For å planlegge en god undervisningsøkt, bruker jeg den didaktiske relasjonsmodellen. Modellen gir et godt grunnlag for å tenke over ulike sider ved økten. Først trenger en et overordnet mål. Dette skriver jeg som oftest opp på tavla, slik at elevene vet hva de skal ha lært etter at timen er over og hva som forventes av dem. Elevforutsetninger er viktig: hvilke forutsetninger har elevene? Hva kan de fra før?
Når det gjelder arbeidsmetoder, er jeg opptatt av at timene skal være varierte, med ulike metoder, strategier og undervisningsmåter. Dette fordi at elevene lærer på ulike måter, og for å sikre meg at «alle» elevene henger med. I tillegg er de fem grunnleggende ferdighetene viktig, og jeg prøver så langt det er mulig, å forankre de i mine undervisningsøkter.
Jeg skal her gi et eksempel på en undervisningsøkt jeg hadde i RLE. Her hadde jeg om islam i 8. trinn. Målet for timen var: «Jeg skal kunne de fem søyler i islam».
Fremhenting av bakgrunnskunnskaper: For å få elevene med fra starten, begynner jeg med å spørre: Hva vet elevene om islam fra før? Har de hørt om de fem søylene? Her kan jeg gjerne sette opp et tankekart, hvor elevene fyller inn så mye de husker fra før. (Piagets kognitive skjemaer)
Gjennomgang av de fem søylene på tavla: Bruk av Powerpoint. Her bruker jeg bare bilder og en setning av hva søylene innebærer. Dette for at det ikke skal være overveldende, men samtidig visualiseres stoffet i bruk av bilder. Mange elever lærer også best visuelt. Når jeg gikk igjennom de fem søylene, brukte jeg noen gode «funfacts» underveis i tillegg til fagstoffet – for disse fester seg hos elevene. En viktig ting er å få med elevene underveis, og her ba jeg elevene forklare de ulike søylene til sidemannen etter gjennomgangen av hver enkelt søyle. Dette for å få et «avbrekk» (variasjon), men samtidig at elevene skal samarbeide/øve på å uttrykke seg muntlig.
Bildene kan også brukes til dialog med elevene. Hvorfor er Koranen løftet opp fra gulvet? Noen elever kan kanskje litt om dette fra tidligere klassetrinn.
En kan også ha med seg rekvisita, som bønneteppe, koranen eller lignende. Dette er motiverende, og visualiserer det de skal lære.
Arbeidsoppgaver/gruppeoppgaver: Det er viktig at elevene får jobbe både individuelt, men også i samhandling med andre (Vygotsky). Her er vi tilbake til variasjon og differensiering. Elevene kan for eksempel tegne de fem søylene, lete på nettet etter mer info o.l. (IKT som grunnleggende ferdighet) Elevene kan også gå sammen i grupper for å finne mer informasjon, eller igjen forklare hverandre
Sammenligning: Et viktig kompetansemål i RLE i LK06 er: «forklare særpreget ved islam og islamsk tro som livstolkning i forhold til andre tradisjoner: likhetstrekk og grunnleggende forskjeller» – SE DE STORE LINJENE. Dermed må en vise elevene likheter og forskjeller mellom religionene. Det er dessuten viktig å tenke på at man ikke skal «gjøre religionene like» – og man må dermed bruke likhetene til å få frem de største forskjellene.
Mot slutten av timene henter jeg alltid opp igjen målet for timen. Har vi nådd målet? Dette gjør jeg enten i plenum, men en effektiv metode er også de såkalte «posit-lappene». Her skulle elevene skrive ned de fem søylene. På denne måten fikk jeg vite om elevene hadde lært noe, og eventuelt hva en må ta mer tak i neste time.
Sist men ikke minst, er det viktig å påpeke at de fleste undervisningsøkter ikke alltid går «som planlagt». I dialog med elevene kan det komme opp interessante veier som fører et annet sted, og man må alltid vurdere om en skal strukturere timen om. RLE er et undringsfag, og man må dermed la elevene være nysgjerrige.
Hei Jørgen!
Når en har f.eks en muslimsk elev i klassen, er det noen didaktiske overveileser og refleksjoner en må gjøre i forkant. Dette gjelder forsåvidt alle religioner. RLE fager ser jeg som en stor mulighet til å skape respekt for andes religioner, og for andre medelever. I opplæringsloven står det at RLE-faget skal bidra til forståelse, respekt og evne til dialog mellom mennesker med ulik oppfatning av tros og livssynspørsmål.
Om eleven ville det, ville jeg nok brukt eleven som ressurs til å fortelle om hvilket forhold han eller hun har til de fem søylene, og fått igang en dialog hvor elevene kan stille spørsmål til eleven.
Det viktigste i forhold til dette er jo å gå i mot fordommene, og virkelig gi de andre elevene en forståelse av hvorfor muslimer f.eks faster, ikke spiser svinekjøtt, at noen går med hijab. Og belyse hvorfor dette er viktig for muslimene. Først og fremst må jeg vite noe om hvordan denne/de muslimske eleven/e forholder seg til religionen, og ta det ut ifra det. Det kan jo være eleven har en annen praksis enn det som står i lærebøkene, og at jeg samtidig som jeg forteller «generelt» forklarer de ulikhetene innad i religionen. Som lærer, er det først og fremst viktig at jeg har gode kunnskaper om islam, og samt ikke sier noe sårende eller feil, men at jeg heller bruker muligheten til å snakke «varmt» om religionen (men på en objektiv måte) for at eleven skal føle seg sett og respektert.
Hei, Maria! Du presenterer en flott undervisningsøkt hvor du viser hensyn til mange aspekter ved pedagogikk, læring og undervisning! Du peker på et viktig pedagogisk prinsipp ved at man som lærer skal forsøke å bevisstgjøre elevene på den bakgrunnskunnskapen de selv besitter, og du knytter dette til Piagets skjemateori. Du viser i innlegget ditt at du er bevisst arbeidet med grunnleggende ferdigheter som skal arbeides med i alle fag. Et viktig element i økten din synes jeg er det tydelige kompetansemålet og den oppsummeringen som du planlegger mot slutten av økten. Et tydelig mål, slik som ditt, gjør det enklere for deg som lærer å vurdere i hvilken grad elevene har oppnådd målet, og det hjelper elevene med å reflektere rundt sin egen læring. En slik økt vil kunne skape tydelige rammer, variasjon og økt motivasjon!
Norsk skole er mangfoldig, og mange elever i norsk skole har muslimsk bakgrunn. Ville du tatt høyde for dette i din planlegging og i arbeidet med kompetansemålet, og eventuelt hvordan ville du gjort dette?
Det er fint at du har fokus på variert undervisning slik at du treffer flere elver i løpet av samme økt. Det er og fint at timen er godt strukturert, slik at den blir tydelig og forutsigbar. at du starter og avslutter med målet for timen, gir en god helhet.
Ovenfor har du skissert det jeg anser som en meget god time! Timen er forankret i god metodikk og etablert teori! Liker veldig godt at du legger vekt på variasjon i undervisningen, og at du benytter visualisering, noe som er viktig for at alle elevene, uavheingig av grad av kompetanse, kan dra nytte av undervisningen. Liker også veldig godt at du er bevisst læreplanen i RLE, når du planlegger en time! Dette ser veldig bra ut!
Jeg syns at du her presenterer det du sier innledningsvis på en god måte. At variert undervisning er viktig og et nyttig verktøy for at alle skal kunne henge med. Her får du fint brukt flere varierte metoder i samme undervisningsøkt, uten at det blir for mye av det gode. Det virker som en veldig strukturert og tydelig time. Det er også bra at du starter og slutter med målet slik at du får tydelig frem helheten i opplegge ditt. Ser ut som en veldig fin time.
Jeg syns at du her presenterer det du sier innledningsvis på en god måte. At variert undervisning er viktig og et nyttig verktøy for at alle skal kunne henge med. Her får du fint brukt flere varierte metoder i samme undervisningsøkt, uten at det blir for mye av det gode. Det virker som en veldig strukturert og tydelig time. Det er også bra at du starter og slutter med målet, slik at du får tydelig frem helheten i opplegge ditt. Ser ut som en veldig fin time.