Når jeg skal planlegge en undervisningsøkt er det viktig for meg å skulle variere opplegget i timen slik at elevene merker at de får en læringsmetode som passer en selv. MAKVISE er et godt verktøy når undervisningen skal planlegges. Bokstavene står for motivasjon, aktivitet, konkretisering, vurdering, individualisering, samarbeid og evaluering.
Jeg er glad i faget norsk, og hvis jeg skulle planlagt en time på andre trinn kunne det sett slik ut:
Kompetansemålene (i norsk) som er aktuelle for timen:
- vise forståelse for sammenhengen mellom språklyd og bokstav og mellom talespråk og skriftspråk
- lytte, ta ordet etter tur og gi respons til andre i samtaler.
Når elevene kommer inn i klasserommet står egendefinerte mål for timen på tavla. Det kan for eksempel være at alle i gruppa skal komme på minst ett ord hver, og at det skal være arbeidsro når de jobber individuelt. Elevene setter seg i lyttekroken og jeg sier hva vi skal gjøre den timen og leser målene. Denne timen skal vi jobbe med ord som inneholder en bestemt bokstav. Vi jobber med eksempler på tavla først. Elevene skal jobbe i grupper og deretter individuelt.
Under hver pult har jeg klistret en lapp med en bokstav (tilsammen to eller tre ulike bokstaver). Elevene leter etter sin lapp og går i gruppe med de andre med samme bokstav. Gruppene skal samarbeide om å finne ord som har den bokstaven i seg. Etterpå samles elevene i lyttekroken og gruppene presenterer ordene sine på talva for de andre, og de andre kommer opp og setter ring rundt den aktuelle bokstaven i ordene. Etterpå får de valget mellom to typer individuelle oppgaver der de velger den de liker best.
Til slutt samles vi i lyttekroken hvor de får gi uttrykk for om de har oppnådd målene, og hva de syntes om timen.
Dette ser ut som en god og gjennomtenkt undervisningsøkt. Du benytter deg av ulike metoder for læring, slik at det er lettere å fange opp alle elevene. Flott at de får mulighet til å samarbeide og å kunne velge oppgaver selv. 🙂
I undervisningsopplegget ditt viser du god innsikt i fagstoff, både innenfor norskfaget og innenfor pedagogikken. Du viser også at du aktivt bruker læreplanen når du skal lage et undervisningsopplegg.