Leksjon 2, Oppgave: A

Salamandergåten er skrevet av  Jørn Lier Horst, en tidligere politimann og nå en anerkjent krimforfatter både hos barn og voksne. Han har skrevet blant annet serien detektivbyrå nr. 2 for barnetrinnet, CLUE- serien for mellom og ungdomstrinnet og Wisting-serien for voksne. Jeg er en stor fan av krim litteratur, men enda har jeg ikke lest noe av Jørn Lier Horst da jeg mest leser utenlandske forfattere. Men etter å ha lest Salamandergåten av ham, har jeg fått et meget bra første inntrykk av ham og har nå tilgode å lese resten av hans verk. 


Salamandergåten er første boken i CLUE-serien (til sammen 11 bøker) som passer for barn fra alder 8 år og oppover og som har sansen for krim og mysterier. 


C for Cecilia som bor på Perlen pensjonat sammen med faren sin, som eier og driver stedet. Moren hennes druknet i Skutebukta sist sommer. L for Leo som har nylig flyttet til Perlen pensjonat sammen med sin mor. Hun er den nye daglige lederen til Perlen. U for Une. Hun er Cecilias venninne og bor ikke så langt unna pensjonatet med familien sin. 

E for hunden Egon. Han er Unes hund og heter Egon fordi han er så egen og sta og gjør som det passer ham. Sammen danner de CLUE. CLUE er engelsk og betyr ledetråd eller spor for å løse en gåte. 


Stedet handlingen foregår ved er Perlen pensjonat i nærheten av Skutebukta som eies og drives av Cecilias far, Alan W. Gaathe. Vi får vite innledningsvis i boken at Cecilias mor Iselin Gaathe druknet på mystisk vis i Skutebukta forrige sommer. En dag oppdager Cecilia en død mann i Skutebukta, samme øyeblikk møter hun Leo som er sønnen til den nye daglige lederen til pensjonatet. De ringer til politiet, men ikke før de har tatt noen bilder av åstedet. Alle mener at det er et uhell at mannen druknet i bukta, siden det ble funnet et båtvrak ikke så langt unna. 


Men Cecilia og Leo har oppdaget noe som de andre ikke har, nemlig fotspor i sanden der mannen ble funnet og dessuten hadde mannen en salamander tatovering på håndleddet. Har den en spesiell betydning og hva betyr nr. 2 som er skrevet under salamanderen?

De tar bilder av sporene og blir enige om å etterforske litt på egenhånd. Dermed opptar Cecilia og Leo etterforskningen av mysteriet ved hjelp av Une og Egon. 


Snart sjekker det inn flere mistenkelige personer ved pensjonatet og det skjer et innbrudd i båhuset til Une. Det er mange gjester på hotellet Perlen, og det er ikke alle som er de de utgir seg som. Noen har til og med den samme salamander tatoveringen som den døde mannen. Hva er det som foregår? Og hvem kan de stole på? Jeg vil ikke røpe hele handlingen, men spenningen er på topp hele tiden, og på slutten er boken umulig å legge fra seg. Og selv om denne gåten blir løst er det en enda større gåte, hva skjedde egentlig med mor til Cecilia? 


Det som også gjør serien så spennende er at hver bok i CLUE-serien har et filosofisk bakteppe. For å klare å løse gåtene må Cecilia, Leo og Une lære seg å tenke på samme måte som noen av verdens største filosofer har tenkt før dem. 


«Alt jeg vet, er at jeg intet vet», er en tanke som går igjen gjennom salamandergåten og stammer fra Sokrates, 470-399 f.kr. Du kan lese mer om Sokrates her. 


For de som er ekstra interesserte, har de første bøkene blitt gjort om til hørespill. Følg linken videre for mer info. 

3 tanker om “Leksjon 2, Oppgave: A

  1. Hei Maryam!

    Det var veldig fint å lese blogginnlegget ditt! Det er også fint å lese kommentarene du har fått fra dine medstudenter. De gir deg jo god tilbakemelding samtidig som de peker på noen viktige ting det går an å tenke over.

    Jeg er enig i at du er litt uklar i åpningen i hvem du henvender deg til, noe av grunnen til det er nok også at du spiller på din egen leseropplevelse av boka. På en måte er det noe fint ved det at du viser begeistring og engasjement over boka selv. Samtidig vet jeg ikke om det er det som gjør elevene nysgjerrige på boka. Vi vet jo at de gjerne leser ei bok fordi noen av vennene har likt og anbefalt den, og at det vi voksne råder dem til gjerne ikke alltid har samme verdi. Jeg tror også at du med fordel kunne ha åpnet med en «smakebit» fra boka eller reist noen relevante og spennende spørsmål som gjorde at du fanget lesernes interesse. Men videre synes jeg du appellerer fint til unge lesere. Jeg liker særlig godt måten du presenterer persongalleriet i boka på – bokstav for bokstav – og med en presisjon som framhever hver enkelt av dem. Det er nemlig viktig å kjenne på et engasjement overfor de boka handler om; noen å kunne identifisere seg med og bli nysgjerrig på.

    Ellers fungerer det fint med lenkene du her har tatt med, og her gir du dem jo også en indirekte «smakebit» av boka.

    Godt jobba!

    Beste hilsen Elin

  2. Du hadde ein fin og brei presentasjon av boka. Eg likte at du dekka både forfattaren, forfattarskapet, bokseriane hans, og ikkje minst presentasjonen av heltane i boka.
    Handlingsreferatet fristar meg til å lese boka. Og eg tenkjer at det er fint at du presenterte andre sider ved boka, slik som det filosofiske bakteppet.
    Den fine linken til høyrespelet tenkjer eg at kan gjere boka meir tilgjengeleg for barn som i utgangspunktet ikkje les så mykje bøker, som kanskje slit med å lese bøker. Her gjev du oss ein enkel tilgang til å høyre boka, utan å trenge å gå vegen om biblioteket. -Sjølv om det kanskje er ønskeleg med flest mogleg bibliotekbrukarar.
    Eg sakna at du ikkje har oppgjeve kor du har henta illustrasjonane frå.

  3. Hei Mariyam

    Du gir en fin beskrivelse av Salamandergåten. Jeg lærer mye om boken i din beskrivelse av innholdet. Men jeg synes du starter med å presentere boken for meg som voksen skolebibliotekar, og ikke for barn. Jeg tror ikke barn/ungdom i denne målgruppen bryr seg om hva han skriver for andre trinn, men bare hva denne boken kan gi dem. Sånn sett betyr det ikke så mye at du leser utenlandske forfattere heller. Her er det kanskje heller en ide å fokusere på at vi gjerne vil barna skal lese norske forfattere.

    Innlegget er fint delt opp i avsnitt og har med bilder. Det er mulig å få teksten til å legge seg inntil bildene ved å plassere dem til høyre eller venstre med tekstbryting. Det hadde nok gitt innlegget et litt mer oversiktlig preg. Men slike ting lærer du underveis. Det var veldig fint med link til hørespill, og til en informasjonside om Sokrates.

Legg igjen en kommentar