I Metochis kokebok Mat på Metochi finnes oppskriftene på mange av matrettene som serveres på Metochi. Mange av gjestene på Metochi hadde etterspurt oppskriftene, og hensikten med boka var i første rekke å gjøre oppskriftene tilgjengelige for alle interesserte. Vi inkluderte også noe om historien til Metochi og klosteret og noe om matkultur. Det er Metochis kokk Evdokia Kouni som har bidratt med de fleste oppskriftene. Rettene er en del av den lokale mattradisjonen på Lesbos, og mange av dem kommer fra Lilleasia-kysten. Flere av rettene hører også med til klostertradisjonen, og består av mye grønnsaker, erter og bønner. Bruk av lokale råvarer og sesongbetont mat er også karakteristisk for maten på Metochi.
I denne matbloggen vil nye matoppskrifter fra Metochi presenteres. Den første oppskriften kommer fra Nelly, som jobber som kokk på Metochi når Evdokia har fri. Det pleier å være på fredager, og da er det vegetarmat på Metochi. Noe av det beste som finnes er spinatpai med hjemmelaget filodeig. Nellys oppskrift er enkel på den måten at grønnsakene i fyllet ikke skal stekes på forhånd, men det er nok litt utfordrende i starten å få filodeigen fint nok utkjevlet slik at den blir sprø og fin når den stekes. Det går an å bruke ferdig filodeig, men det beste er hjemmelaget.
Nellys spinatpai
Filodeig:
250 g mel
1 gresk kaffekopp med olivenolje
½ ts salt
1 ts eddik (hvit)
2/3 kopp vann
Bland ingrediensene godt sammen, og la deigen hvile litt før den kjevles ut. Del deretter deigen i fire like deler og kjevl den tynt ut. Filodeigen kjevles vanligvis ut med ei lang tynn kjevle, og det er en egen teknikk som brukes for å få deigen tynn nok.
Fyll:
1 kg spinat (forvelles hvis ferske, tykke blader)
3 vårløk
1 purre
1 bunt dill (viktig)
3 egg
350 g feta
1-2 ss semulegryn
Småkutt grønnsakene og osten og bland alt godt.
Det enkleste er å benytte en stor rund form. Ha litt olje i bunnen, og deretter olje mellom hvert lag filodeig. Legg først to lag filodeig i forma og deretter alt fyllet. Brett de to nederste lagene over fyllet. Legg på de to siste lagene på toppen. Kutt av overflødig filodeig på kantene slik at det ikke blir for tykt. Det er viktig å olje alle lagene.
Stekes på ca 180 grader i ca 45 minutter til toppen er blitt gyllenbrun og paien løsner fra forma.
Her er referansen til Metochis kokebok:
Grødum, Kari, Eva Maagerø, Birte Simonsen og Kari Wigstøl 2008: Mat på Metochi. Kristiansand: Portal Forlag
Lenke til Metochis nettsider finnes her.