Har du lest Maria Parrs bok om Tonje Glimmerdal? Har du lest den for elever? Det har jeg og det anbefales. Her kommer mine tanker om hvordan denne boken kan brukes i skolen.
Boken om Tonje Glimmerdal er først og fremst “en kjempe fin bok”, som det står på bokens forside. Boken har en tøff hovedperson som det er lett å bli glad i og umulig å glemme. For det andre er universet hennes, Glimmerdalen, vakkert beskrevet. Boken har dermed to viktige kvaliteter som høytlesningsbok for barn: den er en god leseopplevelse og den bader leserne i gode beskrivelser.
På skolen jeg jobber er det bestemt at det skal leses i alle klasser hver spisetid. Det betyr at elevene bades i variert litteratur minst 1,5 timer hver uke. Som oftest reflekterer vi muntlig over bøkene vi leser. Elevene sier “stopp” om de hører et nytt ord og vi snakker om ordet. Dette for å utvide deres ordforråd. Vi gjetter hva kapitelene kommer til å handle om ut i fra tittelen på kapitelet, for å koble på deres førforståelse. Vi leser med lesestopp. Det betyr at vi stopper opp i teksten underveis og undrer oss over hva som kommer til å skje videre. Disse elementene jobbet vi også ut i fra da vi leste Tonje Glimmerdal på trinnet. Det var lett å se at elevene koste seg med denne boken.
En viktig kvalitet ved denne boken er beskrivelsene av Tonje og av Glimmerdalen. Tekster skrevet av elever på småskoletrinnet mangler ofte gode skildringer og jeg bestemte meg for å bruke boken som modelltekst i skriveopplæringen på trinnet.
Eksempler på levende språk i boken er blant annet at en sur campingansatt er beskrevet som “så sur at man burde kastet han ut i vasken” (s.12). Etter en kræsjlanding på ski beskrives Tonje som “en opp-ned seigmann i ei blautkake med altfor mye krem (s.18)”. At det før i tiden var mange barn på campingplassen beskrives som ” det var berre å gå ned på campingplassen og plukke barn som om det var blåbær” (s.22). Ut i fra beskrivelser som dette jobbet elevene med forskjellen mellom “å beskrive” og å fortelle” (show don´t tell). Elevene fikk utdelt et skjema om TonjeGlimmerdal som de skulle fylle ut. Et utfylt eksempel kan du se på toppen av artikkelen. Målet for arbeidsøkten var at elevene skulle lære forskjellen på å beskrive og å fortelle i en tekst. Håpet er at denne bevisstheten skal ha en god innflytelse på deres egen tekstskaping.
Jeg kunne senere godt tenkt meg å jobbe med skjellsordene i boken. ”Åh gru på jord” (s.s17), “dengande drit!” (s.50) og “du svartaste svartevatn” (s.54) er eksempler på kreative skjellsord. Jeg er sikker på at det ville vært en engasjerende oppgave å la elevene dikte opp sine egne. Jeg kunne også godt tenke meg å bruke utsagnet “Det er aldri barn sin feil” (s.199) til filosofisk samtale i KRLE.
Har du flere ideer til bruk av av boken om Tonje Glimmerdal? Jeg vil gjerne høre. Og om du vil leser mer finnes det mange gode ideer til arbeid med tekst i “Inn i teksten- ut i livet”: https://fagbokforlaget.no/?isbn=9788245006025 og på skrivesenteret i Stavanger sine nettsider: http://www.skrivesenteret.no/ressurser/beskrive-skildre-ikke-fortelle/
Hei igjen! Morsomt å lese. Så fint at du kunne bruke denne boka både som litterær opplevelse for elevene, og som forbilde i skriveopplæring. Det var interessant å se arket der en elev hadde skrevet inn fortellende setninger ved sida av eksemplene på beskrivelse fra boka. Eksemplene du har funnet er virkelig uttrykksfulle.
Også interessante tanker om skjellsord (igjen fine eksempler) og om bokas potensiale med tanke på det eksistensielle og etiske i tematikken. Lenkene gir god meining.
Hilsen Svein Slettan
Veldig kjekt å se at du la inn mulighet for kommentarer. Du har lagt fram en veldig bra lesestund oppskrift for høytlesing og et bra opplegg for elever. Først, du har satt en ny og positiv vri med den velbrukt «matpakkelesing». Å involvere elevene slik som du beskriver er gullverdt i høytlesing, ellers blir det kun et tidsfordriv.
Når det gjelder videre arbeidet med boka, så synes jeg at du har lagt fram en veldig viktig kurs for å hjelpe elever med å utvikle deres skrivekunst. Her er det mye å lære fra de mange fine eksemplar fra boka. Dette er noe de kan bruker langt fram i tiden. Godt å få muligheter for å bygge opp denne kompetanse allerede fra barnetrinnet.
Bra lengde på innlegget. Du får med det som er relevant og med lenken til oppgavearket som bonus. Men lenken til boka «Inn i teksten – ut i livet» gav meg ingenting. Jeg vil heller ha valgt å koble opp lenken til Stavanger skrivesenteret og droppe den andre.
Flott arbeid! Lykke til videre!
Hei1 Fint at kommentarfunksjonen er på plass. Artig med monsterbokmerkene. Jeg liker alt slikt håndverksmessig knytta til bøker. kommer tilbake med kommentar til Tonje-teksten. Svein S.
Hei! Flott at kommentar-funksjonen er på plass! Artig med de monsterbokmerkene. Alt sånt håndverksmessig knytta til bøker liker jeg – bokmerker, ex libris, håndinnbundne bøker, etc. Jeg kommer tilbake med en kommentar til Tonje-teksten. Hilsen Svein S.