Mine tanker om god klasseledelse og samarbeid i team

Klasseledelse

Å være en god klasseleder er et viktig element for å lykkes som lærer. Noe av det viktigste med god klasseledelser handler om relasjoner. «En positiv relasjon mellom lærer og elev er hjørnesteinen i god klasseledelse» (Udir, 2012).  Her er det viktig å møte eleven der den er, interessere seg og fremstå som et godt forbilde. Samtidig skal man opptre som en tydelig leder, med klare forventinger.

Klasseledelse må også ses i et danningsperspektiv. Briseid skriver at «En lærer som ønsker å lede klassen sin med utgangspunkt i et danningspespektiv må ha klart for seg at det å være lærer innebærer mer enn å formidle kunnskaper …» (Briseid, 2013, s.2). For lærere skal også fremme grunnleggende holdninger og verdier, og oppdra eleven til et selvstendig samfunnsmenneske. Dette omhandler dernest at man skal opptre og handle etter disse verdiene, og som en videre skal bygge sin ledelse og virksomhet i skolen etter.

Samarbeid i team:

Samarbeid i team er en viktig del av hverdagen som lærer, og som er et viktig element i et profesjonelt læringsfellesskap. Selv ser jeg nytten av å samarbeide sammen med andre, da jeg får nye tanker og andre perspektiver som jeg ikke ville ha klart å utforme alene. Teamlæring er et av fem punkter Senge nevner for å utvikle profesjonelle læringsfellesskap, og her nevner han nemlig at «Teamlæring innebærer at grupper reflekterer seg frem til ny kunnskap og nye handlemåter som den enkelte ikke ville kunne utvikle alene». (Jenssen & Roald, 2012, s. 131). Sammen kan en reflektere og komme frem til ny kunnskap og nye måter å gjøre ting på. Allikevel sier Senge at et godt temasamarbeid krever en individuell dyktighet. Alle partene i samarbeidet må dermed bidra og være aktive i prosessen.

Et godt samarbeid for meg er en ekte dialog. Her er alle sammen om å utforske et tema, og hvor det ikke er noen som overkjører de andre. En god samarbeider er god til å lytte og viser åpenhet til det den andre sier, men samtidig må et godt samarbeid være åpen for at en kan si ifra, diskutere og gi konstruktive tilbakemeldinger – på denne måten kan samarbeidet utvikles.

Litteraturliste:

Arneberg, Per. Overland, Bjørn. (2013). Lærerrollen – om skolekultur, læreres læring og pedagogisk dannelse. Oslo: Cappelen damm As

Jenssen, Erik S. Roald, Knut. (2012). Skolen som organisasjon og arbeidsfellesskap. I Postholm, May Britt. Haug, Peder. Munthe, Elaine og Krumsvik, Rune Johan (red). Lærere i skolen som organisasjon. Oslo: Cappelen Damm Høyskoleforlaget.

Briseid, L.G. (2013). Klasseledelse i et danningspespektiv. I kompendium: utvikling av læreres profesjonelle rolle og identitet av PED-232 Vår 2015. Kristiansand: Universitetet i Agder

Udir, 2012. Støttende relasjoner. Hentet 27.04.15 fra URL: http://www.udir.no/Laringsmiljo/Bedre-laringsmiljo/Klasseledelse/Stottende-relasjoner/

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

3 svar til Mine tanker om god klasseledelse og samarbeid i team

  1. Det var mange fine tanker om både klasseledelse og samarbeid i team. Jeg liker at du trekker frem det må å være et forbilde, og å være tydelig med sine forventninger. Jeg synes at det er bra du trekker frem ekte dialog som forutsetning for samarbeid for det er her et godt samarbeid starter

  2. Som klasseleder nevner du flere viktige momenter. Både positive relasjoner og interesse for elevene, samt forståelse for den oppgaven du har som lærer. Alle momenter er viktig for at læring skal kunne finne sted. Samarbeid har også mye og si for miljøet på skolen. En god delingskultur som du nevner blant lærerne merker også elevene. For å få til dette er det helt sentralt som du nevner at en ekte dialog må finne sted. Et flott innlegg med gode punkter trukket frem fra begge temaene.

  3. Her var det mange gode tanker om klasseledelse og teamarbeid. Liker veldig godt hvordan du trekker linjer fra pensum for å så knytte dem sammen til en reflektert, helhetlig refleksjon rundt emnet. At du legger vekt på ekte dialog synes jeg er veldig bra. Dette er noe jeg selv også mener er svært viktig i et samarbeid.

Legg igjen en kommentar