Når jeg tenker på en god klasseleder seg jeg for meg en lærer som viser respekt til hele mangfoldet og har respekt i klasserommet. Den gode klasselederen må ha selvinnsikt, villighet til å lære og å utvikle seg gjennom situasjoner og ikke minste sette tydelige rammer slik at elevene opplever trygghet. Det fordi trygghet er et av de grunnleggende mangelbehovene i Mashlows behovspyramide. Å kontinuerlig arbeide for å skape og opprettholde gode relasjoner med vær enkelt for skape trygghet er svært viktig. I den gode relasjonen vil jeg trekke frem positiv kommunikasjon med den enkelte, slik at hun blant annet kan lære og forstå den enkeltes behov og anerkjenne tanker, følelser og meninger i elevgruppen. Den gode klasselederen har godt humør, alltid klar for å sende ut et smil, hun er tilstede for elevene.
Samtidig er det viktig at hun har kontroll i klasserommet. Med det tenker jeg på at hun bør ha ulike metoder og verktøy som fungerer til å få elever rolige, få dem fokusert, løse konflikter med og liknende. Læreren må lære elevene at å gjøre feil ikke betyr å mislykkes, men er kilde til læring.
For at jeg som lærer skal være en god klasseleder, må jeg samarbeide med kolleger, på denne måten kan jeg som lærer utvikle meg i samarbeid med andre for elevenes beste. Kunnskapsløftet sier ”skolen skal legge til rette for at lærerne kan lære av hverandre gjennom samarbeid om planlegging, gjennomføring og vurdering av opplæringen». Skape gode relasjoner ikke bare med elever, men også kolleger blir derfor også viktig.
Det den gode klasselederen er også en god kollega som arbeider mot godt arbeidsmiljø og læringsmiljø.