Den profesjonelle lærer

Å fremstå som en profesjonell lærer kan foregå på mange ulike måter. Det å kunne fremstå som en god rollemodell, samarbeid og skape gode relasjoner er noe jeg ser på som viktigst. Skape positive og gode relasjoner, ikke bare med elever, men også  kollegaer, foresatte og foreldre. Det å kunne skape et godt og trykt samarbeid med kollegaer og foresatte hjemme, det å kunne gi foreldre og foresatte en oversikt eller plan på hva som skjer i skolehverdagen og ha en god dialog her tror jeg vil bidra til at jeg fremstår som en profesjonell lærer.
Jeg ønsker å være en veileder, kunnskapsformidler og en omsorgsperson for elevene, og at vi sammen skal gjøre det best mulig.
Det at man som lærer er en slags rollemodell for elevene våre er viktig å være obs på. Det at man setter tydelige krav og forventninger, forholder seg til struktur og regler for å vise elevene hva som er rett og galt.

Det å også kunne hjelpe og veilede elevene mot deres evner og forutsetninger er også en viktig oppgave som jeg, som profesjonell lærer står ovenfor. Jeg skal kunne veilede elevene mot kompetansemålene i de ulike fagene og gi dem den tilpassede opplæringen de trenger (opplæringsloven § 1-3). Jeg som lærer skal forholde meg til den nasjonale læreplanen, og skal sitte med all den kunnskapen det forventes at jeg har.

God klasseledelse og samarbeid i team

1. God klasseledelse
Som klasseleder er det viktig at du skaper gode relasjoner, formidler kunnskap og verdier, skaper et fellesskap i klassen og setter tydelige forventninger til struktur, regler og rutiner (Nordahl, 2012).

Som klasseleder står man ovenfor mye ansvar. Som klasseleder skal man utvikle et positivt og støttende relasjon til hver enkelt elev. Det å skape gode relasjoner til hver enkelt elev bygger på tillit. Det å få elevene til å tro at man vil deres beste, være en veileder og få elevene til å tro på seg selv bygger på nettopp dette. Alle elever skal oppleve følelsen av å bli sett, man skal verdsette det elevene synes er interessant og viktig.

Som klasseleder skal man være med på å skape motivasjon, være en leder og stille tydelig krav og forventinger til eleven.  Man skal se alle elever potensiale og tilrettelegge for hver enkelt elevs evner og forutsetninger slik at alle elever får mulighet til å oppleve mestring, som igjen skaper motivasjon.

2. Samarbeid i team

Lærerens hverdag består i stor del av samarbeid, både med kollegaer og ledelse, men også foreldre og foresatte. Samarbeid i team med andre kollegaer er med på å utvikle hver enkeltes profesjonsutvikling, noe som er svært viktig. På denne måten skaper man også mer engasjement blant lærerne, men det er viktig å passe på at alle stemmer blir hørt.

Det å kunne rådføre seg med andre kollegaer, få nye ideer og nye innspill til ulike undervisningsopplegg er bare noen få eksempler på faktorer for at skolen skal kunne utvikle seg på ulike plan.

Litteratur:

Nordahl, T. (2012). Hva kjennetegner god klasseledelse? Hentet 06.05.2015 fra http://www.udir.no/upload/laringsmiljo/konferanser/blm12/blm12_thomas_nordahl.pdf

Hvordan vil du rent konkret legge opp en god undervisningsøkt?

Her er mine tanker om hvordan jeg ville lagt et godt undervisningsopplegg. Jeg har valgt å ta for meg en kroppsøvingstime.

I forkant av timen vil jeg planlegge ut fra didaktikkens hva, hvordan og hvorfor. Undervisningsprinsippet KAMPVISE er også noe jeg også pleier ta i betraktning når jeg planlegger for å oppnå en best mulig undervisningsøkt og for at elevene skal sitte igjen med mest mulig.

Til å starte med ville jeg funnet et kompetansemål i LK06, og deretter utarbeidet et konkret læringsmål for timen, og hvordan dette skal vurderes.

Kompetansemålet jeg har valgt til dette undervisningsopplegget er:
”symje på magen og på ryggen og dukke”. (Udir, 2012)

I starten av timen starter jeg med å ta navneopprop. Det for å sørge for at alle elevene blir sett, og for at jeg skal få en oversikt over hvem som er til stedet. Deretter presenterer jeg målet for timen, og hva som skal skje for at elevene skal nå dette målet. Siden målet for timen her er at flest mulig elever skal få en smakebit på det å lære seg å svømme, ville jeg sørget for at jeg kunne være i vannet sammen med elevene. Dette ville jeg gjort fordi det da er lettere og vise elevene ulike øvelser, og deretter kunne hjelpe og veilede dem på en bedre måte enn hva jeg hadde fått til ved å stå på land.

Svømming er en idrett mange elever synes er vanskelig og kanskje fort finner litt demotiverende. For å opprettholde elevens motivasjon er det derfor viktig å tenke aktivisering og variasjon. Faktorer som konkretisering, individualisering og progresjon spiller viktige roller for at elevene skal forstå, lære og prestere i svømming.

Litteraturliste:

Lund, H. (2012). Læreplan i kroppsøving – kompetansemål. Hentet 25.03.2015 fra http://www.udir.no/kl06/KRO1-03/Kompetansemaal/?arst=98844765&kmsn=583858936

Hvorfor vil du bli lærer? Hvilke visjoner har du for ditt arbeid i skolen?

Grunnen for at jeg valgte å utdanne meg som lærer, var i hovedsak slik at jeg kunne få jobbe med mennesker. Det å få lov å jobbe med mennesker hver dag, og få lov til å være med å forme dem, var et av kriteriene jeg satte veldig høyt, og dermed falt valget mitt på akkurat denne utdanningen.

Jeg ønsker å veileder og hjelpe ungdommene på vei i et veldig viktig kapittel i livet deres. Et av opplæringslovens mange mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og utfordringer, og mestre disse utfordringene alene og sammen med andre. Som lærer ønsker jeg å være med på å hjelpe disse barna, lære dem å stå på egne bein og det å mestre livets ulike oppgaver.

Jeg vil som lærer skape et trygt og inkluderende miljø for alle mine elever, slik at alle elevene skal trives og føle at de hører hjemme på skolen. Jeg vil være tydelig på at det finnes rom for alle, og at alle, uansett forutsetninger og bakgrunn, vil bli godtatt og respektert som de er.

Jeg har selv alltid hatt lærere som jeg har sett opp til, som har motivert meg, og som har fått meg til å like skolen, og akkurat dette er det jeg ønsker å være for andre barn og unge. Som lærer blir man aldri ferdig utlært, og det at det stadig er nye utfordringer, er noe jeg liker ved dette yrket.

Litteraturliste:

Fors, K., & Saabye, M. (2012). Kunnskapsløftet: Mål og innhold i grunnskolen. Oslo: Pedlex.