Oppgave A
Tenk på biblioteket ved egen skole, eller et skolebibliotek du kjenner godt. Skriv til medstudentene dine hva du tenker fungerer godt ved akkurat dette skolebiblioteket, og på hvilke områder du ser et potensial for utvikling.
«Skolen har et godt utviklet bibliotek i lyse og koselige lokaler. Biblioteket har fagutdannet barnebibliotekar som er til stede hver dag fra 08.30 til 14.30. Biblioteket er åpent i hele skoletiden, også i friminuttene, og alle er velkommen til å komme innom. Dette skal være et sted hvor elevene kan oppleve mestringsfølelse og glede, og bibliotekaren vil tilpasse bibliotekets tilbud slik at det dekker ulike elevers behov. Her er det plass til alle!» Slik starter presentasjonen av skolebiblioteket på hjemmesiden til skolen der jeg jobber. Dette er en barneskole med ca 400 elever, hvor alle klassene har sin egen ukentlige bibliotektime. Skolebiblioteket er et stort lyst rom som ligger midt i skolebygget, lett tilgjengelig for alle skolens elever. Med slike rammer, ligger forholdene godt til rette for at biblioteket kan fungere som læringsarena og rom for leseopplæring og leseaktiviteter.
Som småskolelærer (1.-4.trinn) opplever jeg at den ukentlige bibliotektimen bidrar til å skape leseglede og økt leselyst blant elevene. Klassen sitter i ring, og bibliotekaren formidler litteratur, enten via høytlesing eller presentasjon av bøker og bokserier. Bibliotekaren inviterer også ofte elevene inn som medskapere av teksten ved å foreta lesestopp. Å lese mellom linjene f.eks., å gjøre inferenser, kan være vanskelig for de minste elevene, og derfor nyttig å utforske i en litterær samtale. Jeg opplever at bøker som blir lest eller presentert av bibliotekaren, er de bøkene elevene griper først når de skal låne bok. Det kan være vanskelig og ganske overveldende å finne en bok i den store boksamlingen på biblioteket, i hvert fall hvis du er en uerfaren leser, så disse bokpresentasjonene er gull verdt for at elevene skal oppdage bøker.
En annen ting jeg synes fungerer godt på vårt bibliotek er organiseringen av bøkene. For å friste til leselyst, er mange av bøkene plassert med framsiden ut. Bøkene er hovedsakelig organisert etter tema og sjanger. Noen fagbøker som ikke passer inn i de utvalgte temaene er plassert i Dewey, og noe av skjønnlitteraturen er alfabetisert. Lettlestbøker og billedbøker som er beregnet på de yngste lånerne, er plassert i en egen avdeling. Her er det mange bokstativ og hyller hvor bøkene formidles gjennom fristende utstillinger og et lett tilgjengelig og forståelig emne-/temabasert system. Da er det lettere for elevene å finne frem til boken de har lyst til å lese, og det blir lettere for meg som lærer å hjelpe dem. Vi har også et bokstativ merket «ungdom», med bøker som har et innhold som ikke passer for de yngre elevene. Biblioteket har selvbetjent utlån, så jeg kan bruke tiden min til å hjelpe elevene med å finne bøker. Biblioteket er fullt av koselige lesekroker, så det er lett å finne et hyggelig sted å sitte med en god bok. Elevene på skolen vår får komme med innspill til hvilke bøker de ønsker at bibliotekaren skal kjøpe inn. Det er positivt synes jeg! På en hylle står en fargerik postkasse med en penn og en stabel hvite lapper liggende ved siden av. Det er viktig å lytte til de faktiske brukerne av biblioteket, og prøve å imøtekomme deres ønsker tenker jeg.
Vi har et rikt og velfungerende bibliotek på skolen vår. Å peke på et område med potensial for utvikling er faktisk litt vanskelig. De eldre elevene bruker biblioteket mer som læringsarena enn de yngre elevene gjør, men det er fornuftig tenker jeg. Å utvikle elevers informasjonskompetanse krever en viss lesekompetanse hos elevene, som de ofte ikke innehar før på slutten av småskoletrinnet. Men, skal jeg likevel nevne ett område med potensial for utvikling, må det bli fastsatt tid til samarbeid med skolebibliotekaren. Skolebibliotekarens deltagelse på teammøter på klassetrinnet f.eks, ville være et godt utgangspunkt for samarbeid om bruk av skolebiblioteket! En god begrunnelse for dette finner jeg i boka «Skolebiblioteket»: «Internasjonal forskning viser at samarbeid mellom lærere og bibliotekarer øker elevenes læringsutbytte og skoleprestasjoner».