitarspilling. Helt konkret ville jeg laget et oppsett som ser ca. slik ut:

– Se en medley av «Pentatonix», da dette fenger elevene og det er mye som er interessant å snakke videre med dem om.

– Presentere mål: lære grepene A og D

– Gehørtrening, et ark med prikker på hvor elevene skal lytte etter hvilken rekkefølge jeg spiller.

– Jobbe konkret med både fingerspill og rytme. Deretter spille en sang hvor grepene A og D blir brukt.

– Praktisk dramalek til slutt.

Jeg har et slags elsk/hat forhold til musikkfaget i skolen. Det er vanvittig gøy å se elevene være aktive og «blomstre», samtidig som undervisningen kan være vanskelig å strukturere slik at øktene blir effektive og matnyttige. Når jeg skal undervise 25 elever i gitar sier det seg selv at jeg ikke har mulighet til å hjelpe hver enkelt elev. Noen elever er flinkere til å øve selv, mens andre gir opp etter fem minutt.

Derfor ønsker jeg å variere undervisningen slik at de fleste henger med, men at rammen rundt timen er kjent og at elevene blir vant til hvordan mine timer fungerer. Dette skaper trygghet og et mye bedre læringsmiljø.

Dette er nøkkelen til ei god økt, klassens læringsmiljø. Dette vil jeg ha hovedfokus på, å skape rom for læring og et miljø hvor det er okei å være seg selv. På Udir.no har de fire hovedpunkter som er viktig med tanke på læringsmiljø, det er klasseledelse, relasjoner, hjem-skole samarbeid og organisasjon og ledelse. Dette vil jeg strekke meg etter. Les mer her: http://www.udir.no/Laringsmiljo/Bedre-laringsmiljo/Klasseledelse/Sider/Modell-for-praktisk-utviklingsarbeid/

Hvorfor lærer?

Sjelden har en enkel oppgave bydd på så mye hodebry. «Jeg hadde aldri sett det for meg», «jeg elsker å jobbe med mennesker», «jeg vil se lyset i elevenes øyne», «jeg vil være en trygghet». Alle disse tankene har surret og gått mens jeg ønsket å være kreativ og komme med noe som ikke bare var en stor klisjé. Men jeg må bare innse at læreryrket for mange av oss er noe mye mer enn et yrke, det blir en livsstil og en tittel vi vil bære med oss i mange sosiale sammenhenger. Lærerrollen blir på ingen måte liggende på arbeidspulten til jeg møter opp neste dag.

I møte med dette yrket finnes det ikke rett og galt, det finnes ingen raske «quickfiksere». Jeg innser at dette er en av grunnene til at jeg vil bli lærer, nettopp det at jobben er så kompleks. Alltid vil jeg befinne meg i læringsprosesser, i nye klasser hvor man må opparbeide seg nye metoder, blant andre kollegaer hvor man må kommunisere annerledes, nye læreplaner og instrukser kommer fra Stortinget og dette gjør at jeg som lærer stadig må fornye meg. Skolen står også i brytningen mellom hjem og samfunnet, alt dette både utfordrer og trigger meg.

Jeg leser i LK06 om det integrerte mennesket, i skolen skal jeg blant annet ruste elevene mine til å gå inn i de voksnes verden, samtidig som jeg skal fremelske hver enkelt sitt særpreg og fremelske forskjellene dem imellom. Mitt fremtidige yrke er hardt arbeid, men jeg er overbevist om det å jobbe med ungdommer er det beste miljøet du kan sette deg selv i.