Et undervisningsopplegg i engelsk

Her er et tips til hvordan man kan legge opp en undervisningsøkt på 5. trinn dersom det er elever med svært ulike engelskferdigheter på dette trinnet. La oss tenke at elevene skal ha om gradbøying av engelske adjektiv og de skal lære å bøye dem i den positive, komparative og superlative formen.

Noen elever kan allerede disse gradbøyingsformene svært godt, og burde av den grunn bli tatt ut av undervisningen når denne gjennomgangen skal skje. De trenger heller et annet opplegg som gir dem større og tilpassede utfordringer, i stedet for å være sammen med sine medelever og kjede seg fordi de alt har lært seg dette. Det er derfor en grunn å ta dem ut av undervisningen fordi deres kjedsomhet kan bli lagt merke til av medelevene og dermed virke forstyrrende for dem. Et opplegg for de flinke kan da være å ha en mer avansert samtale med en assistentlærer om engelske adjektiv, utfordrende arbeidsark om adjektiv (gjerne hentet fra et høyere klassetrinn), eventuelt snakke om ukas lekser, eller bare ha en hverdagslig prat på engelsk.

De andre elevene sitter sammen med læreren i en lyttekrok og har en gjennomgang av gradbøyingsformene på smartboard. Her kan noen elever komme opp og skrive de riktige gradbøyingsformene på tavla. Hensikten med dette er at de skal få en grundig innføring i gradbøyingsreglene og sist men ikke minst få trent sine språklige ferdigheter i engelsk.

Deretter får elevene beskjed om å gå til hver sin pult og skrive minst fem setninger som skal inneholde et adjektiv i sin arbeidsbok. De lar imidlertid adjektivplassen i hver setning stå tom. Når de har skrevet disse setningene, gir de arbeidsboka til sidemannen og lar han/hun skrive et adjektiv i riktig gradbøyningsform i hver setning. De leverer tilbake boka og leser hverandres setninger. Elevene vil med dette lære gjennom språk og deltakelse, noe som vil være til god hjelp for å utvikle deres nærmeste utviklingssone som Vygotskij vektlegger i sin læringsteori.

Med denne arbeidsformen er målet at elevene skal få et «tydelig bilde» rundt adjektivenes funksjon i en setning. Et annet mål er også å skape et hyggelig og inkluderende fellesskap i klassen. I denne delen av timen kan derfor også de veldig flinke få lov å komme inn igjen og delta på denne øvelsen om de har lyst til det. De får da i oppgave å skrive enda mer avanserte setninger slik at oppgaven skal leve opp til deres forventninger om mestring (Banduras læringsteori).

 

2 tanker om “Et undervisningsopplegg i engelsk

  1. Dette høres ut som en utrolig god engelsk time, som jeg(av en eller annen grunn) tror ville fungert helt supert!
    Ut av erfaring så vet jeg jo at dette er en god time som jeg helt sikkert kommer til å bruke malen av selv mange ganger. Veldig viktig at elevene får disse ulike nivåene å jobbe på.

    🙂

  2. Spennende undervisningsopplegg. Her har du tenkt på tilpasset opplæring til både de sterke og de svake elevene. Flott at de kan samarbeide i arbeidsprosessen. Da kan de hjelpe hverandre underveis.

Legg igjen en kommentar