I dette innlegget skal jeg få frem mine tanker om hvor viktig det er med god klasseledelse og læring i team.
Vi kan si at klasseledelse blir løftet frem på to ulike måter. Klasseledelse blir for det første satt i sammenheng med disiplinproblemer og problematferd. Læreren i klasserommet skal ha autoriteten i klasserommet slik at problematferden forebygges eller reduseres. For det andre blir dette satt i sammenheng mellom problematferd og de faglige prestasjonene hos elevene. Dette vil igjen også ha konsekvenser for elevenes mulighet til å gjøre det bra faglig og den sosiale læringen hos elevene vil reduseres. Derfor vil disse perspektivene være viktig for å bygge på for å oppnå klasseledelse (Postholm, 2011). Læreren må fremstå som en autoritativ leder med myndighet samtidig som relasjonen med elevene er god. For at læreren skal kunne vise dette til elevene er det enda viktigere at læreren er trygg i sin rolle og viser ovenfor elevene hvem som bestemmer i klasserommet.
I prinsipper for opplæringen i Kunnskapsløftet står det at «Skolen skal være en lærende organisasjoner og legge til rette for at lærerne kan lære av hverandre gjennom samarbeid og planlegging, gjennomføring og vurdering av opplæringen». Læreren trenger stadig å oppdatere seg og utvikle kunnskapsområdet sitt. Det vil derfor være svært viktig at lærere setter seg sammen i team og deler sine ulike pedagogiske måter som fungerer i både undervisning og sosial sammenheng. Som person kan man ikke utvikle seg alene, og ved å samarbeide i team vil man hele tiden utvikle hverandre til det bedre.
.
Det er kjempe bra at du er opptatt av å være en tydelig klasseleder! Dette tror jeg i stor grad kan hjelpe deg med å forhindre uønsket atferd i klasserommet. Det er også fint at du trekker fram «den gode relasjonen» som et viktig element innenfor klasseledelse. Dette tror jeg er avgjørende. Når det gjelder samarbeid i team peker du på noen viktige sider ved å nevne hvor viktig samarbeid er for utviklig og at man må bruke hverandres styrker.
Så bra du er bevisst på at problematferd ikke nødvendigvis ikke er noe som «ligger i» elevene, men heller kanskje kan ha sitt utspring i undervisningen, og klasseledelsen. Man er avhengig av å være trygg på seg selv for å kunne være en trygghet for andre.
Jeg er helt enig i at det å samarbeide i team er viktig for å utvikle en delingskultur der lærere er med på å utvikle hverandres profesjonskompetanse.