Profesjonell i jobben min

Noe av det første jeg tenker på ved å være profesjonell, handler om å holde taushetsplikten. Jeg kan huske fra tidligere jobberfaring i skolen at det ble fokusert altfor lite på HVA man faktisk har lov å si om sin jobb på «privaten». Møter man noen på butikken og de spør deg, «åja, har ikke du dattera til naboen min i klassen?» Det er klart at noen ganger blir det rart å bare svare, «det har jeg ikke lov til å si noe om». Men jeg tror man bør være modig og ikke minst profesjonell å da svare at det kan man egentlig ikke snakke noe om.

En annen ting jeg tenker på når det gjelder å være profesjonell, handler om møte med alle de ulike foresatte og foreldre til barna. Stor åpenhet, tydelighet, en god dose ærlighet og endel profesjonalitet tror jeg vil være en god start. Og jeg tror også at de foresatte setter en lærers profesjonalitet veldig høyt. Skulle man bli omtalt som uprofesjonell vil ofte tilliten også svikte etterhvert fra de foresatte. Og mister man tilliten, mister man mye.

Klasseledelse- en lærers hellige gral?

Mange ganger tenker jeg at det å være god på klasseledelse er det viktigste for en lærer. Grunnen til dette handler om at den ledelsen man har i klassen ofte vil gjenspeile hvordan elevene oppfatter deg som leder. Men hvordan «lede»? Når det har blitt forelest om hvordan den autoritative læreren leder klassen ser jeg helt klart mange gode prinsipper. Ved å være en autoritativ lærer tror jeg at klasseledelse vil være mye lettere, da særlig med tanke på tydeligheten, tryggheten, varmen og omsorgen en autoritativ lærer utstråler.
Samarbeidet innad i teamet/trinnet på skolen man kommer til å arbeide ved, vil også spille en viktig rolle. Teamet vil forhåpentligvis være en plass der man kan komme med ideèr, innspill, frustrasjoner, gleder, tips og oppmuntring- kolleger imellom. Et godt samarbeid må skapes og jobbes godt for. Samarbeidet på teamet kan være helt avgjørende i møte med f.eks, utfordrende elever, der man kan få veil. eller råd av de andre som kanskje er mye sammen med eleven, og dette kan være en kjempe ressurs.