Hver gang lærerne aksjonerer mot noe og som i mange tilfeller ender med streik, er Ola og Kari Nordmann fort ute med leppa for å rope høyt om at lærerne har ingenting å klage på, hvem som helst kan jo lett gjøre den jobben! Veldig mange tror dessverre at læreryrket består kun i å stå foran en klasse å lære de fagstoff i 7,5 timer om dagen. Til alle dere som tror det; læreryrket inneholder så veldig mye mer, og det er i mine øyne det mest spennende yrket du kan ha!
Læreryrket som profesjon handler om å kjenne fagkunnskap og didaktikken som hører til, for at man på best måte kan undervise faget. Det inneholder å kjenne pedagogikken, for at man kan vite hvordan mennesker lærer. Læreren kjenner godt til læreplanen og dens innhold men bruker ikke lærebøkene ukritisk, samtidig som han/hun hele tiden har et ønske om å utvikle skolen (Arneberg og Overland, 2013, s. 118).
Læreryrket består også av flere «ikke-faglige» sider. Det handler om etikk, blant annet for å vise medmenneskelighet, trygghet og gode verdier, men også for å videreføre dette til elevene (Briseid, 2013, s. 2). Du skal være en god klasseleder, fordi elevene dine fortjener å ha et godt læringsmiljø. Læreren skal engasjere og motivere for å fremme læring hos elevene. Du skal opptre som et forbilde og en rollemodell, for elevene blir påvirket av deg til en hver tid (Briseid, 2013, s. 2). Den profesjonelle læreren er i tillegg til dette også autonom og bruker tid på å reflektere og begrunne valgene han/hun tar, alene og sammen med lærerkollegiet og han/hun deler også erfaringene sine med dem (Utarbeidet etter punktlister i Arneberg og Overland, 2013, s. 118-122).
Sist men ikke minst: den profesjonelle læreren skal ruste elevene til å møte livets oppgaver, mestre utfordringer alene og sammen med andre og ikke minst gi elevene kyndighet til å ta hånd om seg selv og sitt liv (LK06, 2006).
Arneberg, P. & Overland, B. (2013). Lærerrollen – om skolekultur, læreres læring og pedagogisk dannelse. Oslo: Cappelen Damm Akademisk
Briseid, L.G. (2013). I PED-232 Utviklingen av lærerens profesjonelle rolle og identitet.Kristiansand: Universitetet i Agder.
LK06. (2006). Den generelle del av læreplanen. Hentet fra: http://www.udir.no/upload/larerplaner/generell_del/generell_del_lareplanen_bm.pdf
Godt innlegg! Det er fint å se at du brenner for lærerens rykte og renomé såpass som du gjør 🙂 Det virker som du har en sterk oppfatning og er bevisst på hva som definerer profesjonen, dette kommer tydelig frem gjennom strukturen på innlegget. Keep on rockin’ in the free world!