En profesjonell lærer

En profesjonell lærer samarbeider godt i team, tar elvene på alvor, har god klasseledelse og gode relasjoner til elevene, samt lager gode og reflektere undervisningsopplegg. For å vise at jeg er profesjonell, så ville jeg tatt frem og vist til mitt tidligere arbeid som Vitenlos på Vitensenteret Sørlandet, her har jeg arbeidet i team, jeg har vært nødt til å vise at jeg har god klasseledelse, når jeg har ledet 20 gutter på 7 år gjennom en nøye planlagt pedagogisk opplegg, samt skapt gode relasjoner til dem, alt på 2,5 timer.

 

Jeg er ikke en alvorlig person, jeg liker å le med elevene, jeg liker at de undrer seg og jeg liker å ha dialogiske undervisningsopplegg. For mange så er profesjonell det samme som alvorlig. For meg er det å være profesjonell, en dyktig leder med gode relasjoner og en myndig klasseleder. For å vise at jeg er profesjonell, så ville det vært lettere å observere meg med elevene. Jeg er en omgjengelig person, og kan samarbeide med nesten alle. Å være profesjonell handler og om å brenne for yrket sitt eller faget sitt, samt ha god undervisningsetikk. En profesjonell lærer får elevene til å synes at det er gøy å lære. En myndig klasseleder er en lærer som ikke er redd for å gripe inn i ulike situasjoner (Roland 2014). I følge Roland så gir dette elevene trygghet på deg og hjelper å styrke deres psykososiale miljø.

 

For å vise at jeg er profesjonell, så må jeg vise at jeg er en myndig klasseleder, jeg må vise at jeg tar samarbeid i team og elevene på alvor. Jeg må lage gode undervisningopplegg, der jeg og elevene trives. Oppi alt dette så må jeg være meg selv.

 

 

Litteratur:

 

Roland, E. (2014). Mobbingens psykologi. Hva kan skolen gjøre? Oslo: Universitetsforlaget.

 

Skrevet i Uncategorized | Legg igjen en kommentar

Klasseledelse og samarbeid i team

Snakker man med eldre lærere så er klasseledelse noe de har lært seg selv eller via kurs når de allerede hadde begynt å arbeide som lærer. I dag, så får lærerstudentene prakka på seg i alle pedagogikktimer om hvor viktig god klasseledelse er. Dette er utrolig viktig. Klasseledelse er nøkkelen til et godt læringsmiljø. For å oppnå god klasseledelse, så må man bygge gode og sterke relasjoner med elevene og bruke dette aktivt i timene. Har man gode relasjoner og god klasseledelse, så er det enklere å ha en dialogisk undervisningsøkt, forebygge mobbing samt ha praktisk arbeid.

 

Etter å ha arbeidet som vikar i et halvt år, vært i 5 praksisperioder samt en skoleovertakelse, så begynner jeg å forstå viktigheten av å kunne samarbeide i et team. I en av de disse situasjonene så var det en person som ikke klarte å samarbeide med resten av gruppen. Personen ville gjøre ting på sin måte, skulle alltid prøve å være bedre enn alle andre og var uenig i det meste som resten av teamet var enige i. Dette var krevende og til tider slitsomt. Jeg ønsker meg i fremtiden et team av dyktige lærer, som ikke alltid er enige, men som klarer å diskutere og komme frem til løsninger på en god og effektiv måte. Hadde jeg havnet i et team der jeg var uenig med de andre, så vill jeg tatt det opp og diskutert det. Hadde jeg havnet i et team der en av de andre var uenige med gruppen, så vill jeg tatt det opp. Det er slitsomt for begge parter. I dagens samfunn der lærere konstant er under lupen fra presse og politikere så må vi stå samlet. Godt samarbeid i team er litt sånn som god klasseledelse. Det er enklere å arbeide godt sammen hvis man har skapt gode relasjoner til de andre.

Skrevet i Uncategorized | Legg igjen en kommentar

Et godt undervisningsopplegg

En lærer gjør så mangt. Alt fra retting av prøver, kartlegging av elever, til å løse konflikter. Alt dette er med i pakka: ”læreren”, men kanskje det aller viktigste en lærer gjør er å undervise, dele kunnskap, informere, velg hvilket du vil. Jeg velger å bruke ”å undervise”.

Det blir mindre og mindre tid til å planlegge gode undervisningsøkter i skolen, og mer og mer fokus på kartlegging, kategorisering av elever og utfylling av skjemaer.

Jeg ønsker selv å lage en undervisningsperm i de forskjellige fagene, over mine år som lærer. Slik at jeg har gode, grundige og gjennomførbare undervisningsopplegg som fungerer.

Et fag jeg brenner for er naturfag, så hvis jeg skal gi et eksempel på hvordan jeg ville lagt opp en god undervisningsøkt, så må det bli i dette faget.

Det første jeg ville gjort var å presentere elevene for målet for timen. La oss si at målet for timen er: ”Elevene skal kunne forskjellen på en kjemisk reaksjon og en fysisk forandring.”. Deretter ville jeg gått gjennom ordene i målet, hva er en reaksjon? Hva er en forandring? Hva betyr fysisk? Osv.

Etter ordene er repetert og ”smakt på”, vil jeg at de sammen med lærepartneren sin skal undre seg over hva forskjellen er og notere det ned.

Deretter ville jeg hørt på forslagene deres og gitt dem oppmuntrende tilbakemeldinger.

Så ville jeg med praktiske eksempler, forklart og vist noen fysisk forandringer (Klippe av hestehalen til Lise/is til vann), noen kjemiske reaksjoner (tenne på håret til Lise/spiker som ruster) og forklart og vist forskjellen. Etter dette vil jeg at de skal undre seg. De skal jobbe sammen med lærepartneren sin, og svare på følgende spørsmål:

  1. Hva er en fysisk forandring? Forklar og kom med et annet eksempel, enn det som ble vist.
  2. Hva er en kjemisk reaksjon? Forklar og kom med et annet eksempel enn det som ble vist.
  3. Hva er forskjellen på en fysisk forandring og en kjemisk reaksjon?

For å oppsummere og høre/sjekke om elevene har lært/forstått det, så vil jeg muntlig spør tilfeldige, forskjellige lærepartnere hva de kom frem til.

Skrevet i Uncategorized | 1 kommentar

Lærer, jeg?

Jeg har vokst opp med en mamma som er lærer, og har tidlig ”hermet”, etter henne når jeg skulle lære vekk til andre. Kanskje det er arvet også? Gjennom hele grunnskolen, var jeg den eleven som fikk lov til å gå rundt og hjelpe de andre elevene. Hvis de lurte på noe, så spurte de ofte Guro.

I senere tid så var læreryrket bare noe som lå som en nødløsning bak i hodet. Planen var ikke å bli lærer, bare hvis ikke jeg hadde noe annet jeg kunne bli. Men, så, en dag i juli 2012, søkte denne jenta, på restetorget, på GLU 1-7 Grimstad.

Etter å ha flyttet ned, og så smått begynt med punktpraksis. Gikk det opp for meg. Det å forklare noe til en elev, og se lyset i øynene deres når de forstår det, når det ”klikker”, på plass. Det er uvurderlig. Derfor vil jeg bli lærer. Jeg vil oppleve den følelsen om og om igjen. Se smilet til en elev når de ”endelig”, forstår det. Dette blir nok min visjon, eller min drivkraft som lærer i fremtiden.

Jeg ønsker at mest mulig elever skal kunne få det lyset, at det skal ”klikke”, på plass i hodet. Jeg ønsker og et strukturert, praktisk, muntlig og undrende miljø i mine timer. Man kan ikke forvente at alle forstår noe ved den samme type undervisning.

Derfor ønsker jeg struktur, for å ha kontroll på hvem som kan hva. Jeg ønsker et praktisk miljø, ”lære gjennom å gjøre”. Jeg vil ha et muntlig miljø, der de har lærepartnere og der de ikke er redd for å spørre om hjelp. Som en fremtidig naturfagslærer ønsker jeg kanskje aller mest et undrede miljø. Jeg ønsker at elevene skal være nysgjerrige og at de skal lure på ting.

Skrevet i Lærerting | 3 kommentarer