Hva har jeg lært så langt i IS-109

Modul 1

Det første jeg lærte i Modul 1 og i dette faget var å åpne prosjekter og deretter lærte jeg hvordan jeg lagret og lukket dem. Dette gjorde jeg ved å åpne allerede lagrede prosjekter som kom med nedlastningen av BlueJ. Etter å ha åpnet et prosjekt, skulle jeg lage et objekt ut ifra en klasse.

Videre lærte jeg å kalle metoder i de ulike objektene, og dette med og uten parametere(int, boolean, String osv). Ved å åpne de ulike klassene, å høyreklikke og trykke på ”editoren”, lærte jeg det å bruke editoren til å kunne se på kildekoden til en klasse.

Jeg lærte å kompilere prosjekter, som vil si at programmet går gjennom kildekoden og ser om den er feilfri. Om kodingen er ”feilfri”, vil prosjektet bli kompilert.

I Modul 1 har jeg lært å kunne kjenne igjen en klassedefinisjon og kunne finne ut klassens navn i prosjekter. Jeg lærte å kjenne til ulike typer data og kalle metoder med et objekt som parameter. Ved å se på koden kunne jeg se om et objekt har parameter eller ikke.

Jeg lærte det å kunne kalle metoder som returnerer en verdi. Dette vil man kunne se på Java-koden. Det kan stå for eksempel «public void»som vil si at denne metoden ikke returnerer en verdi.

Avslutningsvis måtte jeg lære å kunne skille forskjellen mellom hva som er klasser og hva som er objekter i BlueJ.

Modul 2

I Modul 2 lærte jeg først å lese hva klassen heter. Jeg kan også lese i klasse-koden hvilke felt den har og hva de heter og hvilken type de har.

Ved å se på Java-koden vil jeg også kunne se hvilke metoder som har blitt brukt og se hva metodene heter. Jeg lærte å kunne beskrive ulike parametere og dette med navn og type. Jeg lærte også å beskrive returverdien for alle metodene.

Selve oppgaven i Modul 2 var at jeg skulle opprette og kode en klasse som hadde en constructor, getter og setter metode og dette ved å ha felt og metoder i riktig rekkefølge. Jeg skulle også bruke metoder som bruker tilordning, if-setninger og kunne ta utskrifter. Dette skulle jeg vise til underviser eller hjelpelærer og vise at jeg hadde fått til dette for å få godkjent modulen.

Modul 3

I Modul 3 lærte jeg hva abstraksjon og modularisering er. Jeg lærte at abstraksjon er en måte å ignorere detaljer i kodingen på, og heller fokusere på et større problem via organisering. Og modularisering er prosessen som skjer når vi splitter en hel inn i vel-definerte deler som kan bli bygget og studert separat, og kan samhandle på en fungerende måte. En bedre beskrivelse av dette er at modularisering er når man deler store «problemer» inn i mindre deler og abstraksjon er å ha fokus på det store bildet og ignorere uviktige detaljer.

Jeg lærte å finne debuggeren i BlueJ og hva den brukes til. En Debugger brukes til å teste en kode og se hva som skjer.

Video av Modul 3

Jeg kan beskrive hva primitive- og objekttyper er: De primitive typene i Java er alt som ikke er objekter. Som for eksempel int, boolean, char, double og long er de mest brukte primitive typene. Primitive typer har heller ingen metode. Objekttyper defineres av klasser. Som for eksempel String og de klassene man skriver selv.

I Modul 3 skulle jeg også kunne lage koder som lagde nye objekter og kunne skrive en kode som kaller metoder i samme objekt og andre objekter. Dette utfører jeg i videoen min.

Avslutningsvis har jeg lært å kunne skille og beskrive klassediagrammer og objektdiagrammer.

Klassediagrammer viser klassenes funksjoner og forholdene mellom dem. De gir informasjon om kildekoden og viser statistisk oversikt over programmet.

Objektdiagrammer viser de ulike objektene og deres sammenheng på det tidspunktet de utfører de ulike funksjonene. De gir også informasjon om objektenes varighet og presenterer dynamisk oversikt av programmet.

Eks. på et objektdiagram: