Hva ser jeg på som «god klasseledelse» og fordeler med «samarbeid i team»?

Læreren skal lede elevenes læring og utvikling på skolen. En positiv relasjon mellom lærer og elev er hjørnesteinen i god klasseledelse.” (Udir,2005)

Hvordan vi framstår som lærer, leder og rollemodell(forbilde) er med å styrer hvilket klassemiljø vi skaper. Jeg tror uten tvil at gode relasjoner er en av hjørnesteinene i god klasseledelse. For et par mnd siden var jeg på en festival. Der spurte jeg ut noen 10 klasse jenter hvilket fag de likte og ikke likte. Det var et fag de alle ikke likte, men hovedgrunnen til at de ikke likte dette faget var at de ikke likte læreren. De svarte også at hvis de hadde hatt en annen lærer ville de nok likt faget bedre. Dette er ikke første gang jeg har fått dette svaret, og det viser tydelig at hvordan vi framstiller oss selv og hvordan vi opptrer som leder har en stor innvirkning på elevenes læring og motivasjon for faget.

I en klasse er det alltid flere lærere involvert, noe som fører til at vi er nødt å samarbeide om å lede den samme klassen mot de mål som er satt. Hvordan vi samarbeider og utveksler informasjon med hverandre blir da viktig, for å kunne lede en klasse på en god måte. En annen ting som er en stor fordel med å samarbeide i team er at vi kan dele kunnskap(eksplisitt) med hverandre. Det å dele erfaring og ulike metoder(og hvorfor vi bruker dem) er med og styrke samarbeidet, kunnskap og undervisning, som igjen er med å skape en god klasseledelse.

Legger med et bildet som jeg likte godt i forhold til hvordan en god leder skal være:

 

Kilder:

Utdanningsdirketoratet. (2005). Klasseledelse. Hentet 04.05.2015, fra http://www.udir.no/Laringsmiljo/Bedre-laringsmiljo/Klasseledelse/

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Hva ser jeg på som «god klasseledelse» og fordeler med «samarbeid i team»?

  1. Først av alt, liker bildet. Absolutt en god illustrasjon.

    Jeg får helt forklart hvordan du har tenkt å gripe an klasseledelse (konkret) for å lede klassen dit du ønsker. Jeg er enig med deg om at relasjoner ofte er grunnsteinen, men hvordan har du tenkt å bygge videre på denne grunnsteinen?

    Delingskultur i teamwork viktig, men hvordan fungere i team? Hvordan samarbeide? Hvordan dele? Når det er sagt, det er måte på hva man får formidlet i løpet av 250 ord 🙂

  2. Bilde traff virkelig på tittelen på dette innlegget! Spørsmålet du stilte tiendeklassingene er et typisk spørsmål som jeg også liker å stille, og det er jo nettopp det du fikk som svar som ofte går igjen. Jeg savner litt mer konkrete eksempler på det første avsnittet om god klasseledelse, slik avsnittet om samarbeid i team hadde. Kanskje du kunne skrevet det litt mer sammenhengende, selv tenker eg at «god klasseledelse» og «samarbeid i team» ikke nødvendigvis deles opp som lærer-elev og lærer-lærer, viss du forstår hva jeg mener 🙂 savner også litt mer faglig tyngde fra pensum.

Legg igjen en kommentar