Å være en profesjonell lærer

Postholm hevder at det å være en profesjonell lærer innebærer evnen til å tolke samfunnsmandat og retningslinjer ut fra både erfaringsbaserte og forskningsbasert kunnskap (Posthol, 2012). Det er viktig for meg som en profesjonell lærer å følge de regelene som er gitt for at jeg skal gi elevene best mulig faglig og sosial kunnskap. Det er viktig at jeg viser engasjement og faglig dyktighet i de fagene jeg skal undervise i. Jeg må tørre å slippe meg løs fra fagbøkene, og bruke disse som en støtte i stedet for «en enveiskjørt vei». Det er derfor viktig å tenke kreativt for å finne ulike undervisningsmetoder som kan hjelpe alle elevene til å lære både teori og praksis.Tilpasset opplæring og følelsen av å bli sett av læreren vil hjelpe elevene til å lykkes og føle mestring på skolen.

Det er vi lærere som er med på å bygge opp barna til å bli klare for det samfunnet de skal ut i. Det er derfor viktig at vi tenker nøye gjennom valgene vi tar og reflekterer over hva vi kunne gjort annerledes i ulike oppståtte situasjoner. Jeg som lærer må være åpen for å tenke nytt slik at jeg ikke skal låse meg fast i posisjonen min. Det er elevene vi er her for, og det er elevene som trenger vår hjelp til å utvikle seg i både faglig og sosial sammenheng. Derfor er det viktig at vi hele tiden er «på», for å vise elevene at vi engasjerer og bryr oss om det som angår dem.

 

 

Mine tanker om «god klasseledelse» og «samarbeid i team»

I dette innlegget skal jeg få frem mine tanker om hvor viktig det er med god klasseledelse og læring i team.
Vi kan si at klasseledelse blir løftet frem på to ulike måter. Klasseledelse blir for det første satt i sammenheng med disiplinproblemer og problematferd. Læreren i klasserommet skal ha autoriteten i klasserommet slik at problematferden forebygges eller reduseres. For det andre blir dette satt i sammenheng mellom problematferd og de faglige prestasjonene hos elevene. Dette vil igjen også ha konsekvenser for elevenes mulighet til å gjøre det bra faglig og den sosiale læringen hos elevene vil reduseres. Derfor vil disse perspektivene være viktig for å bygge på for å oppnå klasseledelse (Postholm, 2011). Læreren må fremstå som en autoritativ leder med myndighet samtidig som relasjonen med elevene er god. For at læreren skal kunne vise dette til elevene er det enda viktigere at læreren er trygg i sin rolle og viser ovenfor elevene hvem som bestemmer i klasserommet.
I prinsipper for opplæringen i Kunnskapsløftet står det at «Skolen skal være en lærende organisasjoner og legge til rette for at lærerne kan lære av hverandre gjennom samarbeid og planlegging, gjennomføring og vurdering av opplæringen». Læreren trenger stadig å oppdatere seg og utvikle kunnskapsområdet sitt. Det vil derfor være svært viktig at lærere setter seg sammen i team og deler sine ulike pedagogiske måter som fungerer i både undervisning og sosial sammenheng. Som person kan man ikke utvikle seg alene, og ved å samarbeide i team vil man hele tiden utvikle hverandre til det bedre.
.