I løpet av lærerutdanningen har jeg tatt 60 studiepoeng i kroppsøving. Kroppsøving er et fag som er svært godt likt av mange elever, men samtidig vet vi også at for mange elever er dette et krevende fag å delta i blant annet fordi man er svært synlig. Som kroppsøvingslærer er det derfor viktig å fremme et læringsorientert klima, der fokus er på oppgave i stedet for prestasjon. En måte man kan arbeide mot dette er å planlegge undervisning der man som lærer fjerner fokuset på konkurranse. Under finner du et eksempel på en basketball time med gode øvelser uten konkurranse:
Hei, jeg fant ikke mailen din. Jeg hadde helt glemt å poste innleggene. Men de er ute nå.
Oppsummering Ellen, i slutten av timen. Snakke med elevene, de får trekke frem eksempler som de selv har opplevd, erfart eller gjort fra timen.
Hei, Lisa! I innlegget ditt skiller du mellom et prestasjonsorientert og mestringsorientert klima. Dette viser dine refleksjoner knyttet til tilrettelegging for læring, særlig innenfor et idrettspedagogisk felt, men også i skolen generelt. Du knytter din undervisning til kompetansemål i LK06, og ytrer med dette en profesjonalitet. Ved å operasjonalisere målet og «spisse» det, gjør du det enklere for elevene å forstå hva som skal læres. I det skjematiske opplegget ditt strukturer du økten etter didaktikkens spørsmål om hva, hvordan og hvorfor. Hvordan ønsker du å vurdere elevenes måloppnåelse i denne økten? Hvordan kan vurderingen rettes mot mestring fremfor en vurdering av prestasjon?
Hei Lisa!
Jeg er helt enig med deg at det er så utrolig viktig å fokusere på et læringsorientert klima, fremfor et prestasjonsorientert. Bra at du allerede før økten legger fokus på dette. Jeg likte spesielt godt at du varierer mellom at elevene er en og en, i par og i større grupper for at de skal lære å forholde seg til alle typer elever på ulike måter.
Hilsen Marte.
Hei Ellen, jeg går gjennom kompetansmålene på slutten av timen, oppsummering av måloppnåels. Jeg får elevene til å komme med eksempler på når de har brukt fair play. Ok ? haha =)
Hei Lisa!
Flott at du tenker på alle elevene ved å praktisere fair-play og at de skal kunne motivere hverandre. Det er også fint å se at du vil aktivisere alle elevene på en og samme tid, noe som krever god struktur av deg som lærer.
Et spørsmål: Hvordan vet du at elevene skjønner hva de har øvd på? Tenker da på kompetansemålet om fair play 🙂
Mvh. Ellen