Rutine og kreativitet på skolebiblioteket vårt.

Få flere gode ideer fra nettsiden til skolebiblioteket vårt.

Tilbake i klasserommet med nye bøker.

Jeg har så flaks som bare det.
Jeg jobber nemlig på en skole med et fantastisk skolebibliotek. Enda viktigere enn meg er naturligvis elevene mine. De har et inspirererende sted å dykke inn i bøkenes verden. Her kommer noen eksempler på det som virker på skolen hvor jeg jobber.

Skolebibliotekaren:
Skolebibliotekaren hos oss har nettutdanning fra UiA i skolebibliotekkunnskap. Hun har både den faglige kunnskapen og det personlige engasjementet som trengs for jobben sin. Skolebiblioteket prioriteres noe som betyr at hun har avsatt tid til å skape et godt tilbud til elevene. Jeg har tidligere jobbet ved en skole hvor biblioteket var ansvaret til en nært pensjonert lærer som ønsket mindre undervisningstid. Det utgjør en gigantisk forskjell å ha en kompetent og ivrig skolebibliotekar!

Rutine:
Hver klasse har avsatt en time på biblioteket annenhver uke. Denne timen er både skolebibliotekar og kontaktlærer tilstede for å veilede elevene i valg av bok. Noen ganger starter timen med en presentasjon av aktuelle bøker for aldersgruppen. Andre ganger leser skolebibliotekaren vår en bok høyt for elevgruppen. Høytlesningsboken er ofte avhengig av sesongen. I oktober er det en skummel bok og i desember en julebok. Læreren kan ta med seg elevene til biblioteket oftere dersom de vil. Skolebibliotekaren har også fast tid hvor hun er på biblioteket uten at en klasse er der. Eldre elever går ofte innom på egenhånd da dersom de vil bytte bok.

Interiør:
Interiøret på skolebiblioteket innbyr til lesing med bilder fra bøker på veggene og gode sofakroker. Elevene kan sitte på gulvet eller under bordet om de ønsker, så lenge fokuset deres er på handlingen i boken de leser.

Lesekasse:
Læreren kan spørre skolebibliotekaren om å gjøre klar en lesekasse med aktuelle bøker for trinnet og komme innom for å presentere dem. Deretter har klassen denne kassen en stund og bøkene går på rundgang.

Elevmedvirkning:
Når skolebibliotekaren vår lager utstillinger på biblioteket, eksempelvis spindelvev og edderkopper til Halloween, får noen heldige elever være med å hjelpe til. I forbindelse med den årlige leseaksjonen som hele skolen markerer, har alle trinn en bokquiz til slutt. Da kommer rektor og skolebibliotekar inn til alle klasser og gjennomfører denne bokquizen. Vinnerlaget fra hvert trinn inviteres til eventyrcafe med ting som bokstavkjeks og grønne vafler. De får også, sammen med skolebibliotekaren, den viktige oppgaven å bestemme hvilke nye bøker som skal kjøpes til biblioteket. Vinnerlaget i år var fra 6.trinn og vant også et gavekort fra bokhandelen.

Felles lesekultur:
Skolen vår arrangerer leseaksjon hvert år i mai. Selv om lærerne står fritt til å arrangere dette på sin måte i sin klasse, er noen ting felles. Et år leste hele skolen Hubert-bøker. Rektor og skolebibliotekar kom da på besøk i alle klasser og spilte et stykke fra boken. I år skulle alle trinn jobbe med Astrid Lindgren sitt forfatterskap. Rektor og skolebibliotekar kom på klassebesøk utkledde som Pippi. På denne måten kommer handlingen fra bøkene til live, og voksne viser at det litterære univers kan være kreativt og lekent. Det er også inspirerende for elevene på småtrinnet å se at de eldre elevene leser samme forfatter som dem. Hele skolen tegnet Pippi og det ble en flott utstilling.

Fadring:
Mange trinn arrangerer en tur til biblioteket hvor fadder og fadderbarn leser sammen.

Skolebiblioteket vårt er en velfungerende kombinasjon av rutine og kreativitet. Med hyppig presentasjon av litteratur til elevene, både fra skolenibliotekar, lærere og fadre, inspirer biblioteket vårt til leselyst. Elevene kan kodene for biblioteket som å gå rolig og å hviske til hverandre. Det skaper forutsigbarhet for dem at de har timeplanfestet tid der gjennom hele skoleåret. Samtidig er det et kreativt sted med eventyrstunder, latter og lek.

Av ting som kan forbedres må jeg for min egen del si at jeg kan bli bedre på å bruke biblioteket faglig ved introduksjon til nye emner, som eksempelvis «vikingtiden» eller «universet vårt». Her trenger jeg også å gjøre meg bedre kjent med hva som finnes av faglitteratur. Jeg ble inspirert av Fagerholt skole som arrangerte en skattejakt/oppdrag hvor elevene ble bedre til å finne frem på biblioteket sitt. Det vil jeg gjerne prøve og jeg vil dele ideen med kollegene mine. Jeg håper også at jeg vil få enda flere nye ideer gjennom dette studiet.

Er det noen av disse ideene du kunne tenke deg å bruke? Jeg vil gjerne høre!

Om Camilla Simonsen

Hei! Jeg er Camilla og jeg jobber som lærer i Bergensskolen. Jeg er glad i litteratur og litteraturformidling til barn. Derfor studerer jeg nå skolebibliotekkunnskap ved siden av jobben min i skolen. Målet mitt med denne nettsiden er å dele gode lesetips med andre lærere. Barn fortjener å bli badet i bøkenes magiske univers. Som lærere er vi i en unik posisjon til å skape leselyst hos de små!
Dette innlegget ble publisert i Inspirasjon, Leselyst. Bokmerk permalenken.

2 svar til Rutine og kreativitet på skolebiblioteket vårt.

  1. Hei Lise,

    Takk for kommentar. Timeplanfestet tid fungerer supert hos oss, anbefaler dere å prøve det samme. Det er link til hjemmesiden til biblioteket vårt i innlegget mitt. Kanskje du kan finne mer inspirasjon der? Ellers finnes det sikkert nettsider til skolebibliotek ved ungdomskoler som kan gi inspirasjon. Lykke til! Hilsen Camilla

  2. Lise Tvete sier:

    Dette er et fint blogginnlegg som viser stor interesse for biblioteket. Jeg synes dere har mange gode tiltak som jeg kan tenke meg å prøve her på Breilia.
    Fint at alle klassene har en fast tid.
    Vi jobber med å utvikle en mer helhetlig plan for skolebiblioteket. Derfor er det fint med inspirasjon fra andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *