Salamandergåten av Jørn Lier Horst (oppgave C)

Salamandergåten er første bok i krimserien CLUE, skrevet av Jørn Lier Horst for ungdom. Serien har til nå 13 bøker, og egner seg godt til mengdelesere og serie-lesere.

Salamandergåten starter med at Cecilia finner et lik på stranden utenfor pensjonatet der hun bor. Hun merker med en gang at noe er rart med åstedet; noen har vært der før henne uten å si ifra.

Sammen med vennene Leo, Une og hunden Egon undersøker Cecilia mysteriet rundt liket, havariet utenfor Steinholmen, fotsporene og mannens tatovering av en salamander. De etterforsker de mystiske gjestene på pensjonatet for å se om noen har noe med saken å gjøre. Flere av gjestene oppfører seg mistenksomt og det virker som om fire av gjestene – to som sier de er et kjærestepar fra Oslo, og to som sier de er forretningsmenn fra utlandet – er spesielt interessert i båtens innhold og hva som foregår på stranden.

I tillegg til saken om liket på stranden ligger mysteriet rundt Cecilias mor i bakgrunnen gjennom boka. Moren hennes forsvant rundt midnatt ca. et år før boka er satt og ble funnet i sjøen en uke senere. Dødsfallet ble kalt en drukningsulykke med Cecilia har alltid ment dette ikke kan være sant. Dette mysteriet virker det som at skal tas videre i neste bok i serien.

Boka er godt skrevet med stor lettlest tekst og spenningsmomenter som får en til å ville lese videre. Boka fokuserer på fire hovedkarakterer, deres foreldre, noen få lokale beboere og noen av gjestene på pensjonatet. Flere andre karakterer blir nevnt men lite fokus blir gitt til disse. Dette begrensede persongalleriet gjør handlingen lett å følge og gir få forstyrrende elementer. Hovedfokuset er alltid «hva har skjedd?» og «hvorfor?».

 

Jørn Lier Horst er forfatteren av mange krimbøker både for barn, ungdom og voksne. Mest kjente er seriene, Detektivbyrå nr.2 (barnekrim 6-9 år), CLUE (krim for barn og unge 9-14 år) og Wisting (krim for voksne). Horst er en av landets bestselgende forfatter og det er ikke uvanlig at flere av hans bøker ligger på topplistene samtidig. Han var tidligere etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, og bruker egne erfaringer og kunnskap om kriminalitet og etterforskning sterkt i bøkene sine. Bøkene er derfor virkelighetsnære og leserne blir fort dratt inn i spenningen.

For å lese mer om forfatteren og bøkene hans kan du følge linken her: http://www.jlhorst.com/Innhold/Vis2/hjem/360

Krimbøker for barn og unge føler jeg ofte følger et bestemt mønster: en forbrytelse tar sted eller noe uventet hender –  spor blir samlet – nestenulykke skjer (etterforskerne blir tatt på fersken av de kriminelle eller lignende) – saken blir løst i siste liten, gjerne med hjelp av voksne og/eller politiet. Samtidig er det visse likheter med dynamikken i bøkene. Etterforskerne består gjerne av en vennegjeng på 3-6 personer, gjerne også et dyr. Dette ser vi i alle de «klassiske» krimbøkene for barn, «fem» – gjengen, Bobsey barna, frøken detektiv osv. men vi ser det også i nyere krimserier for barn. Det jeg likte spesielt godt med Salamandergåten var at selv om Horst bruker mye av de samme trekkene er boka samtidig veldig annerledes enn andre serier. Boka er kanskje litt mer brutal og ærlig enn andre bøker for barn og unge. Med dette mener jeg måten Horst beskriver død og forbrytelser på. Han skuler ikke alvorligheten ved det som skjer samtidig som boka er tilpasset barn og unges forståelse av verden. Det at boka i tillegg utforsker ikke bare en tragisk hendelse men også moren til Cecilias død, gir også historien en nærhet til leseren som man ikke ofte ser i andre serier. Beskrivelsene rundt hvordan hun har det med å ikke vite hva som skjedde med en av sine foreldre er virkelighetsnær og godt utført. Det at mysteriet tas videre i neste bok gir også leserne en ekstra grunn til å ville fortsette og lese for å finne svarene på spørsmålene som boka stiller. Selv ble jeg positivt overasket over hvor god boka var og skal definitivt lese resten av serien.

 

 

Kilder: (16.10.2019)

http://www.jlhorst.com/Innhold/Vis2/Forfatteren/369

 

Bildekilder:

http://www.jlhorst.com/clue/

http://www.jlhorst.com/Innhold/Vis2/Forfatteren/369

http://www.jlhorst.com/Innhold/Vis2/Wistingserien/365

4 tanker om “Salamandergåten av Jørn Lier Horst (oppgave C)

  1. Jeg er stort sett enig i det medstudentene dine har skrevet i sine kommentarer. Dette var en fin presentasjon av boka – og bra at du setter den inn i en sjangerhistorisk kontekst.

    Det er en utfordring å skulle referere såpass mye av handlingen uten å foregripe spenningen i fortellingen. Den balansen synes jeg du har fått til.

  2. Hva som skjedde her er meg en gåte. Beklager dette. Det er innlegget som er sendt 13.50 som gjelder. Jeg får ikke til å slettet de andre. beklager igjen

  3. Hei
    Dette var et innlegg som gjorde meg fristet til å lese boka,.
    Du trekker fram mange poeng med boka som gjør det lett å anbefale til lesere i den aktuelle lesergruppa.
    Flott at du også trekker sammenligninger (og forskjeller) fra «de gamle klassikerne»..
    Det at du poengterer at boken er røff, men likevel tilpasset lesergruppa er fint å vite.
    Jeg syns også det var bra at du har med endel bakgrunnstoff om forfatteren og hva annet han har skrevet. Du trekker frem at det er en er serie som inneholder 13 bøker, og det er en opplysning som er grei å ha med.
    Mulig du kunne tatt at første bokstav i tittelen på hver bok i serien danner et ord, som er av betydning, og hva CLUE står for. At serien følger årstidene, ca en bok pr måned, og det at det er et filosofisk tema i tillegg til krimgåten kunne gjerne også vært nevnt.

    Alt i alt en bra anbefaling av en spennende bok.

  4. Hei,

    Jeg liker veldig godt at du trekker frem at den er lettlest og motiverende for leseren. Det gjør at det gjerne er lettere å motivere barn i målgruppa til å lese mer. Det at den skiller seg litt ut fra andre krim bøker for barn gjør at jeg blir nysgjerrig på boka. Det er også veldig greit å vite at den har litt mer brutal handling en mer tradisjonelle krim bøker for barn, men at den fortsatt er tilpasset yngre ungdommer.
    Du kunne kanskje gått litt mer i dybden på noe av handlingen i selve boka? Er det at Cecilia har mistet moren sin noe som har mye å si for handlingen og påvirker karakteren hennes? Eller er det noe som blir nevnt også gå en videre? Kan en lærer for eksempel bruke denne boka i undervisning innenfor temaet død/sorg?
    Kan den brukes til yngre/eldre barn eller passer den bare for 9-14åringer, hva tenker du?

    Etter å ha lest innlegget ditt gleder jeg meg til å lese resten av boka selv!

Det er stengt for kommentarer.