ConnectUp . Nytt Creative Europe-prosjekt

 

 Vision Statement

 connectup is designed to counteract the process of increasing social and political division across our continent. We, theatres, festivals and universities working in the field of Theatre for Young Audiences (TYA), aim to develop an alternative vision of a connected society with less cultural exclusion at least within our auditoriums. During 4 years we will diversify our audience so that it more matches the actual composition (cross-section) of our changing societies. Under the guidance of professional artists, young people of all social classes, cultural backgrounds and abilities will meet, work and share experiences in various theatre processes.

All connectup activities are united by the umbrella theme “The Lives of the Others”, a practical inspiration for the theatre makers for new responsive approaches to audience development and artist professionalization.

The theme is a very conscious choice: TYA must be a political intervention! Aiming at a socially mixed auditorium it is essential TYA provides active opportunities for the target group 12+ to engage with different nationalities, cultures and social groups. In times of increasing social and political division and the development of radical nationalism, it is more important than ever that young people are encouraged to discover the reality of “other lives” and to remain open to other people, cultures and life experiences.

The chosen theme is an invitation to our audience to actively participate in cultural processes as content providers, co-creators and influencers of meaning-making processes. In the long term, they become key interlocutors of the cultural organizations and are involved in creative processes and decisions of the future artistic direction.

All connectup processes / activities will support the partners to pro-actively implement an irreversible change management process, accompanied by a strategic capacity building programme. This leads to a profound change in the mind-set of our organisations our new composed audience and our cultural environment.

 Read more here

ConnectUp

Underviserrollen i forandring

Det har skjedd noe i min tid på PULS. En mentalitetsforandring, kan det se ut for. Stadig flere ønsker å oppdatere seg innenfor universitetspedagogikken, flere tar i bruk varierte undervisningsformer, flere har skiftet fra en lærersentrert pedagogikk til en studentsentrert pedagogikk.

Men det er et godt stykke igjen, selv om pålegg fra sentralt hold, i form av akkrediteringspålegg, meritteringsordninger og kompetansekrav tydelig taler et språk om opprusting av undervisningen. Departementet gikk ikke så langt som til å si at undervisningskvalitet og undervisningsportefølje skal telle på linje med forskermerittering. Stadig skal søkelyset være rettet først mot forskningspoengene, så eventuelt mot undervisningskompetanse. Og stadig er for mange fornøyd med å reprodusere det samme de ble utsatt for i sin egen studietid.

PULS har opplevd å bli satset på. Vi har en følelse av stadig økende status og tillit, og ressursene er økt, kanskje ikke i tråd med behovene, men det siger i riktig retning. Nå gjelder det å konsolidere forholdet mellom PULS og fakultetene. Det bør gjøres gjennom tettere kontakt, strukturelt og individuelt. Så må man avklare kommandolinjene og organiseringen av det evigvarende LUF-arbeidet, så man kan få arbeidsro, og tenke framover.

Lykke til med ei ny tid.

Hva skal et senter for læring og undervisning på UiA være?


Det er på tide å problematisere noen sentrale forhold ved strategiplanens vedtak om å opprette et senter for læring og undervisning.

Følgende premiss ligger til grunn:

«Studenter og vitenskapelig tilsatte er senterets to hovedmålgrupper. Senteret bør være tilstede både i Kristiansand og Grimstad, men kan også støttes av virtuelle presentasjoner av tjenester»

Det mest problematiske oppfatter jeg å være:

  • Å lage ett senter som skal betjene studenter og ansatte.
  • Å innpasse et senter i eksisterende administrative og vitenskapelige strukturer.
  • Å unngå unødig byråkratisering i form av nye beslutningsledd og kommandolinjer.

Det følgende vil være forutsetninger for suksess:

  1. Det må være et reelt utviklingssenter.
  2. Det må bidra til å styrke sider som er svake i dag.
  3. Det må i liten eller ingen grad drive med regulær drift.
  4. Det må forbedre mulig synergier.
  5. De må skape større grad av sammenheng og helhet.
  6. Det må være institusjonsovergripende og ha tillit i hele organisasjonen.
  7. Det må oppleves som mer tilgjengelig og bedre kjent av brukerne.
  8. Ideen om et Læringslab må knyttes sammen med Læringssenteret.

Kompetanseutvikling for vitenskapelig ansatte innenfor utdanning- og undervisning er PULSsitt hovedmål. PULS har følgende fire hovedområder for sin virksomhet: Forskning og utvikling, kurs og konsultasjoner, herunder også basiskurs i universitetspedagogikk, Nasjonalt/internasjonalt samarbeid og språkopplæring for ansatte.

Andre involverte avdelinger vil være: Mediesenteret, som i dag er en del av IT-avdelingen, og betjener alle deler av universitetet med medieproduksjoner av ulik karakter. Noe er rettet mot kompetanseheving, annet ikke. Biblioteket, som driver tradisjonelle biblioteksfunksjoner ved siden av å drive kurs og opplæring i akademisk skriving. Slike kurs er bare delvis generiske, og vil i stor grad være styrt av de ulike fagenes og fakultetenes egenart. Biblioteket holder også i dag diverse grunnleggende datakompetansekurs, primært for studenter. Bibliotekets kjernefunksjoner handler selvsagt også om læring og utvikling, men har tradisjonelt blitt sett på som en selvstendig aktivitet, men siktemål om å forvalte (primært) trykte læringsressurser. Studieavdelingen, som har ansvar for opplæring av studieprogramledere og instituttledere i kvalitetsprogrammet og generell studieprogramledelse. Studieavdelingen forvalter rammene for utdanningene, altså der læring finner sted. Studieavdelingen drifter studieadministrative systemer, herunder også Canvas og Inspera. PO-avdelingenhar ansvar for mentorordninger og introduksjon til arbeidet på UiA for nyansatte og ledere. Dette er arbeidsoppgaver som med fordel kunne vært bedre organisert og samordnet.

Hensikten med å lage et (styrket) senter for læring og undervisning må være å øke fokus på utdanningen, styrke kvaliteten og øke forståelsen for bedret kvalitet på utdanningene. Dette kan ikke skje uten at man holder et sterkt fokus på utviklingsdelen i samskaping med de forskjellige fakultetene og avdelingene, samtidig med at man sprer kunnskap og kompetanse i organisasjonen. Et senter uten utviklingsdel og uten egne forskningsresultater vil være utenkelig.

Drift av IT-systemer som Canvas og Inspera bør ikke ligge til et slikt senter. På samme måten som andre studieadministrative systemer som kvalitetssystemet, FS ol, bør disse ligge i Studieavdelingen. Derimot er det naturlig at senteret bestyrer eller leverer innhold til en egen portal for kommunikasjon med studenter og vitenskapelig ansatte.

Mentorordning for nyansatte, opplæring av studieprogramledere, støtte til studieprogramutvikling og veilederfunksjon overfor faglige ledere er eksempler på områder som er dårlig dekket i dag. Det stadig økende behovet for pedagogisk kompetent IT-støtte og det voksende behovet for service på språk- og kulturfeltet er andre områder der behovet er stort i dag, og der det er økende.

Synergi oppnås først og fremst gjennom samskaping. I dag er det mange eksempler på hvordan PULS og Mediesenteret og andre har hatt vellykkede fellesprosjekter. Større grad av kjennskap til de forskjellige ressursene som finnes på UiA vil naturlig kunne være grobunn for synergieffekt. Det er ellers generelt viktig å bruke kompetansen på en fornuftig måte. Mediesenteret lager f.eks. film til introduksjon og assistanse for nye studenter og ansatte. PULS drive kurs for lærere for å ruste lærerne til i neste omgang å bli mer selvhjulpne og utvikle og gi undervisning med høy kvalitet til studentene.

En forbedret nettløsning og tilgjengelige fysiske lokaler vil være en forutsetning for å lykkes med et senter for læring og undervisning. En lett tilgjengelig nettportal, oppdatert, og tilgjengelig interntog eksternt, vil være det viktigste elementet for å skape en kjennskap til et fornyet senter. Senteret må også være en del av – og tilgjengelig via – en felles førstelinjetjeneste, der man kan bli henvist videre til den typen tjeneste man etterspør.

Det er av stor betydning for kvalitetsarbeidet at et senter har tillit i organisasjonen. Et slikt senter kan ikke eies av et fakultet. Erfaringene fra tidligere, da PULS holdt til i lokaler inne i Hum/ped er entydige om at PULS ofte ble assosiert med Hum/ped, og ble opplevd som irrelevant for andre fakultet.

Større sammenheng og helhet handler om å koble sammen aktiviteter som oppfattes som sammenhengende av mange. Nytt i denne sammenhengen vil være at senteret skal betjene både studenter og vitenskapelig ansatte. De som arbeider på PULS i dag og innenfor de fire aktivitetsområdene rettet mot de vitenskapelig ansatte vil ikke være rette personer til å ta seg av opplæring i akademisk skriving eller bruk av Office 365 for studenter. Men en nærmere kontakt og samordning mellom disse typene aktiviteter – vil kunne være av det gode.Men det vil imidlertid være svært uheldig hvis senteret blir utelukkende et «kurssenter» for studenter og vitenskapelig ansatte uten at nåværende fire aktivitetsområder ivaretas på en solid og ekspansiv måte.Strategien for UiA beskriver opprettelsen av en «læringslab». Denne bør ligge i forlengelsen av DDU-satsingen, og være sentrert omkring faglig og finansiell støtte til ulike prosjekt med hensikt å drive forskning, utvikling og utprøving på det utdanningsmessige området. Denne funksjonen og dertil hørende budsjett bør legges til senteret.

 Organisering av senteret

PULS er i dag et senter for læring og undervisning, og det er naturlig og hensiktsmessig å bygge et nytt senter omkring en allerede eksisterende enhet. PULS er den eneste enheten som i sin helhet kan gå inn i et senter for læring og undervisning. Senteret kan bygges ved at det tilføres ressurser til følgende:

  • til å samordne en helhetlig nettportal for læring og undervisning. Portalen må ha en forside og to adskilte innganger, en for vitenskapelig ansatte og en for studenter. Portalen må inneholde oppdatert oversikt over relevante, igangværende utviklingsprosjekt, kurstilbud og veiledningsfunksjoner gitt av senteret, IT, Studieavdelingen, PO og fakultetene.
  • til opprusting av kurs, og støtte og utviklingsarbeid om IT og læring.
  • til samordning og eventuell drift av kursporteføljen av fakultetsovergripende og generiske kurs som gis til studenter.
  • til samordning av kurs og opplæring gitt til studieprogramadministrasjon
  • til drift av læringslab-aktiviteter
  • til drift av Språktjenesten (norsk og engelsk)
  • til utvidelse av den universitetspedagogiske kompetansen
  • til bevilgning til fortsatt satsing på universitetspedagogisk FoU-arbeid.
  • til samordning av universitetspedagogiske prosjekter.

På denne måten vil PULS fortsette som en institusjonsovergripende enhet, på linje med andre avdelinger, men med en forsterket og mer likebyrdig størrelse og innflytelse som andre avdelinger (f.eks. forskning). Det er svært viktig for arbeidet med kvalitetsheving på undervisning/utdanning, aksepten for senteret og for søkingen til senteret at senteret blir ledet av en vitenskapelig ansatt, og at man har aksept for at man har vitenskapelig ansatte universitetspedagoger i senteret. Senteret bør kunne anerkjennes som et frittstående institutt, med vitenskapelig ansatte, framfor å ha vitenskapelig ansatte på åremål, slik som nå. Det vil gi større legitimitet til senteret og skape en mer forutsigbar situasjon for senteret og for fakultetene. Å kunne gjennomføre dette er et spørsmål om vilje og om ønsket om å satse på statusheving for undervisningen. Det er viktig å presisere at senteret ikke bare, og ikke primært skal administrere andres aktivitet, slik f.eks. Forskningsadministrativ avdeling gjør.

Tilstedeværelse og tilgjengelighet vil være et aktuelt problemområde. Når det gjelder kontakten med studenter bør dette kunne organiseres i sammenheng med opprettelsen av en felles førstelinjetjeneste. Det må også klargjøres hvordan man organiserer seg på Campus Grimstad. Vi har tidligere prøvd en ordning med ½ stilling knyttet til Grimstad, uten at det har vært en suksess. En klar og velordnet nettressurs, kombinert med Servicetorg/førstelinje vil kunne kompensere noe for den direkte, daglige kontakten.

Det bør også vurderes en nærere allianse med fakultetene gjennom et «råd for undervisning og læring» og evt. dedikerte fakultetsrepresentanter.

Ut over de 7 stillingene som er utgjør PULS i dag bør senteret rustes opp med et tilstrekkelig antall nye ansatte, anslagsvis 3-4 nye medarbeidere og tilstrekkelig midler til å kjøpe inn kurstjenester fra andre avdelinger.

Et framtidig senter for læring og utdanning bør altså bygge på PULS, og PULS sine aktiviteter i dag, og bygges ut med nødvendig bemanning til å betjene en nettportal, kursvirksomhet rettet mot studenter, tettere kontakt med fakultetene og de andre avdelingene som skal levere tjenester til senteret.

 

 

Det fysisk og virtuelle læringsmiljøet. Campusutvikling for bedre læring

Det er ikke lenge siden vi snakket om den vitenskapelig ansatte på universitetet som foreleseren. Det sier oss noe om at det vi forventer på et universitet er nettopp forelesninger. Til forelesninger trenger man normalt et auditorium eller et klasserom. Tradisjonelt sett er det også slik et universitet framstår for de fleste.

Et universitet har blitt forbundet med et sted der en lærer formidler kunnskap – gjerne i bestemt form: den rette og sanne kunnskapen, til den som skal opplæres. Man skal fylle tomme kar.

I de siste årene har vi innenfor pedagogikk og fagdidaktikk sett en betydelig dreiing i fokus fra formidling til læring, fra universitetets, og den vitenskapelige ansattes perspektiv til studentens perspektiv.  Og det er ettertrykkelig slått fast at læring foregår først og fremst gjennom aktiv deltakelse, eget engasjement og interaktivitet. Altså ikke det auditoriene innbyr til.

Dette paradigmet, som vi kan kalle det, har vist seg gjennom et økende fokus på digitalisering av undervisningen. Vi har fått undervisningsfilmer og en rekke hjelpemidler for å gjøre undervisningen digital, vi har fått krav om at alle har sin egen pc for å kunne studere, vi har fått varierte og digitaliserte eksamener etc.

Vi har selvsagt mange alternative arbeids- og undervisningsformer, dette er framfor alt avhengig av faginnhold og tradisjoner. Sjøl kommer jeg fra kunstverdenen, og i kunstutdanningene er ikke forelesningen enerådende, selv om det man kaller for teoristoff stadig også der vanligvis formidles gjennom forelesningen.

Der dette tidsskillet så langt har vist seg minst er i utviklingen av det fysiske miljøet læringen skal foregå i. Langt de fleste universitetsbygningene bygger på de samme gamle prinsippene og ser prinsipielt omtrent likedan ut som de gjorde for – ja 150 år siden, eller kanskje 500 år siden.

Etter en periode med fokus på digitalisering av undervisning og læringsprosesser, er vi nå kommet dit, både lokalt og i stor grad internasjonalt at fokuset er i ferd med å vides ut, til å gjelde et bredere perspektiv på hva som kan være gode rammevilkår for bedre læring.

I det siste har det vært en del fokus på hvordan det totale fysiske miljøet blir lagt til rette for bedre læring.

Internasjonalt er dette et betydelig forskningsfelt og mye har skjedd praktisk gjennom nybygging og ombygging av lokaler for læringsaktiviteter. I Norge er man gradvis i ferd med å oppdage dette feltet som et felt verdt å studere.

I vår åpnet UiA et nybygd undervisningsbygg med 3 auditorier med ulik størrelse. Alle var bygd etter sammen prinsippet, det velkjente fuglefjellprinsippet. Læreren foran, stolene og bordene faste, med utsikt inn i naboens bakhode, og plassert i trappetrinn nedover mot podiet. Når jeg så dette bygget for første gang – og vi snakker 2017 –måtte jeg spørre meg om hvem som hadde vært premissgiver for dette byggeriet. Jeg etterspurte det, og fikk til svar at det var det driftsavdelingen og timeplankontoret som var.

Rommene er etter min oppfatning på kanten til å være ubrukelig, og i alle fall dårlig egnet til å bedrive god og målrettet læringsaktivitet.

Dette med læringens fysiske omgivelser er altså et felt der den forskningsbaserte kunnskapen om læring ikke har slått igjennom.  Og dette må være den neste universitetsrevolusjonen.

Hvis et bord er så tungt at det trenges 4 personer for å flytte det, eller at gulvet er ei trapp, er det vanskelig å se for seg varierte undervisningsformer. Hvis det er slik som på UiA, at lyset er automatisk innstilt på kinobelysning når man slår på PowerPoint en, er det vanskelig å få øye på folk å ha kontakt med.

Hva om man kunne skrive på flere av veggene, både foran og bak, hva om man hadde flere digitale oppkoblingsmuligheter, hva om stolene og bordene hadde hjul? Og gulvet var flatt og rommet var stort nok til å tenke at i løpet av ei undervisningsøkt skal alle ytre seg i et eller flere medier og kommunisere med forskjellige personer?

På UiA har vi ei stor og god kantine. God mat, godt lys og god akustikk og kantina er stappfull hele tida. Sjekker vi litt nærmere, ser vi at studentene faktisk sitter i grupper eller aleine og arbeider i kantina. Det samme ser vi skjer i korridorer, i vrimlehall og andre fellesarealer.

Med bedre skjerming og mere strømoppkobling kan den faktisk bli enda mer brukt.

Det som har vært det store problemet er at i alt for stor grad er det økonomiske og driftsmessige forhold som er driveren for campusutbygging ved norske høyere læresteder. Skal man komme videre med å oppfylle de fromme ønskene i Kvalitetsreformen og i stortingsmeldinger må det et samarbeid til mellom de som er spesialister på undervisning og læring, de som kan IT, de som forvalter pengene, og de som utsettes for undervisning og læring.

Altså om økonomi, pedagogikk og læring

Og man må starte et storstilt arbeid med å utvikle en felles ekspertise på disse områdene.

Hus og rom skal stadig utvikles og fornyes. Derfor trenger vi et fast råd for campusutvikling.

Vi behøver ikke å gå så langt som noen hevder, å legge ned alle forelesninger, men det hjelper å legge ned halvparten.

Vurdering i høyere utdanning

Hvordan vurdere bedre?
– Får man bedre studenter ved å vurdere underveis i studieløpet, enn ved tradisjonell eksamen? Vurdering i høyere utdanning er tema for en internasjonal konferanse som arrangeres på UiA i oktober.

Spørsmålet stilles av professor Mariann Rand-Weaver fra Brunel University i London. Hun deltar på konferansen: Assessment in Higher Education som arrangeres av strategiområdet Læring og utdanning for fremtiden (LUF) og Pedagogisk utviklingssenter (PULS).
– Hovedhensikten er å sette vurdering på dagsorden og vurdering må henge sammen med læringsutbytte. Vi må utvikle mer varierte, nyanserte og presise evalueringsformer. Det vil øke kvaliteten på studieløpet, sier Gunnar Horn, leder for PULS.
Digitalisering
Fler og fler eksamener løses digitalt og fler og fler vurderingsformer blir digitalisert. Men hvordan står det til med den digitale kompetansen? Det skal professor Rune Krumsvik ved Universitetet i Bergen ta for seg i foredraget: Formativ vurdering, undervisningsdesign og digital kompetanse.
Flere av UiAs egne forskere skal også bidra i digitaliseringsdebatten. Universitetslektor Morten Brekke snakker om digital vurdering i MatRIC og om egne erfaring med selvrettende tester i matematikk. Professor Pauline Vos og førsteamanuensis Thomas Gjesteland ser på hvordan mobiltelefon-teknologi kan brukes som vurderingsform i fysikk.
CAIR-forsker Morten Godwin foredrar om bruk av kunstig intelligens i studentvurdering.
– Dette er noen av de mange spennende foredragene. Vi må øke vår kompetanse på vurdering og digitalisering. Og vi må ha en forskningsbasert vurderingspraksis, sier viserektor for utdanning Astrid Birgitte Eggen, som også er styringsgruppeleder for LUF.
Læringsanalyse
Når studenter leverer digitale oppgaver gjennom året kan det digitale innholdet også brukes i en bredere vurderingsform. Den enkelte student legger igjen digitale spor og disse kan analyseres, omtrent slik man gjør for å forstå forbrukeres handlingsmønster. Dette kalles for Learning Analytics og er tema for professor Barbara Wasson som er direktør for SLATE, et senter for Science Learning and Technology ved UiB.
Gunnar Horn i PULS forklarer nærmere:
– Ved å lagre informasjonen på rett måte for den enkelte student kan vi bruke digitale verktøy for å sjekke hva studenten kan forventes å ha lært gjennom et semester. Vi kan ikke måle nøyaktig hva de har lært, men det kan gi sterke indikasjoner, sier Horn.
Spennende og nyskapende
Horn og Eggen er strålende fornøyd med interessen for konferansen den 16. og 17. oktober og venter gjester fra inn- og utland.
– Alle vi har spurt om å delta har sagt ja. Det tolker vi som et godt tegn på at det er behov i sektoren for en slik konferanse, sier Horn.
Publisert: 15. september 2017

https://www.uia.no/nyheter/hvordan-vurdere-bedre

 

 

KIVI – Kvalitet i videoforelesning

I to år har vi arbeidet med prosjektet” Kvalitet i videoforelesning”. Nå nærmer vi oss lansering av nettstedet:

www.videoforelesning.no
KIVI-prosjektet har fokus på kvalitet i korte videoforelesninger. Prosjektets overordnede mål er å øke kvalitetsbevisstheten hos forelesere som skal utvikle videoforelesninger til bruk i fleksible studier. Prosjektet har utforsket hvordan følgende spiller sammen som kvalitetsindikatorer i en videoforelesning: ·
• Fag
• Didaktikk
• Formidling
• Teknikk
Vi har organisert prosjektet – og nettstedet under temaene:
• Planlegging/analyse
• Produksjon/opptak
• Bruk
Vi har testet ulike fag og ulike formater, med opptak i både studio og på egen PC, og gjennomført spørreundersøkelser knyttet til disse. Funnene er presentert i praktiske veiledninger for «videodidaktisk bearbeiding» for utvikling av kvalitet i videoforelesningen. Disse finner dere integrert i de 30 enkeltvideoene på nettstedet.

Dette har vært en utviklingsprosess, der vi både har søkt etter forskningsmateriale og vært opptatt av selv å gjøre erfaringer. Vi ser det slik at vi er godt på vei til å realisere prosjektets mål med å finne et sett med kriterier for hva som kjennetegner gode, korte videoforelesninger.

Ta en titt, og sjekk, du også. Gi oss gjerne tilbakemelding på hvordan du oppfatter nettstedet.

Mens vi venter på kvalitetsmeldinga

10. februar lanserer statsråden sin bebudede melding om kvalitet i høyere utdanning, og det skjer med stor oppmerksomhet på UiA. Kunnskapsdepartementet har lovet få overraskelser, men likevel blir det spennende å høre hva meldingen byr på. Vi vet at så langt har forskningen vært universitetenes merkevare, men at undervisningen er hovedbeskjeftigelsen for de fleste vitenskapelig ansatte i sektoren, og at studentene er hovedinntektskilden for institusjonene. Vi vet også fra store nasjonale – og internasjonale undersøkelser at studentene er lite fornøyd med flere sider ved utdanningskvaliteten. Røe Isaksen etterlyser de samme høye ambisjonene for undervisningskvalitet som for forskningskvalitet, så da kan det være nyttig å tenke høyt om hva kvalitet er i denne sammenhengen. NOKUT, organet for kvalitetssikring i høyere utdanning sier ”Med utdanningskvalitet mener vi kvaliteten og relevansen på lærestedenes tilrettelegging for studentenes læring, og studentenes læringsutbytte etter endt utdanning.” Altså hvordan har institusjonene lagt til rette for læring, og hvor relevant er lærestoffet. Hovedinnholdet i utdanningskvalitetsbegrepet kan summeres opp slik:

  • Hvordan er studieprogrammene laget og ledet?
  • Hvordan er lærernes faglige kompetanse?
  • Hvordan er deres undervisningskompetanse?
  • Hvordan fungerer infrastruktur og støttefunksjoner?
  • Hvordan er tilknyttingen til arbeidslivet?
  • Hvordan er studentenes forkunnskaper og arbeidsinnsats?

Vi venter spent på hvilke virkemidler kvalitetsmeldinga anviser, både sentralt og lokalt.

Her er eksempler på noen av de utfordringene vi ser:

Studieledelse. Studentene går på et studium, mens vi ser en tendens til at lærerne underviser på et emne, og at det er en fare for at helheten i studieprogrammene kan bli borte. Det finnes eksempler på at studenter går på et studium som er satt sammen utelukkende av emner fra andre studier. Dette gir fare for at helheten blir vanskelig å gripe både for studentene og for lærerne. Det kan også gi manglende indre faglig sammenheng. De ulike delene av fagmiljøet er ikke alltid enige om hva studiet faktisk skal være – faglig sett. Virkemiddelet her må være tydelig og avklart studieledelse, også på innholds- og undervisningsnivå, og at ansvaret for helheten i et studium ligger innenfor de etablerte styringslinjene (institutt og dekan).

Manglende faglig kompetanse. På noen områder kan det virke som at lærere mangler tilstrekkelig innsikt i, og ikke har drevet med egen forskning på fagområdet. Det kan føre til for dårlig nivå på det faglige stoffet. Det er også en tendens til at forskningsprosjektene er svært spisset, og i for liten grad relevante for studentene. Virkemidler kan være kontinuerlig fagdebatt innenfor studieprogrammene, mer studentdeltakelse i forskning og utviklingsarbeid, og at det må forskes mer på utdanningen og på undervisningen i fagene.

Manglende undervisningskompetanse Mange lærere mangler tilstrekkelig kjennskap til undervisningsmetodikk og -planlegging, og til nye undervisningsformer, og mange mangler en overordnet forståelse for studentenes læring. Nye IT-baserte undervisningsformer representerer et viktig steg mot en fullstendig omorganisering – og nytenking omkring utdanning. Her trenges økt kompetanse og innsats. Virkemidler her kan være å framheve god undervisning med meritteringer og å satse på kompetansehevingsprogrammer. Og kanskje framfor alt å kvalitetssikre undervisningskompetansen ved ansettelser i vitenskapelige stillinger.

Hvem skal så svare på statsrådens utfordringer i kvalitetsmeldingen? Sentrale og lokale kompetanse- og kvalitetstiltak og -krav må samvirke. Vi må kunne vente at meldingen inneholder noen anvisninger om hvordan man kan oppnå bedre kvalitet, samtidig må kvalitetsdebatten foregå lokalt. Først og fremst må det gjelde lærere og studenter, men også blant de som skal legge til rette for økt kvalitet i form av bedre infrastruktur, og blant de som skal ta mot studentene etter endt studium.

Mens vi venter på meldinga er UiA godt i gang med sin nye strategi, hvor satsing på kvalitet i utdanningene er et sentralt punkt. Vi venter nå på hvilke faktiske konsekvenser den nye strategien får for utdanningene og for studentenes læring.

 

 

 

UiA bør satse på utdanningskvalitet!

Utdanningskvalitet handler om hvordan studiene blir organisert og lagt til rette, om hvordan undervisningen foregår, om kvaliteten på studentene når de begynner, og mye mer. Utdanningskvaliteten er i økende grad kommet i fokus for oppmerksomheten i høyere utdanning, og her kan UiA hevde seg i konkurransen.

Internett har skapt den største forandringen i undervisningen siden boktrykkerkunsten. Mens læreren tidligere var den som serverte kunnskapen til studentene finnes nå det meste av denne kunnskapen allerede tilgjengelig på nettet, det er bare for studentene å finne den. Lærerens rolle er i ferd med å forandres, på samme måten som legene merker at pasientene allerede har stilt diagnose via Lommelegen før de kommer til legebesøk, krever studentene noe annet enn ensidig kunnskapsoverlevering. Læreren blir veileder, tilrettelegger og den som skal stå for kvalitetssikringen.

Vi er på full fart over i en ny epoke, der undervisningen er i ferd med å få større oppmerksomhet. Høyere utdanning over hele verden er inne i en revolusjonerende omveltning. Nettbaserte ressurser og undervisningsformer endrer universitetenes rolle. EU kommisjonens ekspertgruppe har nylig levert en rapport som konkluderer med at undervisningen må oppgraderes og moderniseres, at undervisning må oppvurderes og belønnes på samme måte som forskning og at nye syn på læring og bruk av nye undervisningsformer må få fokus i høyere utdanning. For første gang er undervisningen nevnt som et viktig element i den nasjonale forskningsmeldingen som ble lagt fram i år, og det er større vilje til å se undervisning og forskning i sammenheng.

Studentene ønsker fleksibilitet og mulighet til å studere når det passer dem. De ønsker større grad av nettbaserte undervisningsløsninger som blogg og Facebook og å følge forelesningene på nettet. Det er mer og mer tydelig at læringen ikke først og fremst foregår som kunnskapsoverføring i forelesningssalen, men at det fordrer aktivt arbeid og utprøving å lære seg noe nytt.

Universitetene over hele verden konkurrerer i et globalisert utdanningsmarked. Studentene er mer mobile enn tidligere. MOOC – Massive Open Online Course er det heteste begrepet i høyere utdanning for tida, og er betegnelse for gratis studier på nettet, gjerne med stjerneforelesere fra toppuniversiteter. Det kan være mange titusen deltakere, med diskusjonsgrupper, og med digitalt rettede prøver. De første norske MOOC starter opp til høsten ved NTNU, og UiO starter opp med ”Flex phil” – en gratis nettbasert versjon av eksamen philosophicum. Kristin Halvorsen har satt ned et MOOC-utvalg for å henge med i dansen. Noen spår universitetenes død innen 50 år, mens andre ser MOOC som en moteboble, men internettet er nok kommet for å bli.

Like fullt ønsker nok de fleste studentene å ha tilhørighet til et universitetsmiljø. De ønsker å treffe andre studenter og lærere, de ønsker å kunne gå i kantina og å lære i et fellesskap.

Et lite universitet som UiA kan aldri kan konkurrere med de store universitetene, verken når det gjelder forskningsmidler eller status eller studenttilstrømming. De må satse på å skaffe seg en annen type ekspertise. Ekspertise på framtidsrettet undervisning, der campusbasert og nettbaserte undervisningsformer går hånd i hånd. UiA har laget et program de har kalt ”Det digitale universitet”, og satt av betydelige ressurser for å få til opprusting av infrastrukturen, nye undervisningsformer og digitale eksamener.

Mange studier har fått ny utforming, infrastrukturen er bedret, og andre universitet over hele landet følger interessert med på hva UiA får til. Studentkullene går nedover, og om kort tid hardner kampen om studentene.

Hva blir konsekvensene av en slik pedagogisk nyorientering for studenter og for lærere? Hva betyr det i ”auditoriefagene”, i kunstfagene i profesjonsfagene? Og hva betyr det for lærerutdanningene, der man skal utdanne lærere som skal lære opp de unge?

Hvordan påvirker dette studentens læring og universitetets rolle og forandrer hverdagen for studenter og undervisere ved UiA – og for den saks skyld alle høyere læresteder? Hvordan skal vi møte et nytt syn på læring, og ta vare på studentens nysgjerrighet og interesse for å skaffe seg lærdom i en digitalisert tid?

Undervisning har lang tradisjon for å være privatisert. I mange fag har den enkelte foreleser i stor grad vært prisgitt sin egen forberedelse og gjennomføring av undervisningen. UiA arbeider nå for å styrke utdanningskvaliteten ved universitetet og på det enkelte studiet, men diskusjonen om hva kvalitet i undervisningen vil si, er ennå ung. UiA setter i gang mentorordninger for nyansatte og kollegabasert veiledning, og har i gang et skoleringsprogram for lærerne.

Jeg overhørte en interessant replikk fra en av våre mest respekterte og best likte underviserne:

– jeg har nok vært for opptatt av ”å kjøre showet mitt”, og ikke brydd meg nok om hva studentene egentlig har lært. Når jeg møter noen av dem på byen, og de kommer bort og sier at de husker meg, at jeg var god til å forelese, spør jeg dem om hva de lærte av det jeg foreleste om. Da blir de gjerne flakkende i blikket, og kan ikke sette fingeren på annet enn en vag opplevelse av at det var gøy å høre på meg…..

– Undervisning og læring er som kjent ikke nødvendigvis det samme.

Underviserne bør spørre seg om de er flinke nok til å stille gode spørsmål om effekten av sin undervisning, og flinke nok til å organisere arbeidet og skape situasjoner som fungerer optimalt for flest mulig. Inviterer de studentene til å diskutere og å vurdere læringsmålene? Henger undervisning og eksamen sammen? Hvordan veiledes det? Legger forelesningene opp til dialog?

Ved å satse målrettet på å øke utdanningskvaliteten kan Universitetet i Agder ta en posisjon blant de norske universitetene, og det vil være et fantastisk rykte å ha at man gir den beste undervisningen. Det vil garantert trekke studenter, det!