Hva vil det si å fremstå som en profesjonell lærer?

Grunnskolelærerutdanningen er en profesjonsutdanning. I læreryrket er man derfor opptatt av å utvikle en profesjonell kompetanse. Som en del av lærerens profesjonsutdanning må en lærer derfor være klar over at det stilles en rekke forventninger til ham/henne. I det ligger det en kombinasjon av handlingsdyktighet og innsikt i læreryrket. Blant annet forventes det at læreren holder seg faglig oppdatert ved hjelp av kurs/etterutdanning og samarbeid i team.

For at jeg skal fremstå som en profesjonell lærer er det viktig for meg å stille godt  forberedt til timene, ha pedagogisk kompetanse, være rettferdig, vise omsorg og engasjement. Jeg må ha klare mål for undervisningsøktene, kunne skape et godt læringsmiljø og se den enkelte elev. Undervisningen må tilpasses ved bruk av varierte metoder og læringsstrategier. Det er viktig ha å ha fokus på læringsmålene når undervisningen planlegges og ha et godt samarbeid med hjemmene. Elevene må vurderes jevnlig og jeg må gi tydelige og profesjonelle tilbakemeldinger til elever og foreldre.Jeg må bidra aktivt i samarbeid i team og være en god kollega.

Som lærer har man stor påvirkning på oppveksten til elevene. Det er derfor viktig at man er seg dette bevisst og blir en tillittsperson som de føler seg trygg på. All læring bunner ut i trygghet og det er derfor viktig å etablere et tillitsforhold til elevene tidlig.

Som lærer er man et forbilde for elevene og derfor er det viktig at man tar hensyn til dette også i privatlivet.

Kilder:

«Lærere i skolen som organisasjon» Postholm m.fl: 2012

» Pedagogisk dannelse og etikk» Arneberg: 2008

http://www.udir.no/

 

 

 

 

Klasseledelse og samarbeid i team

Hva er god klasseledelse?

Det er mye som ligger i begrepet «god klasseledelse». Læreren skal lede elevenes læring og utvikling på skolen. Det er viktig å være en rolig, trygg og tydelig leder i klasserommet. Det første man som ny lærer i en klasse bør gjøre en å utvikle en positiv og støttende relasjon til hver enkelt elev. Alle elever har behov for å bli sett og verdsatt!

Samtidig er det viktig å etablere og opprettholde struktur, regler og rutiner. Rutiner og struktur gjør elevene trygge og regler må til for å holde ro og orden i klassen. Det er viktig å ha tydelige forventninger til hva elevene skal prestere og motivere dem til å nå dette målet. Med dette på plass etablerer man en kultur for læring og et fellesskap som støtter læring. Det er viktig å skape et godt sosialt miljø og fellesskap i klassen som igjen er med på å styrke elevenes forutsetninger for læring og videre utvikling.

 

Samarbeid i team

Det er en forutsetning at kollegaene føler seg trygge på hverandre for å kunne skape en kultur for læring i et lærerkollegium. Dette for å kunne dele erfaringer både på godt og vondt. Man vil kunne utveksle erfaringer ved å få kjennskap til andre kollegaers praksis og ved å dele sin egen. Fortrolighet, tillitt og dialog må til for å utvikle et fruktbart samarbeid.

Som nyutdannet lærer er det spesielt viktig å skape gode relasjoner til sine kollegaer og vise seg som en god teamarbeider.

Kilder:

«Lærere i skolen som organisasjon» Postholm m.fl.:2012

«Pedagogisk dannelse og etikk» Arneberg:2008

 

En god undervisningsøkt

En god undervisningsøkt.

Det viktigste for meg som lærer er å tilpasse undervisningen til klassen slik at alle lærer mest mulig. Det er viktig at man har god kjennskap til den enkelte elev og klassen som helhet. Dette for å vite hvilket nivå man bør legge seg på og hva som lar seg gjennomføre rent praktisk. Jeg ønsker at alle elevene skal sitte igjen med en følelse av mestring og av å ha lært noe nytt. Det er viktig å formulere et læringsmål i forkant av timen i.h.h.t. kunnskapsløftet og stille godt forberedt til økten. Andre faktorer som er viktige er øktens innhold, arbeidsmetoder og vurdering i etterkant. Her brukte jeg den didaktiske relasjonsmodellen som utgangspunkt. Jeg tenker det er viktig å bygge opp en forventning i begynnelsen av økten slik at elevene blir interessert i det jeg har å fortelle. Å skape nysgjerrighet og variere undervisningen er en god kilde til læring!

Eksempel på en god undervisningsøkt i samfunnsfag jeg har gjennomført på tredje trinn:

De første menneskene som kom til Norge etter istiden.

Læreplanen sier: Eleven skal kunne samtale om hvordan steinalderfolk levde som jegere og samlere og fantasere om de første menneskene som kom til landet etter istiden.

Vi ser på bilder, film og snakker om hvordan folk levde og så ut på den tiden i en undervisningstime. I neste undervisningstime vil jeg at elevene skal prøve å huske mest mulig av det de har lært og tegne/fargelegge et bilde på et A5-ark som blir delt ut.

  • Overskriften skal være: Et steinalderliv
  • De skal tegne en boplass (hule/skinntelt) og menneskene der i daglige gjøremål (ikke jakt)
  • Det skal først tegnes med blyant og så fargelegges
  • De får beskjed om å bruke god tid og være nøye!! Bildet skal være detaljert og vi skal bruke hele timen på dette.
  • Jeg  gir beskjed om at jeg kommer til å samle inn tegningene for å se hvor mye de husker om steinalderen.
  • Bildene skal henges opp i klasserommet for å minne oss på hva vi har lært og selvfølgelig for å pynte opp.

Kilder: Kunnskapsløftet -LK06

 

 

 

 

Hvorfor vil jeg bli lærer?

Det er mange grunner til at jeg valgte å bli lærer, men hovedgrunnen er vel at jeg alltid har likt å omgås andre mennesker. Jeg trives med å jobbe med barn og ungdom og liker å hjelpe andre. Læreryrket er krevende, men et veldig givende yrke med mange varierte oppgaver og nye utfordringer hver dag. Dette er noe som tiltaler meg og man har alltid noe å strekke seg etter!

Læreryrket er et trygt yrke og jeg tror ikke det vil bli problem å få jobb når jeg er ferdig utdannet. Det at jeg er eldre enn den gjennomsnittlige nyutdannede lærer tror jeg kan være en fordel. Jeg har mye erfaring fra yrkeslivet, egne barn og fosterbarn.

Visjoner for mitt arbeid i skolen:
Jeg ønsker at alle elever skal kjenne seg trygge, bli sett og respektert. Jeg mener det er viktig at elevene opplever mestring og får føle at de er gode i noe. En av de viktigste oppgavene en lærer har er å ruste elevene til å møte livet med god faglig og sosial kompetanse. Derfor er det viktig å få til en god tilpasset opplæring for alle elevene. Dette ser jeg som den største utfordringen min som lærer, men er noe som må jobbes aktivt med hele tiden. Ved å kartlegge elevenes evner og interesser kan man lettere tilrettelegge og kanskje bruke disse i fag eleven sliter i. Alle kan lære det gjelder for oss lærere å finne den rette metoden!

Jeg ønsker å jobbe for å ha et godt faglig og sosialt fellesskap med mine kollegaer. Dette for å kunne samarbeide om gi barna den beste undervisningen og tryggheten de fortjener. Samtidig er det viktig å ha gode kollegaer man kan støtte seg til når det stormer.

Gleder meg:)

Kilder:

Kunnskapsløftet LK06

Briseid, Tilpasset opplæring og flerfaglig samarbeid, fra lov til praksis, Høyskoleforlaget, 2006