4. Er du noe du selv vil trekke fram som vil være viktig for at du skal kunne framstå som profesjonell lærer på denne skolen?

For å fremstå som en profesjonell lærer er det viktig å kunne reflektere over og begrunne de valgene man tar overfor både foreldre, elever og det offentlige. Ser man at noe ikke fungerer, har man såpass innsikt at man endrer dette. Begrunnelsen av valg i klasserommet bør kunne forankres i teori, lover, forskrifter og det aktuelle læreplanen. Synes det er viktig å ha i tankene at man aldri blir en ferdigutdannet lærer, men at yrket består av en livslang læring hvor det er viktig å hele tiden vurdere seg selv og videreutvikle seg.

 

Andre ting det er viktig å tenke på når man skal fremstå som en profesjonell lærer er at man kan faget sitt og har høy kompetanse her. Det er også viktig å klare å videreformidle kunnskapen man sitter inne med, her er det viktig å tenke på at elevene er med i tilegnelsen av ny kompetanse. Det er læreren som er pedagogen og det er også min ansvar å sørge for at godt læringsutbytte for alle elevene. Lærere som gjør dette vil fremstå som trygge og overbevisende personer som kan yrket sitt.

 
For å utvikle seg innenfor læreryrket kan det være viktig å tenkte på hva profesjonsutvikling vil si. Profesjonsutvikling handler om å håndtere praksis (være i), kjenne til å kunne anvende kunnskap (vite at) og ha et metablikk og kunne rekonstekstualisere og reflektere over profesjonsutøvelse sammen med andre (reflektere over) (Elstad, E.,  Helstad, K., 2014)

 

3. Hva tenker du om viktige tema som «god klasseledelse» og «samarbeid i team»?

God klasseledelse handler om så mangt. Jeg kan nevne relasjoner, strukturer, rutiner og regler, forventninger, trivsel og trygghet som faktorer for god klasseledelse. Jeg vil påstå at god klasseledelse er fundamentet for læring.

Som fremtidig lærer på barneskolen vil jeg skape et godt læringsmiljø ved å ha tydelige rammer, som gir struktur for elevene. Elevene vet hva som forventes av dem og jeg vet at min forberedelse er viktig for elevenes læring. Jeg vil derfor følge prinsippet om tilpasset opplæring, slik at alle får følt mestring og fremgang i sin læringsprosess.

Jeg ønsker å skape et subjekt-subjekt-forhold til elevene, hvor vi eksempelvis; sammen bestemmer ordensreglene i klasserommet. Elevene opplever da at de har innflytelse og at de er en del av et større fellesskap. Subjekt-subjekt-forholdet kan også gjøres ved vurdering for læring. Elevene vurderer hvordan læreren klarer å formidle ny informasjon gjennom f.eks.: «trafikklys»; elevene legger frem rød lapp hvis de ikke skjønner hva læreren snakker om, gul lapp hvis de skjønner, men synes læreren forklarer litt vanskelig og grønn lapp hvis de forstår absolutt alt det læreren sier. Slik blir læreren bevisst på sin egen formidling og elevene blir en svært viktig del i hvordan undervisningen utspiller og former seg.

Samarbeid i team er viktig for utvikling av hver enkelt lærer og for skolen som organisasjon. Det å være trygg på at man kan spørre om råd og tips fra andre kollegaer er viktige faktorer man finner i fellesskapsbetydningen. Å samarbeide i team handler om å jobbe mot et bedre læringsmiljø og krever et engasjement og en felles plattform rundt skolens holdninger, verdier og oppfatninger. Samarbeid kan styrke lærerens faglige og sosiale utvikling, dette er viktig i dagens kunnskapssamfunn som er i en kontinuerlig forandring (Bergem, 2014).

Et godt teamsamarbeid har et kollegium som deler med hverandre og undersøker sin egen praksis med et kritisk blikk. Et samarbeidene team respekterer hverandre og godtar at man tenker forskjellig, man støtter hverandre slik at tilliten vokser frem som et resultat av samarbeidet.  Et profesjonelt læringsfellesskap og et samarbeidene team utvikles best ved en felles visjon og et felles mål med tanke på elevenes beste (Jensen og Aas, 2011).