Målet med hver time er jo så klart at eleven skal få et læringsutbytte. Aller helst et godt et. Vi vet at elever lærer på forskjellige måter, og som lærer er det ofte vanskelig å tilrettelegge for alle. Derfor er det viktig at læreren er kreativ og klarer å variere undervisningsmetodene sine. Jeg pleier som regel alltid etter hver matematikktime å gi elevene en post it lapp hver, der de kan skrive en ting fra timen de følte de fikk godt til og en ting fra timen de følte de slet med og levere dem tilbake til meg. Da har jeg et utgangspunkt til planlegging av neste time, ved at jeg kikker gjennom lappene og repeterer dette i plenum neste time.
En metode jeg har brukt en del i matematikktimer på ungdomstrinnet er å lage forskjellige konkurranser som baserer seg på samarbeidslæring og formidlingsevne i tro Vygotsky ånd. Eksempel på dette er en lagkonkurranse jeg hadde med elever i 9. klasse da de skulle repetere før tentamen til jul. Legg merke til at selv om det står at nr.2 forklarer til nr.1, så er det alltid åpent for at hele laget hjelper til hvis en elev står fast.
Matematisk lagkonkurranse.
Hva skal vi gjøre? | Vi skal ha en lagkonkurranse der alle elevene skal delta ved å løse oppgaver sammen med laget sitt. |
Hvordan skal vi gjøre det? |
|
Nok en gang veldig gøy å lese, Maya 🙂 Jeg liker godt at du fikk med Vygotsky og hans stillasbygging og prinsipper om læring i fellesskap. MEN, jeg liker mye bedre opplegget ditt! Det virket veldig artig, og jeg er sikker på at læringsutbytte ble bra, samtidig som elevene hadde det gøy. Det finnes ingen bedre kombinasjon enn det 🙂
Du skriver om vurdering og bruk av post-it-lapper. Dette syns jeg også er spennende og tror virkelig på den metoden som en kjapp måte å skaffe seg oversikt over læringsutbytte etter endt økt. Bra, bra!