Her er mine tanker om hvordan jeg ville lagt opp til en god rle-time for 2. trinn.
I forkant av timen ville jeg planlagt ut i fra den didaktiske relasjonsmodellen med mål, innhold, vurdering, elevforutsetninger og arbeidsmåter.
For denne timen tok jeg utgangspunkt i følgende kompetansemål: fortelle om en av hinduismens guder og gudinner.
Elevene kommer inn til timen, det er spilles indisk musikk. Videre introduserer jeg timen ved å spørre elevene hva de tror de skal lære om i denne timen, før jeg skrive opp målet for timen på tavlen. Dette målet er mer spesifikt – «Jeg kan fortelle noe om den hinduistiske guden Ganesha»
Timen fortsetter ved at jeg forteller en fortelling for elevene om Ganesha. Underveis i fortellingen viser jeg bilder – dette er for å gjøre det enklere å følge med på fortellingen og henge ny informasjon på noe visuelt. Etterpå snakker vi om fortellingen og jeg stiller elevene noen spørsmål.
Videre modellerer jeg hva elevene skal jobbe med og hvordan de skal løse oppgavene de får utdelt. Elevene blir delt slik at og to sitter sammen. Her får de utdelt en konvolutt med setningsfragmenter i to ulike farger. Her skal elevene kombinere setningene slik at det blir en faktasetning som stemmer overens med fortellingen de nettopp hørte. Når de har funnet de riktige setningene skal elevene skrive ned setningene så fint de kan på et ark, som de også kan pynte å tegne på. Slik får elevene bearbeidet nytt stoff på ulike måter. Undervisningen er tilpasset de «svake» elevene ved at de kan «herme» etter setningen ved å se på bokstav for bokstav og de «sterkere» elevene kan huske ett og ett ord, uten å se på selve setningen når de skriver.
Avslutningsvis får elevene utdelt en postit-lapp hvor de skal tegne et smilefjes som har enten oppovermunn, strekmunn eller nedovermunn om de har nådd målet for timen. Her vurderer elevene seg selv.
Hei Marlene!
Dette virker som en svært god undervisningsøkt – spennende, kreativ og lærerik! Du har absolutt klart å oppfylle kravene i den didaktiske relasjonsmodellen på alle punkter. Jeg tror du kommer til å motivere mange elever ved å både ta i bruk auditive og visuelle hjelpemidler for læring. Det er imponerende å se hvor mange læringstiler du har klart å ta i bruk i løpet av en økt og at du tenker tilpasset opplæring. Du avslutter også økten fint ved at elevene får vurdere sitt eget læringsutbytte. Tommel opp!
Ønsker deg en fin og velfortjent påskeferie 🙂
– Anine
Jeg synes du har veldig mye bra med deg i denne besvarelsen. Det er bra at du tar utgangspunkt i den didaktiske relasjonsmodellen, den er utrolig grei å arbeide med som hjelp til å huske alle de viktige faktorene som spiller inn i en undervisningsøkt. Det er også bra at du tilrettelegger for både de sterke og svake elevene, dette er noe som er utrolig viktig, men som desverre ofte kan være lett å glemme. Jeg synes nok spesielt avslutningen din av timen virker veldig gøy. Egenvurdering er en utrolig viktig ting å begynne å arbeide med tidlig i skolegangen, det er helt supert at du får det med her! 🙂
Jeg synes undervisningsopplegget ditt virker utrolig gøy og spennende, og håper virkelig du får satt det ut til livs en gang! Det var hvertfall spennende å lese om 😉
– Marte