Profesjonell i jobben min

Noe av det første jeg tenker på ved å være profesjonell, handler om å holde taushetsplikten. Jeg kan huske fra tidligere jobberfaring i skolen at det ble fokusert altfor lite på HVA man faktisk har lov å si om sin jobb på «privaten». Møter man noen på butikken og de spør deg, «åja, har ikke du dattera til naboen min i klassen?» Det er klart at noen ganger blir det rart å bare svare, «det har jeg ikke lov til å si noe om». Men jeg tror man bør være modig og ikke minst profesjonell å da svare at det kan man egentlig ikke snakke noe om.

En annen ting jeg tenker på når det gjelder å være profesjonell, handler om møte med alle de ulike foresatte og foreldre til barna. Stor åpenhet, tydelighet, en god dose ærlighet og endel profesjonalitet tror jeg vil være en god start. Og jeg tror også at de foresatte setter en lærers profesjonalitet veldig høyt. Skulle man bli omtalt som uprofesjonell vil ofte tilliten også svikte etterhvert fra de foresatte. Og mister man tilliten, mister man mye.

Klasseledelse- en lærers hellige gral?

Mange ganger tenker jeg at det å være god på klasseledelse er det viktigste for en lærer. Grunnen til dette handler om at den ledelsen man har i klassen ofte vil gjenspeile hvordan elevene oppfatter deg som leder. Men hvordan «lede»? Når det har blitt forelest om hvordan den autoritative læreren leder klassen ser jeg helt klart mange gode prinsipper. Ved å være en autoritativ lærer tror jeg at klasseledelse vil være mye lettere, da særlig med tanke på tydeligheten, tryggheten, varmen og omsorgen en autoritativ lærer utstråler.
Samarbeidet innad i teamet/trinnet på skolen man kommer til å arbeide ved, vil også spille en viktig rolle. Teamet vil forhåpentligvis være en plass der man kan komme med ideèr, innspill, frustrasjoner, gleder, tips og oppmuntring- kolleger imellom. Et godt samarbeid må skapes og jobbes godt for. Samarbeidet på teamet kan være helt avgjørende i møte med f.eks, utfordrende elever, der man kan få veil. eller råd av de andre som kanskje er mye sammen med eleven, og dette kan være en kjempe ressurs.

Bårds typiske undervisningsøkt…

Jeg har en måte å undervise på som jeg ALLTID velger flest ganger iløpet av en praksisperiode. Den metoden er jeg trygg på, den er relativt kjedelig å utføre og mange ganger tror jeg elevene er en stor smule lei av den formen å legge opp en time på. Denne formen dreier seg om at jeg som lærer presenterer emnet først og forteller mine forventninger til elevene etter endt økt. Når jeg har hatt tavleundervisning om emnet, jobber elevene med oppgaver knyttet til emnet, og vi avslutter med en oppsummering av timens mål.

Eks. på dette ift. en naturfagstime på 3.trinn, om for eksempel vårt solsystem;

  1. Jeg introduserer tema og timens mål.
  2. Hva vet elevene om tema fra før (lage tankekart på tavla)
  3. Jeg underviser og indoktrinerer;)
  4. Elevene får i oppgave å skrive ned planetenes rekkefølge fra sola og utover+tegne/fargelegge solsystemet vårt
  5. Oppsummering og repetisjon av timens mål.

Denne form for undervisning er på mange måter en fin måte å undervise på, men jeg skulle så gjerne ønske at UIA var god på å gi konkrete tips på ulike undervisningsmåter. I de ulike praksisperiodene har jeg ofte ytret ønske om å bli utfordret på nye måter å legge opp undervisning på, men dette har ikke akkurat skjedd. Jeg er selvfølgelig klar over at jeg har mye ansvar for å lære om dette selv…  Men jeg opplever ofte at vi som studenter får høre at f.eks tilpasset opplæring kan være å variere undervisningen sin…men hvorfor får vi fryktelig sjelden høre konkrete eksempler på hvordan vi faktisk kan gjøre dette? Her har UIA en jobb å gjøre mener jeg…i hvert fall med tanke på måten samtlige lærere foreleser på…jeg mener, alle kan lese opp fra en PowerPoint og snakke litt rundt det!

Hvorfor ville Bård bli lærer?

Bård vil bli lærer rett og slett fordi læreryrket virker utrolig gøy! Tenk å kunne ha et eget show med fullsatt sal nesten hver dag?! I tillegg til smartboard og iPAD skal jeg søren meg ha en egen «spotlight» som skal lyse kun på meg når jeg underviser…

Men det er vel ikke bare derfor jeg vil være lærer… Når jeg nå har gått på lærerstudiet i snart 3 år så er jeg utrolig glad for den arbeidserfaringen jeg har fått i løpet de årene jeg jobbet i grunnskolen før jeg startet på UIA. Jeg tenker at viktigheten av det å være en modig voksen med riktig styrke i brillene, og et godt varmt hjerte er mye viktigere enn å kunne skolehistorien på rams.

Ulike «briller» er noe man som lærer må ha en del par av. Man må ihvertfall ha solbriller for de dagene som er særlig «mørke» og håpløse, man må ha «små smale lesebriller» for å kunne se de små viktige detaljene som lett kan bli uklare og så må man også ha et par vanlige briller for å få et godt overblikk. MEN, jeg må få sagt at faktisk noen ganger tror jeg det kan være veldig lurt å ta av seg brillene for å se helt fritt, uten gjennom et «filter». Ser man gjennom et slags filter hele tiden, vil man jo faktisk aldri se med sine helt egne øyne.