Hva vil jeg trekke frem for å kunne fremstå som en profesjonell lærer?

For å kunne fremstå som en mer profesjonell lærer så vil jeg gjerne trekke frem dialog. En god dialog er viktig for å formidle ting på en god måte. For å kunne ha en god dialog må hver deltaker ha sann innsikt og egne meninger. Dette er det Skjervheim som skriver om. Det er kun dersom du har disse at en ekte dialog kan finne sted.

For å fremstå som en god lærer er det viktig å handle innenfor de yrkesetiske rammene enn har som lærer. Dersom enn ikke følger disse så er enn heller ikke profesjonell. Dersom etikken er en prioritet som lærer å følge så fremstår enn også som en mer profesjonell lærer. Verdier er viktig for at jeg skal fremstå som en mer profesjonell lærer. Det å ha egne verdier som jeg jobber etter vil gjøre meg mer selvsikker og trygg på min profesjon. Det er også viktig med gode felles verdier innad i skolen, slik at alle kan jobbe mot de samme målene. Dette er en del av det profesjonelle lærerfellesskapet som Senge trekker frem i sin litteratur.

Jeg vil altså fremstå som en mer profesjonell lærer dersom jeg setter sammen en god dialog med gode yrkesetiske handlinger og verdier som jeg følger i min undervisning og yrkesutøvelse generelt. Dette som pakke vil også være med på å bygge gode relasjoner til elever og foreldre i skolen.

Mine tanker om god klasseledelse og læring i team!

Det jeg tenker på når det gjelder klasseledelse er genuint interessert i hva elevene mener og også hva elevene har å fortelle. Selvfølgelig skal det ikke være fritt vilt å spore av i hver time, men elevene skal tas alvorlig, og en god klasseledelse innebærer derfor i mine øyne at enn tar det opp ved en senere anledning, spesielt dersom det er noe alvorlig. Dette støtter opp under Torill Moen sitt kapittel «Klasseledelse» i Postholm, Munthe, Krumsvik og Haug sin bok fra 2011 Lærerarbeid for elevenes læring, hvor hun skriver at:

» Et sentralt forhold når det gjelder aksept av læreren som autoritet og leder, er at elevene opplever å ha innflytelse på undervisningen og andre forhold i skolehverdagen» (S.153)

«Streng men rettferdig» er et motto jeg hørte i min praksis, og som jeg likte veldig godt. God klasseledelse i mine øyne bygger mye på dette prinsippet. Du skal ha autoritet, men samtidig skal du ikke være urimelig ovenfor elevene. Dette er hvordan jeg ønsker å utøve min klasseledelse og også hvordan jeg tenker er god klasseledelse.

Læring i team er viktig for en god utvikling av lærerens profesjonsutøving. Det å utvikle seg som team er læringsrikt og kan også øke din faglige kunnskap i klasserommet. Jeg knytter læring i team opp mot erfaringstrappen til Tiller fra 1999. Her snakker Tiller om en trapp som starter med løs prat om erfaringer blant lærerne, der de snakker om hva det er de har opplevd i ulike situasjoner. Videre så arbeider de med å ordne erfaringene inn i f.eks tema. Dette er for å kunne ha system over hvilke tema enn skal diskutere fremover. Etter dette må erfaringene kobles på de «knaggene» av kunnskap lærerne allerede besitter. Da kan lærerene også knytte erfaringene opp mot teori og dermed også utvikle seg i og som team.

Dette er mine tanker rundt klasseledelse og læring i team!