4) Å fremstå som en profesjonell lærer

Den profesjonelle lærer har flere oppgaver enn bare å lede en klasse. Det er viktig at læreren legger til rette for godt skole-hjem-samarbeid, slik at foreldre/foresatte kan bidra til at sitt eget barn kan få riktig oppfølging på skolen med tanke på tilpasset opplæring og trivsel. Den profesjonelle lærer må se seg selv som en del av kollegiet og jobbe mot skolens felles mål. Læreren må ha god fagkunnskap i undervisningsfagene og være godt forberedt til hver undervisningsøkt. Ingen skoledag er lik, og det er nettopp fordi det innebærer ulike mennesker og deres hverdag med gleder og utfordringer. En lærer tar om lag 700 valg, store og små, hver dag. Det viser at den profesjonelle lærer må være fleksibel og spontan og i tillegg være trygg på sine avgjørelser. Elevens beste skal alltid stå i fokus og det er derfor viktig å melde fra til høyere hold hvis det oppstår en uoversiktlig situasjon i klasserommet. Dette er viktig for å beskytte elevene og læreren selv.

Det er ikke uvanlig at barn, spesielt på de minste trinnene, kommer hjem fra skolen og sier «læreren sier at..». Lærerens ord blir nesten sett på som viktigere og mer sant enn foreldrenes. Det er derfor svært viktig å være klar over at elever snapper opp hvilke verdier som formidles i klasserommet, og lærernes personlige holdninger. Med dette kommer også lærerens aktivitet i private sammenhenger, da tenker jeg hovedsakelig på uttalelser og bruk av bilder på internett av eller om læreren selv.

3) God klasseledelse og samarbeid i team

God klasseledelse innebærer gode relasjoner til gruppen som skal ledes og gode rutiner i klasserommet. En klasseleder, altså læreren, trenger tillit fra elevene for at det skal bli en god relasjon. Tillit må opparbeides og fortjenes, det kan ikke forlanges av elevene. For å oppnå dette er det viktig å være konsekvent med regler og systemer, ha klare forventninger til elevene, vise at du er forberedt til timer (selv om du kanksje ikke alltid føler det sånn..) og vise omsorg for hver enkelt elev. Dette fører til et godt læringsmiljø.

Teamarbeid er en vanlig arbeidsmåte for lærere, det er ikke lenger mulig å kjøre sitt eget løp i egen klasse noe som var vanlig før. Teamene kan være for fag, klassetrinn eller andre grupper. Å skape trygghet og respekt er viktig for at et team skal fungere. Samarbeid i team er viktig for å få input til egen undervisning, noe som særlig er verdifullt for en nyutdannet lærer (og for en som har låst seg fast i ensidige måter å undervise på..?). Teamarbeid er også viktig for å samkjøre undervisning på trinnet og diskutere utfordringer. Flere hjerner tenker oftest bedre enn én. Det er likevel viktig å være klar over at lærerne må se behovet for å skulle jobbe i team for at det skal fungere, hvis ikke kan det oppstå konflikter av ulike typer. Da er det viktig å få hjelp konflikthåndtering.

2) Hvordan vil du rent konkret legge opp en god undervisningsøkt? Velg et fag du liker og gi et eksempel.

Når jeg skal planlegge en undervisningsøkt er det viktig for meg å skulle variere opplegget i timen slik at elevene merker at de får en læringsmetode som passer en selv. MAKVISE er et godt verktøy når undervisningen skal planlegges. Bokstavene står for motivasjon, aktivitet, konkretisering, vurdering, individualisering, samarbeid og evaluering.

Jeg er glad i faget norsk, og hvis jeg skulle planlagt en time på andre trinn kunne det sett slik ut:

Kompetansemålene (i norsk) som er aktuelle for timen:

  • vise forståelse for sammenhengen mellom språklyd og bokstav og mellom talespråk og skriftspråk
  • lytte, ta ordet etter tur og gi respons til andre i samtaler.

Når elevene kommer inn i klasserommet står egendefinerte mål for timen på tavla. Det kan for eksempel være at alle i gruppa skal komme på minst ett ord hver, og at det skal være arbeidsro når de jobber individuelt. Elevene setter seg i lyttekroken og jeg sier hva vi skal gjøre den timen og leser målene. Denne timen skal vi jobbe med ord som inneholder en bestemt bokstav. Vi jobber med eksempler på tavla først. Elevene skal jobbe i grupper og deretter individuelt.

Under hver pult har jeg klistret en lapp med en bokstav (tilsammen to eller tre ulike bokstaver). Elevene leter etter sin lapp og går i gruppe med de andre med samme bokstav. Gruppene skal samarbeide om å finne ord som har den bokstaven i seg. Etterpå samles elevene i lyttekroken og gruppene presenterer ordene sine på talva for de andre, og de andre kommer opp og setter ring rundt den aktuelle bokstaven i ordene. Etterpå får de valget mellom to typer individuelle oppgaver der de velger den de liker best.

Til slutt samles vi i lyttekroken hvor de får gi uttrykk for om de har oppnådd målene, og hva de syntes om timen.

1) Hvorfor vil du bli lærer? Hvilke visjoner har du for ditt arbeid i skolen?

Før jeg begynte på lærerstudiet gikk jeg på utviklingsstudier ved UiA. Noe av essensen fra dette studiet følte jeg var hvor viktig helse og utdanning er for utvikling. Etter litt tid fant jeg ut at jeg ikke skulle fortsette dette studieløpet, men jeg ønsket likevel å kunne støtte oppunder et slikt viktig tema som «utvikling». Da jeg fremdeles lurte på hva jeg skulle bli prøvde jeg å finne ut av hva slags kvaliteter og kompetanse jeg satt på, og fant ut at mye av det var nyttig for en lærer. Noen av disse kvalitetene er at jeg anser meg selv som en trygg og tydelig voksen som også er kreativ og munter. I tillegg liker jeg å jobbe med barn og synes det er viktig å få dem interessert i å lære. Jeg har sansen for å variere undervisningsmetoder og synes det er verdifullt å jobbe tverrfaglig.

Jeg ser det som en viktig oppgave å bidra til at barn skal få en trygg oppvekst. Skolen er en plass hvor barna tilbringer mye av tiden og derfor er det viktig at de trives der. Mine visjoner for arbeidet mitt er å skape et trygt miljø hvor det skal være toleranse for at alle mennesker er ulike og har forskjellige styrker, og med det også vise elevene at alle er flinke i noe. Når de trygge rammene er satt blir det rom for å lære. I og med at alle er forskjellige synes jeg det også er viktig å huske på å variere undervisningen og sørge for tilpasset opplæring.