Jeg har fått i oppgave å skrive litt om hvorfor jeg har valgt å studere skolebibliotekkunnskap, og hva som interesserer meg ved dette studiet.
Det er mange grunner som til sammen fikk meg til å velge akkurat dette studiet. Etter egen erfaring vet jeg hvor mye et bibliotek kan bety for en ung person, selv slet jeg med dysleksi som barn og var i den oppfatning at lesing og skriving ikke var for meg. Helt frem til ungdomskolen holdt jeg meg unna bøker, og gruet meg til norsktimene. Så en dag fikk vi en hjelpelærer som tok med de fra klassen som hadde lese- og skrivevansker til biblioteket, jeg syntes jo hun var helt gal som skulle ta oss med dit, et sted som på mange måter stod som et monument over det vi ikke mestret, men hun mente at det var en kjempegod ide fordi de som jobbet der kunne hjelpe oss å finne bøker å lese.
Jeg gikk inn de dørene med en følelse av at vi hadde blitt gitt en umulig oppgave bare for å videre konfirmere at lesing var noe jeg ikke ville mestre. Jeg ville alltid lese sakte, lese feil, misforstå, blande ord, lesing var forbundet med negativitet. Når vi kom inn på biblioteket tok bibliotekaren oss godt imot, hun smilte og det var ikke synlig på henne at å finne bøker til oss var noen utfordring. Hun presenterte bøker, ment for ungdom, noen korte, noen lengere. Forskjellige temaer, morsomme, skumle og romantiske bøker. For det spilte ingen rolle om det tok oss lang tid å lese bøkene, eller om vi måtte lese setninger om igjen. Vi skulle finne en bok som vi syntes hørtes interessant ut, og vi skulle lese den, i vårt eget tempo. Ingen skulle teste oss eller nedverdige oss ved å tvinge oss til høytlesning. Det skulle være lesning for nytelsen sin skyld, dette var nytt. Etter at bibliotekaren hadde presentert et utvalg spennende bøker, tok hun seg tid til å hjelpe en og en med å velge bok. Fortsatt litt negativ til det hele ba jeg henne om en kort, men spennende bok, som hun trodde jeg ville klare å lese. Hun ga meg den første boken i en serie på 12 bøker, noe hun ikke fortalte meg. Boken var ikke så stor med litt over 100 sider. Det endte jo opp med at jeg som ikke hadde lest en hel bok før leste hele serien, og begynte å låne haug på haug med bøker fra biblioteket de neste årene. Jeg fikk oppleve gleden som ligger i det å lese en god bok, og å kunne dele den gleden med andre ved å anbefale bøker videre.
Biblioteket gjorde en forskjell for meg, og åpent en hel haug av nye dører. Selv om jeg den dag i dag fortsatt er litt dårlig på høytlesning, blander ord, har noen skrive feil, og leser litt sakte, så er alt så inderlig mye bedre. Og bøker er en fantastisk del av livet mitt. Jeg ønsker at andre skal få en lignende erfaring med biblioteket, at det er forbundet med å åpne dører. Før dette føltes det å gå på skole som en uendelig lang prøvelse, for alt handlet om å lese og skrive, noe jeg var blitt fortalt jeg ikke ville kunne mestre. Det besøket på biblioteket ble starten på noe nytt for meg. Jeg tror og følte jo da at etter hver bok jeg leste ble jeg litt bedre, til jeg nådde det punktet hvor jeg følte meg normal, og ikke lenger definerte meg selv som en med lese- og skrivevansker.
Jeg har også vært så heldig at jeg fikk jobbe som studentvakt og ekstravakt på høgskolebiblioteket ved høgskolen i Hedmark i to år, samtidig som jeg tok min bachelor i virtuell kunst og design. Det var en utrolig fin opplevelse å kunne jobbe med og blant så mye litteratur! Det var også veldig spennende og kunne se biblioteket i bruk fra andre siden av skranken, hvordan både unge mennesker som kom rett fra videregående og lærere som hadde jobbet ved skolen i årevis tok det i bruk. Jeg fikk også se et bibliotek som var så mye mer enn et sted å låne bøker. Det var et sosialt sted, et senter for deling og læring, men også et sted for å oppsøke hjelp med diverse. Jeg har måttet hjelpe til med printere som gjør alt annet enn det man ønsker, hjulpet en hjemløs amerikaner å finne et sted å bo og oversette legepapirer, trøstet de som sitter med en data som har bestemt seg for å gå helt i vranglås før vedkommende har fått lagret 2 timers arbeid, i tillegg til mer vanlige oppgaver som å finne frem til litteratur og kilder. Høgskolen jeg gikk og jobbet på hadde stor variasjon i studieretninger så det var alt fra musikk studenter, barnehage- og lærerstudenter, biologistudenter, til de som var som meg og lærte om animasjon, spill og film. Biblioteket måtte kunne tilby kunnskap om så mye, dette syntes jeg var utrolig spennende, men også utfordrende. Jeg fikk en opplevelse av at det å jobbe på et skolebibliotek absolutt kunne være en givende jobb som jeg kunne tenkt meg å ha.
Jeg har jo som sakt tatt en bachelor i virtuell kunst og design, det å tegne er noe jeg elsker, og det er det jeg jobber med nå som freelance grafiker, men jeg ser at i lengden så er det vanskelig å finne en fast jobb innenfor dette, så på det grunnlaget og interessen av å kunne jobbe på et bibliotek valgte jeg å ta dette studiet. Jeg håper jo selvsagt at den kreative siden min kan komme godt med i arbeid på et bibliotek i fremtiden! Jeg lagde en liten plakat til biblioteket jeg jobbet på før jeg sluttet, her er den:
Jeg leste også en tankevekkende fortelling som heter «Egget» av Andy Weir på nettet her om dagen som jeg gjerne vil dele, den kan leses her: http://www.galactanet.com/oneoff/theegg_nb.html
Hei
Veldig flott at du deler din personlige leseerfaring slik. Du hadde nok en litt tyngre vei å gå enn meg, men det gikk jo bra! Også fint du tar med en beskrivelse av den personen som hjalp deg, men også hvordan din leseprosess og progresjon tok form over tid. Det er jo akkurat det pensum handler om!
Jeg også jobbet på Høgskolen i Hamar et par år- kanskje jeg har sett deg der, til og med. Husker også jeg var litt misunnelig på de som satt i kantinen og tegnet på nettbrett (regner med de var studenter på det studiet du gikk på)- det så veldig gøy ut! Du er jo også utrolig heldig som kan illustrere innleggene dine selv, både virtuelt, og sikkert med å tegne for hånd. Selv har jeg alltid likt å lære å tegne selv, men det går litt tregt. Men slik er det jo- noe kommer lett for en, mens andre ting må man slite med.
Du har et langt , innholdsrikt innlegg, godt skrevet, syns nå jeg, og du har med både lenke og egenprodusert bilde. Det siste er jo imponerende! Ellers er bloggen din veldig fin i utformingen. Det er lett å se hva den handler om, i alle fall!
Takk for et kjempeflott innlegg!
Det er mye bra å trekke fram her, spesielt syns jeg det var interessant å lese om hvordan du fant lesegleden som ungdom. Et besøk på biblioteket var det som skulle til for at du skulle begynne å lese for nytelsens skyld, uten å bli bedømt eller målt på noen måte. Dette var det fint å lese om.
Jeg likte også å lese om din jobb som ekstravakt på høgskolebiblioteket. Jeg har selv i mange år hatt praksis hos mitt lokale folkebibliotek, og jeg kjenner meg igjen i veldig mye av det du skriver her.
Du trekker fram at biblioteket er så mye mer enn en plass å låne bøker, det er en viktig sosial arena, og et sted hvor man kan oppsøke hjelp. Jeg er så enig i dette.
Det moderne biblioteket består av veldig mye. Et bibliotek må kunne tilby litteratur av alle typer, men det må også tilby datamaskiner, et stille sted å lese og en bibliotekar som kan hjelpe med alt innenfor bibliotekets vegger.