Det er meninga at det tverrfaglige emnet demokrati og medborgerskap skal gi elever kunnskap om demokratiets forutsetninger, verdier og spilleregler. Videre skal det gjøre elevene i stand til å delta i demokratiske prosesser (Kunnskapsdepartementet, 2019).
Dette er selvfølgelig bare en liten del av hva dette tverrfaglige emnet inneholder, men det sier noe om hvor viktig dette arbeidet er. Aftenposten skriver at vi har en valgdeltagelse på 62,2%. Over en tredjedel av de stemmeberettigede personene stemmer altså ikke. Jeg mener at det er ett stykke igjen til vi bør si oss fornøyde med valgdeltakelsen (NTB, 2023).
Videre vil jeg påstå at skolen kanskje er det beste stedet å jobbe aktivt med å få flere til valgurnene. Hvis vi kan engasjere ungdommen til deltakelse, at de ser nytten av å delta i demokratiske prosesser, så kan vi gjøre en forskjell ved fremtidige valg.
La oss se på ett eksempel fra egen arbeidsplass på hvordan man kan arbeide med temaet demokrati og medborgerskap. I fagene norsk og samfunnsfag har elevene arbeidet med lokalvalget i Lillesand kommune. Vi har sett på hva de politiske partiene står for, lært nye fagbegreper, sett på kommunestyret, presentert partier og laga egne partier. De har laga partibrosjyrer, kjernesaker, tatt stilling til lokale saker, laget valgkampanjefilmer og stemt på de ulike partiene.
I etterkant av dette ser vi selvfølgelig på valgresultatet i Lillesand, men også generelt i landet. Valgdeltagelsen er altså ned med 2,5% og over en tredjedel stemmer ikke. Da jeg presenterer disse tallene for elevene blir de overrasket, de regner med at «alle» stemmer. «Det er jo helt håpløst og ikke stemme, jeg vedder på at det er de som ikke stemmer som klager mest på resultatet». Dette er ett sitat fra mitt klasserom. Supert, da kan vi diskutere viktigheten av å delta i demokratiske prosesser i samfunnet en gang til. Dette er med på å gi elevene formål med det de skal lære, de kan altså se nytten. Noe som blant annet Blikstad-Balas og Roe påpeker viktigheten av (Blikstad-Balas & Roe, 2020, s.203-204).
«I norsk handler det tverrfaglige temaet demokrati og medborgerskap om å utvikle elevenes muntlige og skriftlige retoriske ferdigheter, slik at de kan gi uttrykk for egne tanker og meninger og delta i samfunnsliv og demokratiske prosesser.» (Kunnskapsdepartementet, 2017).
I eksemplet ser vi hvor viktig norskfaget kan være. Vi har diskutert og skrevet side opp og ned. Elevene har virkelig vært motivert og flere har produsert mer tekst enn vanlig. Gjennom valgkampanjefilmer har det vært søkelys på etos, patos og logos. Elevene har forsøkt å overbevise klassekameratene til å stemme på partiet de har laget. I denne prosessen kunne alle de deltagende lærere melde om skyhøy deltakelse. 5 klasser har gjennom valgkampanjer, debatter og forsøk på litt lobbyvirksomhet, lært om demokratiske prosesser. Tilslutt var det partiet «JUST DANCE PARTIET» som vant valget i klassen min, men alle 5 lærere på trinnet kunne melde om elever som både opplevde ukene som engasjerende og lærerike.
Så ja, vi kan definitivt si at norskfaget er viktig når det kommer til å gjøre elevene i stand til å delta i demokratiske prosesser. Ved neste lokalvalg kan alle disse 10. klassingene stemme og jeg tørr håpe på at flere enn 62% prosent av dem benytter seg av muligheten.
Litteraturliste:
Blikstad- Balas, M. & Roe, A. (2020). Hva foregår i norsktimene?: utfordringer og muligheter i norskfaget på ungdomstrinnet. Universitetsforlaget.
Kunnskapsdepartementet (2017). Overordnet del – verdier og prinsipper for grunnopplæringen. Fastsatt som forskrift ved kongelig resolusjon. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020.
https://www.udir.no/lk20/overordnet-del/prinsipper-for-laring-utvikling-og-danning/tverrfaglige-temaer/demokrati-og-medborgerskap?kode=nor01-06&lang=nob
Kunnskapsdepartementet. (2019). Læreplan i norsk (NOR01-06). Fastsatt som forskrift. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020.
https://www.udir.no/lk20/nor01-06/om-faget/tverrfaglige-temaer
NTB. (2023, 12. september). Siste nytt om kommunevalget 2023. Aftenposten.
https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/bg4BBB/siste-nytt-om-kommunevalget-2023?pinnedEntry=85266