Modul 3

I modul 3 har jeg lært om abstraksjon og modularisering. Det å bryte ned en klasse i flere mindre klasser slik at hver klasse er mer spesifisert. Og det å kunne se en helhet av at flere klasser jobber sammen for å skape noe større. Slik som alle deler i en bil jobber sammen for å skape bilen.

Lært å bruke debuggeren i bluej til å se etter feil i koden.

Lært og bruke PMD til å se etter feil i koden.

Lært å bruke CheckStyle til å se etter slurv i koden.

Lært å få en klasse til å bruke koden i en annen klasse ved å «kalle» på den.

 

Video til modul 3 her

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Modul 3

Uke 39

Fått lært hvordan jeg fiksa noen av de problemene jeg hadde i timen på tirsdag, så har skrevet ferdig klassen som jeg skal bruke i moduel 3.  Skal laste den opp i dag hvis alt går bra.

Trenger videre å forsete litt jevnt med programmering ettersom dett definitivt er det vanskeligste faget. Får begynne å se litt på moduel 4 til uka.

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Uke 39

Uke 38

Jobbet litt med oppgaver i boka og  sett litt på moduel 3. Prøvd å lage en ny klasse ,men kunnskapen begrenser meg. De fleste forsøk har stoppet for jeg kommer borti problemer jeg ikke finner løsning på. Må prøve å forenkle det litt.
Også meget frustrert over oppgavene i boka siden det ikke er noen mulighet for å finne ut hva som er riktig. Så oppgaver du ikke helt kan og ikke finner svar på i boka er bare og hoppe over….

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Uke 38

Uke 37

Begynner å forstå litt basic av koding nå. Fikk godkjent modul 2 i dag.
Trenger enda å jobbe med å huske navn på det forskjellige. Men må også jobbe litt mer med det vi har lørt før jeg går videre til Moduel 3.

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Uke 37

IS100 oppgaver uke 36

https://www.youtube.com/watch?v=NCJhwx2jIgw&feature=youtu.be

1.Forklar hva CPU og memory gjør.

2.Forklar klient / tjener (client / server)

3.Forklar bits, byte, kilobyte,

4.Hva menes med volatile og nonvolatile lagring?

5.Forklar Internet of Things, nevn eksempler.

a.tenk gjennom mulige anvendelser av Internet of Things.

6. Hva er BIOS

7. Forklar hva som skjer når PC starter, forklar hvordan komme igang.

8. Hva er virtuelt minne? Se http://computer.howstuffworks.com/virtual-memory.htm

9. Hva skjer når vi sletter en fil fra disken?

10. Hvordan kan vi komprimere ei fil? bilde, musikk, tekst?

11. Hva er det som mest avgjør ytelsen til en PC? Tenk gjennom selv. Google. Hva om dere setter inn en ny rask prosessor i en gammel PC. Er det en god ide, hvorfor, hvorfor ikke?

 

 

Uke 36 Svar

1.
Central processing unit(CPU). Er som hjernen i pc’en. Velger instruksjoner, prosesserer dem, gjennomfører kalkulasjoner, sammenligninger og lagrer resultatene i Memory. Memory, main memory, random access memory(ram). CPU’en leser fra memory, gjør utregninger og skriver resultater i memory.

RAM kan sammenlignes med korttidshukommelsen: Korttidshukommelsen fokuserer på det du holder på med der og da. Om man fokuserer på for mye, blir det vanskelig å holde styr på alt og hjernen må kanskje bruke langtidshukommelsen til å hjelpe. Om for mye data lagres i RAM, må datamaskinen bruke HDD/SSD, som går saktere enn å bare bruke RAM.

2.
Tjener(server) er en kraftig pc designet for å processere forespørsler fra mange klienter. Klienter kan være alt fra pc’er til telefoner. Kan brukes mellom programmer lokalt paa pcen, men er oftere brukt i sammenheng med nettverk feks kliented kobler seg til en server via et local area netverk (LAN) eller internet som er et wide-are netverk (WAN). jeroen

3.
Data sendes mellom computere i form av binary bits(0,1) oftest kalt bits. Bits er deretter gruppert inn i 8-bits som kalles en byte. 100.000 bytes er dermed 800.000 bits. En kilobyte(Kb) er 1.024 bytes og en megabyte(Mb) er 1.024 kilobytes.

 

4.
Volatile lagring er datalagring som er tapt når enheten er slått av.( device cache og RAM). Trenger strømtilførsel for å fungere.

Non-volatile lagring er lagring på harddisk, og er det innholdet som blir bevart selv om enheten slåes av – trenger ikke være koblet til strøm.

5.
Internet of things er at hverdaglige enheter blir smartere, mulige å koble mot hverandre, og eventuelt kommunisere med deg. et smart hus kan f.eks styre alt av lys, varme, oppvask, klesvask osv med en touch skjerm på veggen. dør låsen kan snakke med mobilen din og via bluetooth(eller wifi og lokasjonsdata) åpne døren når du er innenfor 5 meter osv. Om dørlåsen er smart kan du også sende f.eks engangsnøkler til noen som skal vanne plantene dine når du er bortreist.

6.
BIOS (basic input/output system) er programmet som PCens mikroprosessor bruker for å starte datamaskin systemet. Den håndterer data strømmen mellom maskinens operative system og forbinder enheter som hard disk, tastatur, data mus, printer etc. BIOS er en viktig og nødvendig del av en datamaskin. BIOS følger med hoved kortet til en datamaskin.

 

7.
Når du skrur på en datamaskin starter «boot prosessen» som blir kontrollert av BIOS. Prosessen består av flere interne prosesser for å gjøre maskinen klar til bruk.

Oppsummering:

a.       På-knappen trykkes, power supply skrus på og sender strøm til hoved kortet og delene dens.

b.       Power-on self-test (POST). Et program I BIOS som leter etter feil i hardware.

c.       Viser informasjon om boot prosessen på monitor. Viser masse informasjon om maskinen din eller noe annet som produsenten har bestemt. Kan endres i BIOS.

d.       BIOS prøver å få adgang til boot disk (typisk hvor operativ systemet er installert).

e.       BIOS leter etter en «boot loader». Boot loader er lagd for å starte operativ systemet.

f.        Når boot loader er i memory gir BIOS kontrol til boot loader som begynner å laste inn operativ systemet.

g.       Når boot loader er ferdig gir den kontroll til operativ systemet, deretter får brukeren tilgang til maskinen.

 

8.
Virtuell minne er en teknikk som gir programmer inntrykk av at de har tilgang til en kontinuerlig mengde random access memory (RAM) ved aa kopiere dataen over paa harddisken. Dette gjoer at det kan overstiges den mengde hukommelse som finnes i datamaskinen. Atsaa, dersom et program krever mer RAM enn det pcen har, simulerer operativsystemet RAM ved å benytte deler av harddisken.

 

9.
Når du sletter en fil fra disken havner den i “søpla”. Der kan du gjenopprette den eller fjerne den fra søpla. Når du tømmer søpla så sletter du «mester fil tabellen», som forteller operativ systemet hvor filen var installert eller lagret. Så du fjerner «kartet» til filen, men ikke selve dataen til den. Til slutt så får operativ systemet rett til å overskrive det område som filen brukte på hard-disken. Dette er grunnen til at noe data kan gjenopprettes etter søpla er tømt.

 

10.
Komprimering skjer ved at et program bruker en algoritme for å finne ut hvordan det skal minske størrelsen på data. En slik algoritme kan for eksempel være en rekke med bits (eller nuller og enere) som bruker en “oversettelse” til å endre rekken til en mindre rekke med bits og vice versa. En annen mulighet er at algoritmen refererer til ein rekke bits som programmetallerede har kjennskap til.

Lossless compression: Alle filene blir beholt – tekst eller regneark, GIF

Lossy compression: Kun en del av den originale filen beholdes – mest for video og lyd – jpeg

 

11.
Hoved kort har noe som heter “chipset”. Chipset er designet for å jobbe med en spesifikk CPU. Eksempel: Mikrosoft jobber med Intel CPUer.

Det kommer an på hvilke program du bruker på ytelsen av hardware. Spill trekker mest kraft av grafikk kortet (high-end), bilde manipulering program trekker også mye fra grafikk kortet. Servere trenger mest bruk av CPU og RAM.

RAM er den billigste oppgraderingen for de fleste PCer. Etter som det er ganske billig og lett å sette inn så de fleste kan gjøre det selv..

CPU er en dyr oppgradering og kun verd det hvis  det er en stor oppgradering eller går fra en grense fra å ikke kunne kjøre et program til å kunne kjøre det.

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for IS100 oppgaver uke 36

uke 36

Har jobbet en del med IS109, men sliter enda med å forstå det. Det begynner å komme seg, men er vanskelig og gjøre oppgaver i boka når det ikke er noen god måte å kontrollere på om det jeg tror er rett faktisk er rett. Sitter og litt å bare «leker» med bluej for å finne ut av programmet og forstå hvordan koding fungerer.

Planen nå er å jobbe slik at jeg kan få godkjent Modul 2 til uka. Har litt pugging før jeg er der enda så for bruke litt ekstra tid på det de neste dagene.

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for uke 36

Uke 34

Har levert første Modul i dag.
Har vært mye nytt stoff og lære seg, men føler det går greit foreløpig. Har vært mye rot med programvarer, oppretting av blogg og det å sende beskjed til læreren som har vært det som har skapt mest problemer denne uka. håper det går letter til neste uka slik at tiden kan gå til å fokusere på fagstoff.

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Uke 34

Moduel 1

Link til moduel 1 her

 

Skrevet i Uncategorized | Kommentarer er skrudd av for Moduel 1

Hei, verden!

Velkommen til home.uia.no.

Skrevet i Uncategorized | 1 kommentar