Med norskfaget i ryggsekken 

Hva fyller vi egentlig våre elevers norskfaglige ryggsekker med? 

Ungdommer i dag har en helt annen tilgang på resten av verden enn det jeg vokste opp med. Det renner inn informasjon fra alle kanter, både sannheter og “alternative sannheter”, og vi som norsklærere må hjelpe dem å sortere. Kjerneelementet i norsk, Kritisk tilnærming til tekst sier at elevene skal “kunne reflektere kritisk over hva slags påvirkningskraft og troverdighet tekster har” og “de skal vise digital dømmekraft og opptre etisk og reflektert i kommunikasjon med andre” (Utdanningsdirektoratet, 2020), og dette må vi ruste dem til. 

De er på vei til å bli myndige borgere i et samfunn hvor man må kunne orientere seg gjennom et terreng bestående av alt fra både fakta til nærmest direkte usannheter. Som vi kan lese i Digital teknologi i klasserommet – noen sentrale utfordringer: “Det er en utfordring for elevene at kvaliteten på innholdet de finner på internett varierer sterkt” (Blikstad-Balas, M. 2020, s. 58). Blikstad-Balas understreker at behovet for kritisk literacy i klasserommet øker. Vi lever i en digital verden hvor man må evne å møte informasjon med et kritisk blikk, og norskfaget spiller en sentral rolle i hvordan elevene kan gjøre dette. Vi må kunne vise dem hvordan språk ofte ikke er tilfeldig, men valgt av en grunn. Vi må lære dem hvordan man bør møte ting med et våkent og kritisk blikk, til å forstå betydningen av hvorfor og hvordan mennesker uttrykker seg, bevisstgjøre dem på teksters og avsenderes påvirkningskraft og troverdighet.

Norskfaget er i en særposisjon i forhold til å kunne vise elever hvordan språk påvirker, og hvilken inkluderende – og ekskluderende – makt det kan ha. Dette er viktig, fordi elevene trenger å være bevisste på hvordan språket vårt også sier noe om holdningene og verdiene våre når de skal rustes til å bli gode medborgere i samfunnet vårt. Vi har brukt dette inn i vårt arbeid med elevene på trinnet, da det har vært en del utfordringer i forhold til nettopp dette med språkbruk. Som norsklærere, fant vi det hensiktsmessig å bruke noe de kunne relatere til, og valgte debattinnlegget Snakk med sønnen din! av Hermine Svortevik Oen (Bergens Tidende, 05.04.21), en tekst skrevet av en 13 år gammel jente. Her var det bare å gyve løs på både budskap og virkemidler med største iver, for dette appellerte til elevene. Det var engasjerende med noe de kunne relatere til. 

Det å jobbe med noe elevene kan relatere til, tror jeg bidrar til å bevisstgjøre dem viktigheten av å ha med seg norskfaget i ryggsekken. Elever blir etter hvert mer opptatt av sin egen rolle i livet, og det å stå på egne ben er periodevis like viktig som hos en trassig treåring som skal klare alt selv. Men de trenger verktøy som hjelper dem på veien mot selvstendighet, veien mot livet som god medborger og aktiv deltaker i demokratiet. Under tverrfaglige tema i læreplanen står det at vi skal “utvikle elevenes muntlige og skriftlige retoriske ferdigheter, slik at de kan gi uttrykk for egne tanker og meninger og delta i samfunnsliv og demokratiske prosesser” (Utdanningsdirektoratet 2020).  

Norskfaget er en del av elevenes “survival kit” når de skal finne veien gjennom jungelen av informasjon, hvor påvirkning og troverdighet spiller en viktig rolle når de selv skal skape sine egne verdier og holdninger. Vi skal hjelpe dem med å utvikle evnen til å uttrykke tanker og meninger, slik at de kan delta i samfunnet med troverdighet og respekt for andre mennesker. Vi må bidra til elevenes forståelse for nytteverdien av dette verktøyet, slik at vi ikke bare fyller ryggsekken med norskfaget, men også viten om hvorfor det skal være der. 

Litteratur 

Blikstad-Balas, M. (2020). Digital teknologi i klasserommet – noen sentrale utfordringer. Wølner, T.A., Kverndokken, K., Moe, M., Siljan, H.H. (Red.), 101 digitale grep: En didaktikk for profesjonsfaglig digital kompetanse (2. utg., s. 50-63). Fagbokforlaget.

Svortevik Oen, H. (2021, 5. april). Snakk med sønnen din!. Bergens Tidende. https://www.bt.no/btmeninger/debatt/i/kRVe5L/snakk-med-soennen-din (hentet 23.09.22) 

Utdanningsdirektoratet. (2020) Læreplanen i norsk (NOR01-06), Kjerneelementer. Fastsatt som forskrift. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020. https://www.udir.no/lk20/nor01-06/om-faget/kjerneelementer?lang=nob (hentet 23.09.22) 

Utdanningsdirektoratet. (2020) Læreplanen i norsk (NOR01-06), Tverrfaglige temaer. Fastsatt som forskrift. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020. https://www.udir.no/lk20/nor01-06/om-faget/tverrfaglige-temaer?lang=nob (hentet 23.09.22)