2. Hvordan vil du rent konkret legge opp en god undervisningsøkt? Velg et fag du liker og gi et eksempel.

Her er mine tanker om hvordan jeg ville lagt opp til en god rle-time for 2. trinn.

I forkant av timen ville jeg planlagt ut i fra den didaktiske relasjonsmodellen med mål, innhold, vurdering, elevforutsetninger og arbeidsmåter.

For denne timen tok jeg utgangspunkt i følgende kompetansemål: fortelle om en av hinduismens guder og gudinner.
Elevene kommer inn til timen, det er spilles indisk musikk. Videre introduserer jeg timen ved å spørre elevene hva de tror de skal lære om i denne timen, før jeg skrive opp målet for timen på tavlen. Dette målet er mer spesifikt – «Jeg kan fortelle noe om den hinduistiske guden Ganesha»

Timen fortsetter ved at jeg forteller en fortelling for elevene om Ganesha. Underveis i fortellingen viser jeg bilder – dette er for å gjøre det enklere å følge med på fortellingen og henge ny informasjon på noe visuelt. Etterpå snakker vi om fortellingen og jeg stiller elevene noen spørsmål.

Videre modellerer jeg hva elevene skal jobbe med og hvordan de skal løse oppgavene de får utdelt. Elevene blir delt slik at og to sitter sammen. Her får de utdelt en konvolutt med setningsfragmenter i to ulike farger. Her skal elevene kombinere setningene slik at det blir en faktasetning som stemmer overens med fortellingen de nettopp hørte. Når de har funnet de riktige setningene skal elevene skrive ned setningene så fint de kan på et ark, som de også kan pynte å tegne på. Slik får elevene bearbeidet nytt stoff på ulike måter. Undervisningen er tilpasset de «svake» elevene ved at de kan «herme» etter setningen ved å se på bokstav for bokstav og de «sterkere» elevene kan huske ett og ett ord, uten å se på selve setningen når de skriver.

Avslutningsvis får elevene utdelt en postit-lapp hvor de skal tegne et smilefjes som har enten oppovermunn, strekmunn eller nedovermunn om de har nådd målet for timen. Her vurderer elevene seg selv.

1. Hvorfor vil du bli lærer? Hvilke visjoner har du for ditt arbeid i skolen?

Det er flere grunner for at jeg utdanner meg til å bli lærer og jeg vil si at læringsplakaten fra Kunnskapsløftet sier mye om dette. Det er flere barn som sliter faglig på skolen fordi de ikke får tilpasset undervisningen til deres evner og talenter – dette vil jeg gjøre noe med.  For at læring skal skje bør også relasjonen mellom lærer og elev være god. Jeg vil jobbe med å få gode relasjoner til hver enkelt elev – slik at de kan utvikle seg på best mulig måte. Jeg har sett hva dårlige relasjoner mellom en lærer og en elev i en klasse gjør med hele klassemiljøet. Et dårlig klassemiljø er ødeleggende for læringen til en hele klassen. Det er derfor viktig å fremstå som en tydelig leder med mye kjærlighet som respekterer og lytter til hva elevene har å si. Det å legge til rette for elevmedvirkning i både større og mindre sammenhenger tror jeg er helt avgjørende for en god relasjon mellom lærer og elev. Undervisningsprinsippet MAKVISE; motivering, aktivisering, konkretisering, variasjon, individualisering, samarbeid og evaluering, er noe jeg kommer til å bruke som lærer. Fordi dette dekker mye av det jeg mener skolen skal gjøre for elevene sine.

«Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner» Generell del, Kunnskapsløftet

Læreryrket er spennende, variert og byr på mange utfordringer – dette er noe jeg vil!