1. God klasseledelse
Som klasseleder er det viktig at du skaper gode relasjoner, formidler kunnskap og verdier, skaper et fellesskap i klassen og setter tydelige forventninger til struktur, regler og rutiner (Nordahl, 2012).
Som klasseleder står man ovenfor mye ansvar. Som klasseleder skal man utvikle et positivt og støttende relasjon til hver enkelt elev. Det å skape gode relasjoner til hver enkelt elev bygger på tillit. Det å få elevene til å tro at man vil deres beste, være en veileder og få elevene til å tro på seg selv bygger på nettopp dette. Alle elever skal oppleve følelsen av å bli sett, man skal verdsette det elevene synes er interessant og viktig.
Som klasseleder skal man være med på å skape motivasjon, være en leder og stille tydelig krav og forventinger til eleven. Man skal se alle elever potensiale og tilrettelegge for hver enkelt elevs evner og forutsetninger slik at alle elever får mulighet til å oppleve mestring, som igjen skaper motivasjon.
2. Samarbeid i team
Lærerens hverdag består i stor del av samarbeid, både med kollegaer og ledelse, men også foreldre og foresatte. Samarbeid i team med andre kollegaer er med på å utvikle hver enkeltes profesjonsutvikling, noe som er svært viktig. På denne måten skaper man også mer engasjement blant lærerne, men det er viktig å passe på at alle stemmer blir hørt.
Det å kunne rådføre seg med andre kollegaer, få nye ideer og nye innspill til ulike undervisningsopplegg er bare noen få eksempler på faktorer for at skolen skal kunne utvikle seg på ulike plan.
Litteratur:
Nordahl, T. (2012). Hva kjennetegner god klasseledelse? Hentet 06.05.2015 fra http://www.udir.no/upload/laringsmiljo/konferanser/blm12/blm12_thomas_nordahl.pdf