Viktige tema

God klasseledelse
To viktige punkter når det gjelder klasseledelse er å fremstå som et godt forbilde og en tydelig leder. I tillegg tenker jeg at god klasseledelse innebærer å legge til rette for at alle skal trives i klassen, at man opptrer rettferdig overfor elevene (men det betyr ikke at det er rettferdig å behandle alle likt), og at man skaper et godt og inkluderende miljø i klassen. Alle elevene skal bli møtt der de er og som de er. Som lærer skal man lede klassen og ha fokus på dannelse, både når det kommer til det faglige og det sosiale. En god klasseleder må også være bevisst sin yrkes- og undervisningsetikk. Læreren må utøve og forvalte makten som er gitt som profesjonell yrkesutøver på en god måte for elevene. (Jensen & Aas, 2011:219). Lærere har rett og plikt til og er forventet å lede og påvirke elevene; de skal for eksempel utvikles til demokratiske, selvstendige mennesker som er både miljøbevisste og samfunnsengasjerte. De konsekvenser lærernes valg har for elevenes faglige, sosiale og personlige utvikling, bør det forventes at profesjonelle lærere både har forståelse for og innsikt i. (Nordal 2010:95) Å være en klasseleder er en profesjonell rolle som man må ta på alvor, og en rolle som man kontinuerlig må jobbe med.

Samarbeid i team
Samarbeid i team er blitt en stor del av en lærers hverdag, og kan være veldig verdifullt. Man får muligheter man kanskje ellers ikke ville fått til ved å bare jobbe individuelt. Jeg tenker at det er positivt at man får utvekslet ideer, meninger, og at man kan få hjelp og støtte fordi man jobber så tett sammen og har planlagte teammøter. I teamene kan det være enklere å finne balansen mellom det som er kollektiv interessant og individuelt nyttig, og man må gi rom for å lære av hverandres planlegging og undervisning (Postholm m.fl 2012:133). Lærersamarbeid og kollegialitet er viktig for å utvikle lærerarbeidet og iverksette endringer (Postholm m.fl 2012:132).Selv om man er ferdig utdannet, betyr det ikke at man ikke ferdig utlært, og teamarbeid- og samarbeid kan være en nyttig måte å utvikle sin læring på.  Det kan også være interessant å observere andre lærere, i tillegg kan det være nyttig i kvalitetsutviklingsarbeid. (Jensen & Aas, 2011:161).

Litteraturliste:

Jensen & Aas. (2011). Å utforske praksis. Oslo: Cappelen Damm.

Nordal, T. (2010). Eleven som aktør. Fokus på elevenes læring og handlinger i skolen. Universitetsforlaget. (Tatt fra kompendium PED-231)

Postholm, Haug, Munte & Krumsvik (2012). Lærere i skolen som organisasjon. Kristiansand: Cappelen Damm Høyskoleforlaget.

Én tanke om “Viktige tema

  1. Det at man kan få hjelp og støtte når en jobber i team er noe alle bør bidra med. Om en hjelper de rundt seg med gode ideer vil en som regel få hjelp og støtte tilbake! Det er flott at du trekker inn temaer om dannelse, trivsel, etikk og profesjonalitet!

Legg igjen en kommentar