Jeg vil velge å skrive et undervisningsopplegg i naturfag, ettersom det er det faget jeg har fordypet meg i. Jeg vil gå ut i fra et opplegg jeg forsøkte i to forskjellige klasser på 3. trinn under skoleovertakelsen, hvor jeg slo sammen kunst og håndverk og naturfag for å få en lengre undervisningsøkt.
Vi ser for oss at en klasse har kommet til temaet ”Skjelettet” i årsplanen for naturfag. Dette er et begrep de fleste (trolig) har litt kjennskap til fra før. Dette betyr likevel ikke at de vet hva skjelettet består av eller hva dets oppgave er. Når en legger opp et undervisningsopplegg, i alle fall om det skal være et godt opplegg, er det viktig å tenke på forhånd hvorfor en velger det en gjør og hvordan en skal utføre det. Ved å starte timen med et mål er det lettere å gi en vurdering eller evaluering av både elevene, deg selv som lærer og det opplegget du har satt i sammen i etterkant. Målet jeg skal bruke ligger under Kropp og helse: ”beskrive skjelettet og muskler og gjøre rede for hvordan kroppen kan bevege seg”. Ved å skrive dette på tavla kan en ta det opp igjen i slutten av timen, noe som gjør at det en har lært og det målet en allerede har tatt opp i starten av timen ikke blir det en kaller «svevende informasjon».
Vi starter timen i lyttekrok (eller hvor det er tilgjengelig Smart Board/PC eller lignende) hvor vi først snakker om hva skjelettet er og hvorfor vi har det. Hvorfor tror elevene at vi har skjelett? Kan vi stå oppreist uten skjelett? Vi ser en video fra Newton (https://www.youtube.com/watch?v=FyvK5b5xKx8) som viser hvor robust skjelettet er og hvor mye det tåler. Deretter ser vi på diverse røntgenbilder av ulike kroppsdeler – her skal elevene si hvilken kroppsdel de tror det er. Som avslutning på «teoridelen» av undervisningsøkta sendes det rundt litt småskjeletter (av egen samling) som elevene kan se, ta og kjenne på.
Når vi er ferdige med dette har det gått ca en skoletime, og vi begynner på den praktiske delen av økta – å lage sprellemannskjelett. Elevene får ferdige maler, hvor de skal klippe ut knokler og sette de riktige delene sammen med splittbinders. Ved slike oppgaver jobber elevene i ulikt tempo, og en trenger en plan for både de som blir tidlig ferdig og for de som ikke blir ferdig. De som blir tidlig ferdig får et kryssord/oppgaveark om temaet, og de som ikke blir ferdig legger skjelettet sitt i en konvolutt med navnet sitt på. På slutten av økta rydder vi klasserommet og tar opp målet for timen. har vi nådd målet? Hva kunne vi gjort for å nå målet?
Bra du nevner mål for timen, og å ta dette opp igjen på slutten. Ut ifra egen erfaring er ofte dette med på å gjøre elevene oppmerksomme på hva de faktisk skal lære i løpet av timen, og ved å ta det opp på slutten igjen får man et lite oveblikk over hvem som hang med og hvem som trenger litt mer informasjon 🙂 I tillegg er jeg veldig for praktisk arbeid i naturfagen, noe jeg tror er både motiverende for elevene og noe som øker læringsutbyttet! Praktisk opplegg tenker jeg ofte fremstor som «lek» for elevene – de synes det er gøy og føler de leker, men i tillegg lærer de!
Det kan være veldig nyttig og tidsbesparende å arbeide tverrfaglig – gøy at du slo sammen kunst og håndverk og naturfag, som kanskje ikke er den mest vanlige kombinasjonen blant lærere. I tillegg kan det ofte bli morsomme opplegg for elevene 🙂
Så bra du er nøye når du planlegger undervisingen din Malin! Dette opplegget ser både gøy, motiverende og interessant ut! Det er gøy at du lager tverrfaglige undervisningsopplegg ved å kombinere naturfag og Kunst og håndverk. Det at du på forhånd har ekstraoppgaver i bakhånd vil spare deg for uventede komplikasjoner, kjempe lurt! Jeg tror jeg må ta en kopi av den malen av skjelettet, for den vil jeg også gjerne bruke senere når jeg får min egen klasse ! 😉