Eksempel på en undervisningsøkt i matematikk

Målet med hver time er jo så klart at eleven skal få et læringsutbytte. Aller helst et godt et. Vi vet at elever lærer på forskjellige måter, og som lærer er det ofte vanskelig å tilrettelegge for alle. Derfor er det viktig at læreren er kreativ og klarer å variere undervisningsmetodene sine. Jeg pleier som regel alltid etter hver matematikktime å gi elevene en post it lapp hver, der de kan skrive en ting fra timen de følte de fikk godt til og en ting fra timen de følte de slet med og levere dem tilbake til meg. Da har jeg et utgangspunkt til planlegging av neste time, ved at jeg kikker gjennom lappene og repeterer dette i plenum neste time.

En metode jeg har brukt en del i matematikktimer på ungdomstrinnet er å lage forskjellige konkurranser som baserer seg på samarbeidslæring og formidlingsevne i tro Vygotsky ånd. Eksempel på dette er en lagkonkurranse jeg hadde med elever i 9. klasse da de skulle repetere før tentamen til jul. Legg merke til at selv om det står at nr.2 forklarer til nr.1, så er det alltid åpent for at hele laget hjelper til hvis en elev står fast.

 

Matematisk lagkonkurranse.

 

Hva skal vi gjøre? Vi skal ha en lagkonkurranse der alle elevene skal delta ved å løse oppgaver sammen med laget sitt.
Hvordan skal vi gjøre det?
  1. Lærer klargjør klasserommet ved å sette pulter til sides og skrive riktige og gale svaralternativer på post it lapper som henges rundt i klasserommet.
  2. Elevene deles inn i 3 lag á 7-10 elever. Lærer velger lagene slik at fordelingen blir rettferdig.
  3. Lagene stiller seg i 3 rekker. Første mann i rekka får et ark og en blyant.
  4. Læreren har på forhånd skrevet ned matematikkoppgaver innenfor de forskjellige temaene og leser opp en oppgave om gangen. Nr. 1 skal skrive og nr. 2 skal forklare til nr. 1 hvordan han vil løse oppgaven. Når nr. 1 har skrevet ned oppgaven som nr.2 har løst skal han løpe rundt i klasserommet og finne den post it lappen som har det svaret de har kommet frem til. Når det er gjort stiller han seg bakerst i rekka og alle på laget rykker en plass frem.
  5. Gjenta dette til han/hun som begynte har kommet frem til start igjen.
  6. Vinneren er det laget som har samlet flest riktige svar.

Hvorfor er det så vanskelig å finne på en overskrift?!

Grunnen til at jeg vil bli lærer kan oppsummeres i et ord: elevene. Jeg vil bli lærer på grunn av elevene fordi jeg kunne ikke tenke meg noe bedre enn å være en del av elevenes hverdag på godt og vondt. Være tilstede og se de øyeblikkene som former dem. Det er få ting i livet som er så givende og inspirerende som å se unge mennesker mestre, eller være med på å hjelpe de å mestre, forskjellige oppgaver i livet.

Hvilken visjon har jeg som lærer?
Selv om jeg, som de fleste lærerstudenter, har et brennende ønske om å revolusjonere hele den norske skole, har jeg klart å koke denne revolusjonerende pulsen ned til ett par ambisjoner, der den største av dem er at jeg vil skape gode minner sammen med elevene mine. Jeg vil være den læreren som har gode relasjoner med alle elevene mine, være den de alltid kan stole på, hjelpe de med de tingene de sliter med, både faglig og sosialt og ikke minst være en veileder og rollemodell som ruster de til å mestre livets oppgaver og utfordringer. Jeg vil at alle  elevene mine skal føle seg trygge i klasserommet mitt, der de gleder seg over å være, der de har det gode læringsmiljøet de fortjener og der de føler at de hører hjemme uavhengig av deres forutsetning og bakgrunn, dette er ikke bare mitt ønske som lærer, men det er også mitt ansvar å få til.