Støtter animasjon læring? - Hva er det forsket på?Animasjoner - hva, hvorfor og hvordan? | Animasjoner og læring | Hva er det forsket på?
Et utdrag av utvalgte internasjonale forskningsresultaterStøtter animasjoner læring? Hvordan kan animasjoner brukes som ledd i læringsstrategier? Overraskende for lærerneÅ lære algoritmer ved hjelp av animasjoner viser seg å gi dårligere innlæringseffekt enn det man hadde håpet. Dette viser en rekke undersøkelser gjennomført på 1990-tallet. Resultatene overrasker mange lærere som intuitivt har trodd at animasjoner skulle være et godt hjelpemiddel i undervisning og som opplever at studentene nesten alltid ta godt imot animert grafisk visualisering. Animasjoner alene er ingen tryllemiddelForskningsresultatene de siste 10-15-årene gir ikke et entydig og signifikant svar på spørsmål om animasjoner er nyttige didaktiske komponenter i undervisning og læring. Siden så mange vitenskapelig disipliner er berørt - visualisering, psykologi, lærings- og kunnskapsteorier, pedagogikk, sosiologi, nervopsykologi, lingvistikk, informatikk m.m., vil det nødvendigvis være mange vinklinger og funn, og forskjellige begrunnelser for disse. Det fleste funn er av typen "det avhenger av" og "med denne forskningsmetoden vil en aldri finne ut". Mye tyder på at det er langt ifra så enkelt som å tilby en animasjon for så å kunne forvente at det vil inntreffe en magisk forståelse hos den lærende. Utvalgte ledetråderEtter en gjennomgang av mange ulike forskningsrapporter, vil jeg her trekke fram noen få aspekter som brukes som begrunnelse for å bruke animasjoner til støtte for læring og være ledestjerne for egen utvikling av animasjoner.
Glimt fra ulike undersøkelserMange ulike forskninger uten entydige resultater - Hva er det forsket på?En rekke undersøkelser gjennomført på 1990-tallet viser at bruk av instruksjonelle animasjoner for å lære algoritmer, dvs. fremgangsmåten for løsning av en oppgave ved å visualiere de enkelte skrittene i oppgaveløsningen, gir mindre innlæringseffekt enn det man hadde håpet. Det er gjort utallige undersøkelser som setter fokus på hvordan den lærende gjør seg nytte av ulike typer animasjoner for å forstå et begrep, en algoritme eller en dynamisk prosess. En prøver å få innsikt i om animasjoner kan gi positiv læringseffekt, under hvilke betingelser de kan gjøre nytte og hvordan de best kan inngå i en læringsstrategi.
Hvilke aspekter trekkes fram?Rieber har forsket på algoritmiske animasjoner som læringsstøtte i flere tiår og han kom fram til inkonsistente resultater (Rieber, 1990). Noen studier kunne påvise en positiv effekt av animerte eller grafiske bevegelser (Baek & Layne; Rieber, 1990; Rieber, Boyce & Assad, 1990), andre kunne ikke konstatere signifikant forskjell mellom animert og statisk presentasjon (Reed, 1985; Rieber & Hannafin, 1988). Rieber kommer med følgende anbefalinger basert på sine observasjoner:
Ifølge Park og Gittelmann (1992) kan visuell støtte, om animert eller statisk, bare få læringsstøttende effekt, hvis den er omhyggelig avstemt på de spesifikke betingelser i en læringsoppgave. Park og Gittelmann påviser at animasjoner kan være et meningsfylt læremiddel i fysikken der abstrakte, dynamiske konsepter vanskelig lar seg forklare kun ved skisser på tavle eller folier. Animasjoner gir da særlig god uttelling når de er brukt til å
John T. Stasko, A. Badre og C. Lewis (1993) påviser, om bare i ikke-signifikant grad, i sin empiriske studie at animasjoner kan bidra til forståelse av en algoritme eller en prosedyre dersom brukeren blir involvert i et aktivt arbeid med animasjonen. Forutsetning er da at den lærende har en viss grunnleggende forståelse for den algoritmen eller prosedyren som animasjonen skal illustrere, ellers vil sammenhengen mellom den under-liggende algoritmen og den visuelle framstillingen ikke oppfattes. Stasko, Badre og Lewis formulerer to antagelser: - Animasjoner på skjermen bør ledsages av forklaringer, synkront gitt gjennom tekst eller tale. - Ved utforming av animasjoner for undervisning må det tydelig settes fokus på hva som skal læres. En animasjon designet uten detaljert målsetting er alene ikke kraftig nok til å støtte læring. Mayer viser i en rekke eksperimenter (1989 - 1992) at illustrasjoner kan ha en stor positiv læringseffekt for forståelse av mekaniske systemer (luftpumpe, girkasse, bremsesystemer) særlig for studenter med manglende forkunnskaper. Mayer & Gallini (1990) kommer med en rekke anbefalinger for effektiv innsats av tekst-billed-kombinasjoner. Blant annet fremheves det at animasjon bør kombineres med tekst som støtter resonnementet. Teksten bør være av middels vanskelighetsgrad. Mayer og Anderson (1991, 1992) viser at animasjoner der forklaringer kan innhentes parallelt med at animasjonen vises gir bedre læringseffekt enn animasjoner der visning og forklaring kommer før eller etterpå eller ikke på samme plass. Yea-Ru Chuang (1999) studerer effekten av tekst, tale og animasjon brukt i presentasjon av et undervisningsemne i matematikk. Det ble utviklet fire ulike versjoner av et undervisningsprogram:
Resultatet av studiene tyder på at personer som bruker en kombinasjon av grafisk animasjon, tekst og lyd gjorde det signifikant bedre i en ettertest. Et kombinert grensesnitt var også den foretrukne versjonen for testgruppen som kunne velge. Signifikant sterk effekt hadde bare personer som brukte kombinert grensesnitt og som var av mannlig kjønn eller hadde lave matematiske forkunnskaper. En undersøkelse til Colleen Kehoe, John T. Stasko og Asley Taylor (1999) setter fokus på hvordan den lærende gjør seg nytte av animasjon. Studien indikerer at studentene bruker sofistikerte kombinasjoner av læremidler. Animasjonen setter studenten i en forsterket dialog med materialet og gjør dem mer utholdende i denne dialogen. Tilstedeværelse av animasjoner i læringsprosessen ser ut til å gjøre krevende algoritmer mer oppnåelige og mindre skremmende. Forskningsresultater som viser bedre læringsresultat eller bedre evne til å gjenskape sammenhenger gjennom animasjon blir ofte forklart med at den lærende kan gjøre seg nytte av flere sanser og intelligensformer. Det vises til teorien om dobbelt enkodering (Dual Coding) som ble utviklet av Allan Paivio (1971) og går ut på at tekst- og billedinformasjon blir lagret (enkodert) i to ulike hjerneområder. Tekster, som ikke inneholder bilder, blir ifølge denne modellen kun enkelt, mens illustrerte tekster dobbelt enkodert og dermed bedre memorert. I en kombinasjon av animasjon og samtidig verbal instruksjon, som bl.a. Mayer og Gallini (1991) postulerer, hjelper animasjonen til å danne en mental modell over bevegelige deler, mens forklaringen støtter forståelsen av animasjonen gjennom en verbal beskrivelse av animasjonens deler og deres funksjon. Riebers resultater var mest signifikante i undersøkelser med yngre brukere eller barn. Dette forklarer han med "maturation effect". Voksne kan forme indre bilder, mens barn er mer avhengig av eksterne bilder. Kilder:
|