Videoproduksjon

Skjermopptak:
Skjermopptak kan være en morsom variant for å legge frem et arbeid. Det er en god måte å få repetert stoffet en skal presenter, av den grunn at opptakene gjerne blir gjentatt flere ganger før du er fornøyd.
For å få til et fint fremlegg, er det viktig å ha riktig utstyr. Det er en fordel å ha en egen mikrofon å snakke inn i fremfor å bruke evt. mikrofonen fra den bærbare datamaskinen. Dette fordi den innebygde mikrofonen som regel blir veldig skurrette.
– Det er også greit å passe på hvilke omgivelser en sitter i, er du i et rom med mange folk vil det fort kunne høres på presentasjonen du spiller inn.

Jeg personlig har aldri brukt dette programmet før, noe som førte til at det å høre sin egen stemme ikke var noe særlig. Dette er selvfølgelig en vanesak, som etter et par ganger med produksjon ikke lengre vil være noe problem.
– Det kan være litt småkleint å sitte i større grupper å snakke til datamaskinen om et valgt tema, så jeg syntes det var greit å sitte for meg selv når denne oppgaven skulle bli gjort. Det var også greit i forhold til at du ikke blir distrahert av de rundt deg, men kan sitte å holde på i eget tempo uten forstyrrelser.

I forhold til undervisning vil jeg påstå at skjermopptak er en fin måte å få med seg ny kunnskap på. Her er det en foreleser som har laget opplegget på forhånd, hvor du så kan inn å se på hva som har blitt sagt. Det fine med dette er at dersom det er noe du ikke helt forstod, kan du spole tilbake og se det på nytt. Dersom det blir formidlet noe du allerede har kunnskap om, er det bare å spole videre fremfor å sitte å høre gjennom noe du allerede kan.
I en undervisningsammenheng så kan dette også fungere som en ny måte å lære vekk på. Elever vil da få en ny form for undervisning, noe som kan gi positiv variasjon i hvordan elevene innhenter kunnskap.
Denne metoden er også fin for folk som ikke er 100% komfortable med å stå foran en hel klasse å ha foredrag. Da kan denne eleven gjøre alt klart på forhånd, og bare trykke play når framlegget skal vises.

Til neste gang:
Gå gjennom opptakene opptil flere ganger, og høre hvor det kanskje er rom for endring i tale/hastighet og ikke minst volum.

Filming i studio:
Det å legge frem et produkt via greenscreen fikk jeg oppleve at var noe nytt. Det innebar forskjellige utfordringer i form av possisjonering og hvor du skulle se.
– I dette tilfellet ble blikkontakten en utfordring, dette kan ha noe å si med at det var publikum i salen under innspillingen. Det er vanlig å se ut mot publikum, men i denne sammenheng var hovedsaken det å se rett inn i kameraet.
– Når du presenterer her er det viktig å begrense bevegelsene dine til et minimum, noe jeg erfarte var veldig vanskelig. Jeg personlig har som vane å bruke hele kroppen under en presentasjon og dermed gjorde dette under denne innspillingen også (noe som kan forbedres til neste gang jeg skal ta i bruk noe slik).

Ulemper med filming i studio:
Først og fremst må man ha tilgang til et studio, noe som ikke er dagligdags for de fleste.
Hvordan du skal plassere deg, kan være vanskelig for mange.

Generelt vil jeg påstå at filming i studio kan være en fin måte å presentere noe på. Men det krever en del forarbeid.
– Som mange erfarte så var det å orientere seg i forhold til sin powerpoint en utfordring. Til vanlig pleier en å peke bakover av den grunn at presentasjonen er bak deg, mens her var hele bakgrunnen grønn og presentasjonen var på siden av deg. Dette gjorde det vanskelig å orientere hånda si i forhold til det du skulle vise.

 

Hva ville jeg gjort til neste gang:
– Plassere meg riktig
– Tenke gjennom hvordan jeg skal bevege kroppen
– Være litt bedre forberedt
– Se inn i kamera
– Flinkere på å orienter hånda i forhold til bildene

Oppgave 2: Powerpoint

  • Hva kjennetegner god bruk av PowerPoint?
    Dersom du skal ta i bruk powerpoint i forbindelse med en presentasjon, så er det viktig å huske på at dette kun er et verktøy for deg som presenterer. Det er ditt hjelpemiddel til hvordan du skal klare å formidle ditt budskap.

    Når du er i startfasen av powerpoint-forberedelsene så er det viktig å huske på et par punkter:
    – Powerpoint er et verktøy ikke noe som skal forelese for deg
    – Det er viktig at du har korte nøkkelpunkter: dette blir «minnetriggere» for deg, slik at du lettere kan huske på hva du skal snakke om. Blir det for mye tekst vil du bli for knyttet til dette, noe som kan medføre «avlesning».
    – Når du skal ha en presentasjon, så kan mange gå i den fell hvor de sier «jeg skal presentere min powerpoint», noe som ikke stemmer helt. Du skal ikke presentere en powerpoint, men du skal presentere et tema.
    – Dersom du skal ta i bruk bilder, så er det viktig å huske på at bildet må ha god relevans/utfyllelse med hva du snakker om. Et bilde tatt ut av kontekst vil bare virke distraherende for de som sitter og hører på. Det er også greit å ha bilder med god oppløsning slik at det blir lettere å se hva bilde skal vise
    – I forhold til tekst så er det viktig å tilpasse skriftstørrelsen, blir den for liten er det veldig vanskelig å se hva som står.
    –  Dersom du skal være i det kreative hjørne, så kan det være lurt å tenke litt fargekontraster. Det er alltid gøy å utforske og prøve seg frem med forskjellige løsninger, noe som kan være bra det, men tenk på hvordan det ser ut for mottakerne. Det kan fort bli vanskelig å lese teksten dersom fargene ikke passer sammen, og dermed gjør det vanskelig å følge med.

    Når du føler deg fornøyd med powerpointen så kan det være lurt å ha en liten fremvisning for deg selv, slik at du får et godt innblikk i om det ble så bra som du først antok. Det kan også være lurt å vise den til en annen, som dermed kan komme med innspill på hvordan du evnt. kan endre på noe. Det å få tilbakemelding fra andre er en fin ressurs. Bruk den flittig 🙂  

  • Hvilke alternativer til PowerPoint kjenner du til, og hva er bedre eller dårligere ved disse alternativene?
    Jeg har valgt å utforske prezi som et alternativ til powerpoint.

    Når du starter Prezi vil du få opp et stort blankt ark som gir deg mange muligheter. Her kan du skrive tekst, lime inn bilder eller videoklipp. Når du har lagt inn et bilde kan dette roteres, flyttes eller endres alt etter dine behov.
    – Dette er et program som foregår i din nettleser noe som gjør at du slipper å laste ned noe som helst.

    Når du har satt på plass alt du trenger for din presentasjon, kan du tegne opp en sti for å definere hvilke rekkefølge du ønsker å vise det du har lagt inn.
    – Du kan vise presentasjonen i fullskjerm, og hver gang du trykker vil kameraet flytte til neste destinasjon på din fremvisning.

    Dersom vi skal stille oss kritisk til prezi så vil jeg påpeke at det kan være litt missvisende når vi hopper frem og tilbake ettersom vi trykker oss videre, noe som kan gjøre det litt vanskelig for mottaker å følge med på hvor vi har vært og hva vi har gått gjennom.

    Dersom du ikke har prøvd prezi før, så anbefaler jeg å gi det et forsøk.
    – En annen ulempe er at dette koster penger, noe som kan være litt i hardeste laget for en student som allerede sliter med å ha råd til mat gjennom en måned.