God klasseledelse og samarbeid i team

Etter min mening vil relasjonsbygging ALLTID stå sentralt når det kommer til god klasseledelse, noe som også vektlegges på Utdanningsdirektoratets nettside. En god relasjon vil for det første være tillitsskapende, og dermed gjøre det enklere for en lærer å komme med sine forventninger til elevenes faglige og sosiale utvikling. For det andre vil den gode relasjonen virke inn på elevenes følelse av motivasjon og mestring.

Jeg tenker også at god klasseleder kan fagstoffet sitt svært godt. Med et god faglig grunnlag vil en lærer få bedre muligheter til å tilrettelegge for en differensiert undervisning som passer for alle elevene. En lærer som viser at han/hun er engasjert i faget sitt, vil kunne skape nysgjerrighet og engasjement blant elevene, noe som igjen vil være viktig for deres motivasjon (nevnt ovenfor). Innenfor muligheten til å tilrettelegge undervisningen, må en god klasseleder også kunne skape et godt arbeidsfellesskap. Dette vil si at læringsaktivitetene må være preget av en forventning om mestring hos alle elevene.

Når det kommer til samarbeid mellom lærerne står det følgende i Kunnskapsløftet: ”(…) lærarane kan lære av kvarandre gjennom samarbeid om planlegging, gjennomføring og vurdering av opplæringa”. Etter min mening viser dette sitatet at et godt samarbeid mellom lærerne har stor betydning for at prinsippet om en inkluderende opplæring skal fungere ved en skole. Jeg mener det er viktig at lærerne hjelper hverandre med å utvikle kunnskaper om faglige og sosiale temaer, deriblant utvikle kunnskaper om god klasseledelse. Jeg vil her henvise til Wells læringssyklus for kunnskapsutvikling som viser hvordan lærere kan bygge opp en felles kunnskap.

Samarbeid på tvers av team er noe jeg også ønsker å dele noen tanker om. Det hender jo at et trinn for eksempel har noen ganske skoleflinke og kanskje også evnerike elever. De har et stort potensial og trenger å arbeide med et fagstoff på et høyere nivå enn sine medelever. Kanskje det vil være lurt å gruppere dem på tvers av trinn i noen fag? Slik vil Vygotskijs teori om den nærmeste utviklingssonen komme til nytte. Disse flinke elevene kan sammen hjelpe hverandre til å finne mer eller ny kunnskap innenfor et (felles) interesseområde. For å kunne få til en slik nivåinndeling, er det viktig at lærerne på de ulike trinn snakker sammen og blir enige om hvordan dette skal bli organisert. De må for eksempel kanskje bli enige om å legge undervisningen i noen fag på samme tidspunkt slik at det blir lettere å nivågruppere.

 

 

2 tanker om “God klasseledelse og samarbeid i team

  1. Her har du mange gode poeng rundt både klasseledelse og samarbeid i team. Det er godt at du legger vekt på hvor viktig det er at læreren har en tydelig interesse for sine undervisningsfag og for sin relasjon til elevene.
    Jeg liker også veldig godt det du skriver om samarbeid på tvers av trinn, og deler din opplevelse av hvor viktig det er for lærere å møte elevene på det nivået de er.
    Bra jobba!

Legg igjen en kommentar