Hvordan vil jeg planlegge en «perfekt» time? :)

Når jeg skal legge opp et undervisningsopplegg så tenker jeg hele tiden på å kunne ha variasjon i undervisningen. Jeg vil, som mange andre legge opp til at så mange av de grunnleggende ferdighetene som mulig skal brukes. Når jeg her skal velge et undervisningsopplegg så velger jeg et opplegg jeg hadde i matematikk for 7. trinn. I planleggingsfasen var jeg veldig gira på å få til et opplegg hvor vi skulle flytte klasserommet ut i naturen slik at de mer taktile skulle få lov til å skinne. Jeg skulle ha om måling av lengder, og mine elever var veldig motiverte i matte, så derfor ville jeg gjøre denne timen ekstra spennende for dem.

Planen for min time var:
– Dele opp elevene i grupper, hvor jeg passet på at jeg hadde både sterke og svake elever sammen.
– Dele ut nødvendig utstyr som elevene trengte for å gjøre oppgavene, samt dele ut oppgavearket deres.
– Observere hvordan elevene jobbet sammen på tvers av kjønn og faglig nivå

Oppgavene elevene fikk var å måle lengden og bredden på diverse gjenstander som de fant ute i naturen, samt måle omkrets og areal av disse. Det de da måtte tenke over før de valgte gjenstander var at de måtte velge gjenstander ut ifra om det gikk an å måle både areal og omkrets av dem, noe som kunne være litt utfordrende for noen.

Det var veldig godt for meg å se at mer taktile/praktiske oppgaver er det som skal til for at flere elever skal føle mestringsglede og tilhørighet i gruppa. Jeg ville være sikker på at alle elevene fikk utbytte av timen, noe de har rett på i følge opplæringslova:

§ 1-3 sier at «Opplæringa skal tilpassast evnene og føresetnadene hjå den enkelte eleven, lærlingen og lærekandidaten.» (https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1998-07-17-61/KAPITTEL_1#KAPITTEL_1)

Det som viste seg var at de elevene som var svake i matte blomstret veldig, og jeg fikk utelukkende positive kommentarer fra dem at «dette var den gøyeste mattetimen de noengang hadde hatt», og jeg kunne også se at de virkelig mente dette.Dette var en time jeg gjerne gjentar flere ganger. Dette var min «perfekte» time!

Én tanke om “Hvordan vil jeg planlegge en «perfekt» time? :)

  1. Denne timen hørtes veldig kjent ut, prøvde vi noe lignende på Fjære? 🙂
    Jeg synes alt du skriver i innledninger er veldig fint og reflektert. Så bra at du nevner grunnleggende ferdigheter og variasjon, dette synes jeg selv er vanskelig å få gjennomført i timene. Og så deilig å komme seg ut av klasserommet og at elevene får lært på en annen måte enn ved mattebøkene!
    Det virker som om du tenkte godt gjennom det praktiske. Gikk alt som du håpte?
    Du skriver at de elevene som er svake i matte blomstret, likte de flinke elevene det også? 🙂
    Så fantastisk at du har fått oppleve en «perfekt» time, jeg håper og tror du kommer til å få mange flere av de i årene fremover 🙂

Legg igjen en kommentar